Blog

BNB je dostupan na ECD menjačnici i ECD Walletu – Sve što treba da znate

01.10.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Blockchain

BNB (Binance Coin) je dodat na listu podržanih kriptovaluta na ECD menjačnici. Korisnici u Srbiji sada mogu dakupuju i prodaju BNB koristeći dinare. Ova integracija je važan korak u širenju ponude i prilagođavanju tržištu, s obzirom na popularnost i praktičnost BNB-a u kripto industriji. U ovom blogu saznaćete više o tome šta je BNB, za šta se može koristiti, njegove prednosti i šta utiče na rast cene.

Šta je BNB?

BNB je kriptovaluta koja je lansirana 2017. godine od strane Binance-a, najveće i najpopularnije berze kriptovaluta na svetu. Prvobitno je kreiran kao ERC-20 token na Ethereum mreži, ali se kasnije preselio na sopstveni Binance Chain i Binance Smart Chain (BSC), gde služi kao osnovni „gas“ token za sve transakcije. Binance, poznat po svojoj inovativnosti i širokom ekosistemu, kreirao je BNB kako bi unapredio korisničko iskustvo na platformi.

Važna napomena: Imajte na umu da Binance berza ne podržava uplate i isplate u dinarima. Korisnici mogu samo da šalju i primaju kriptovalute na Binance nalog, pa se za direktnu kupovinu ili prodaju za dinare preporučuje korišćenje ECD menjačnice ili ECD Wallet-a.

Saznaj zašto je BNB popularna kriptovaluta?

Trenutno, BNB zauzima visoko mesto po tržišnoj kapitalizaciji, odmah iza vodećih valuta kao što su Bitcoin (BTC) i Ethereum (ETH). Binance ekosistem uključuje berzu, decentralizovane finansijske aplikacije (DeFi), platformu za lansiranje novih tokena (Launchpad), NFT tržište, akademiju, humanitarne aktivacije i mnogo više. To BNB čini ključnim elementom Binance ekosistema, a njegova upotreba se širi izvan berze kroz različite aplikacije i usluge.

Izvor: binance.com

Zašto je dodavanje BNB važno za ECD korisnike?

Dodavanje BNB-a na ECD menjačnicu i ECD Wallet pruža nove mogućnosti našim korisnicima. Pored popularnih kriptovaluta kao što su Bitcoin, Ethereum, Solana, Litecoin, USDT… BNB se ističe zbog svoje praktične primene i stabilnosti. Sa BNB-om, naši korisnici sada mogu da obavljaju brze i jeftine transakcijena Binance Smart Chain blokčejnu, koristeći ga za dugoročne ivesticije, trgovanje, ulaganje u nove projekte ili kao sredstvo razmene.

Svi korisnici koji već poseduju BNB sada mogu legalno da ga prodaju za dinare, koji će biti isplaćeni direktno na njihov tekući račun. Ovo omogućava jednostavan i siguran način za konverziju digitalne imovine u fiat valutu, bez dodatnih komplikacija.

Pozivamo vas da isprobate BNB na ECD menjačnici i iskoristite sve pogodnosti koje nudi!

Kako kupiti i prodati BNB u Srbiji?

Kupovina i prodaja BNB tokena u Srbiji je moguća preko ECD menjačnice ili preko ECD Wallet-a koji omogućava kupovinu, prodaju, slanje i prijem BNB-a. ECD na ovaj način otvara pristup korisnicima u Srbiji da se uključe u Binance ekosistem i iskoriste sve njegove prednosti.

Preuzmi ECD Wallet App

 

Za šta se BNB koristi?

BNB nije samo još jedna kriptovaluta koja se ispostavila kao dobra investicija, on ima mnogo širu primenu i koristi se u različitim delovima Binance ekosistema. Neke od glavnih upotreba su:

  1. Plaćanje naknada: BNB se koristi za smanjenje troškova prilikom trejdinga na Binance berzi. Vlasnici BNB-a mogu ostvariti popuste na transakcione troškove, što je atraktivna opcija za aktivne trgovce.
  2. Binance Smart Chain (BSC): Kao osnovni gas token, BNB se koristi za plaćanje naknada na BSC mreži, gde su izgrađene brojne decentralizovane aplikacije (DApps), igrice i DeFi protokoli.
  3. Staking: Korisnici mogu stejkovati BNB kako bi podržali mrežu i dobili nagrade, dok validatori na BSC-u koriste BNB kao zalog za potvrđivanje transakcija.
  4. Launchpad: Binance Launchpad platforma omogućava korisnicima da ulažu BNB u nove projekte i osiguraju udeo u novim tokenima.
  5. Plaćanje usluga: BNB se sve više prihvata kao sredstvo plaćanja za razne proizvode i usluge van Binance ekosistema, uključujući putovanja, smeštaj i druge digitalne usluge.
  6. Kreditiranje i pozajmice: BNB se koristi kao imovinska osnova odobrenje kredita u kriptovalutama ili kao imovina koju možete dati na pozajmicu sa kamatom.

