Blog

Kripto petak #144: CZ se izjasnio krivim, Sem Altman se vratio na mesto direktora Open AI, kripto lobiranje u SAD

24.11.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U ovom izdanju „Kripto petka“ prenosimo važne vesti o Binance-u i turbulencijama sa kojima se suočavaju, kao i novim promenama u rukovodstvu kompanije Open AI koja stoji iza čuvenog ChatGPT-a. Osvrćemo se i na izveštaj na temu lobiranja u SAD koji je objavio CoinGecko, priču o plaćanju Bitkoinom u Nemačkoj, kao i mišljenju stručnjaka iz Mastercard-a o CBDC-u.

Sem Altman, oteran pa vraćen na mesto direktora kompanije OpenAI

Sem Altman, osnivač jedne od najuspešnijih kompanija za razvoj AI tehnologije, OpenAI, razrešen je dužnosti direktora. Malo je reći da je gotovo ceo tehnološki svet uzburkan ovim događajima. A još više otkako su se događaji počeli smenjivati munjevitom brzinom. 

Naime, oteranog Altmana, istog trena je zaposlio Microsoft, da bi se isto tako hitro pročula vest da je Sem vraćen na tron. Najneposrednije, ova zavrzlama je uticala na vrednost WorldCoin tokena, ali stručnjaci predviđaju da će dugoročne posledice po razvoj AI tehnologije takođe biti osetne, tim pre što je rascep između Altmana i suparnika upravo nastao na temu budućnosti kompanije…

Detaljnije na ovoj objavi…

Osnivač kompanije Binance, izjasnio se kao kriv, čeka ga 18 meseci zatvora

Loši dani za direktore. Čangpeng Žao, osinivač platforme Binance, poznatiji kao CZ, optužen je za kršenje bankarskih propisa. Federalne vlasti Sjedinjenih Država pokrenule su proces zbog toga što je Binance omogućavao korisnicima iz te države da se prijavljuju na platformu bez KYC i drugih protokola usmerenih protiv pranja novca.

CZ se obratio zaposlenima sa željom da hrabro nastave napred, pohvalio je postavku Ričarda Tenga kao novog direktora i napomenuo da se izjasnio kao kriv po svim stavkama optužnice. Pušten je da se brani sa slobode uz kauciju od 175 miliona dolara, a po nagodbi platiće 4.3 milijarde dolara štete, a preti mu i zatvor u trajanju od 18 meseci. Kazna će biti određena krajem februara sledeće godine. 

Detaljnije sa kompanijskog bloga…

CoinGecko: Izveštaj kaže da je preko 20 miliona dolara uloženo u kripto lobiranje

CoinGecko je sastavio izveštaj o tome koliko je novca uloženo u SAD za potrebe lobiranja. Institucija lobiranja je legalna u Sjedinjenim Državama, a posredi su uglavnom donacije velikih korporacija političkim partijama i drugim ne-državnim institucijama kako bi zagovarale njihove interese. Prošle godine, ulaganje u lobiranje iznosilo je 22 miliona dolara, a do ovog trenutka suma iznosi nešto preko 20 miliona, što znači da će prošlogodišnji rekord lako biti premašen. Najveći donatori su Coinbase, Blockchain Association i Ripple.

Detaljnije prenosi TechReport…

Nemačka poslanica zagovara uvođenje bitkoina kao sredstva plaćanja u Nemačkoj

Članica nemačkog Bundestaga, Joana Kotar, izjavila je da podržava uvođenje bitkoina kao zvaničnog sredstva plaćanja u Nemačkoj. Njena ambicija je da oformi pravnu infrastrukturu kako bi mogla da ubedi finansijski mejnstrim Nemačke da uvide prednosti ovakvog poteza.

Inicijativa “Bitkoin u Bundestagu” ima za cilj da edukuje poslanike o prednostima bitkoina. Glavna teza inicijative je da bi se legalizacijom rešiele sve nezakonite radnje kao što su pranje novca, izbegavanje poreza, a koje se obično povezuju s bitkoinima u Nemačkoj.

Detaljnije prenosi Forbes…

MasterCard-ov stručnjak skeptičan oko CBDC-a; Nije spreman za mejnstrim

Ašok Venkatesvaran, MasterCard-ov šef sektora za blokčejn i digitalnu svojinu azijsko-pacifičkog regiona, izrazio je skepsu po pitanju CBDC valuta. Na FinTech festivalu u Singapuru Venkatesvaran je diskutovao o tome da je CBDC trenutno nepraktično rešenje za masovnu adopciju, jer da bi imao sve pogodnosti fiat novca, morao bi biti