Isprobajte USDT token na BSC mreži

Izvor: Binance.com

Auto-Burn Mehanizam – Smanjenje Ukupne Ponude BNB-a

BNB koristi Auto-Burn mehanizam kako bi smanjio ukupnu ponudu i održao stabilnost tokena na tržištu. Ovaj sistem se sastoji iz dva ključna mehanizma:

  1. Kvartalni Auto-Burn: Svaka tri meseca, određeni broj BNB tokena se spaljuje, a iznos se određuje na osnovu broja proizvedenih blokova na BNB Chain-u i trenutne cene BNB-a. Cilj ovog mehanizma je da se ukupna ponuda postepeno smanji na 100 miliona BNB tokena, pružajući transparentnost i predvidljivost celoj zajednici.
  2. BEP-95 Real-Time Burn: Deo BNB-a koji se koristi kao gas fee na BNB Smart Chain mreži spaljuje se u realnom vremenu kroz BEP-95 protokol. Ovaj mehanizam je uveden kako bi se proces spaljivanja ubrzao i bio stalno aktivan, bez obzira na kvartalne Auto-Burn događaje.
Cena transakcije na BSC

BNB Pioneer Burn Program je specijalan program koji korisnicima omogućava povratak izgubljenih sredstava u određenim situacijama. Ako korisnici slučajno pošalju BNB na pogrešne adrese ili ih izgube kroz specifične greške, ti tokeni se mogu uključiti u ukupni kvartalni Auto-Burn. Program osigurava da ovi izgubljeni tokeni budu trajno isključeni iz opticaja i pomaže u transparentnom smanjenju ponude.

Ova kombinacija Auto-Burn i BEP-95 mehanizama, zajedno sa Pioneer Burn Programom, osigurava dugoročnu stabilnost i povećava vrednost preostalih BNB tokena, uz učešće zajednice i održavanje poverenja u BNB ekosistem.

Pretraživač blokčejna na kome se vide sve BSC transakcije.

Broj transakcija dnevno

Koje su prednosti BNB-a?

BNB je popularan iz mnogo razloga, ali ključne prednosti koje ga izdvajaju su:

  1. Brze transakcije: BNB nudi veoma brze transakcije zahvaljujući Binance Smart Chain-u, koji omogućava finalizaciju transakcija u samo nekoliko sekundi.
  2. Niski troškovi: Korisnici mogu obavljati transakcije sa minimalnim troškovima, što je velika prednost u poređenju sa nekim drugim mrežama poput Ethereum-a.
  3. Velika zajednica i podrška: BNB je podržan od strane ogromne zajednice korisnika i programera, što mu daje dodatnu stabilnost i povećava njegovu upotrebu.
  4. Široka upotreba: BNB se može koristiti za plaćanje, staking, trgovinu, ali i za kupovinu usluga i proizvoda širom sveta, uključujući avio-karte i hotelski smeštaj.
  5. Stabilnost cene: Zahvaljujući strategiji spaljivanja, ponuda BNB-a se kontinuirano smanjuje, čime se dugoročno održava njegova vrednost.

Budućnost BSC blokčejna i cena BNB

BNB je poznat po svojoj izrazitoj cenovnoj stabilnosti u poređenju sa drugim kriptovalutama, što ga čini atraktivnim za investitore koji traže siguran prinos. U poslednjih nekoliko godina, BNB je pokazao zrelost na tržištu, bez velikih oscilacija u ceni. To ga svrstava rame uz rame sa najstabilnijim kriptovalutama koji često diktiraju kretanja na tržištu.

Izvor: binance.com „plan razvijanja BSC mreže“

BNB je ključan deo jednog od najrazvijenijih ekosistema u kripto svetu. Sa njegovim dodavanjem na ECD menjačnicu, korisnici u Srbiji sada imaju pristup ovoj kriptovaluti i ostalim pogodnostima na Binance Smart Chain-u. Bez obzira na to da li tražite mogućnosti trejdinga, staking-a ili jednostavno želite da istražite Binance ekosistem, BNB je odličan izbor.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja, slobodno nam se obratite!

ECD korisnička podrška: 069 2200230

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor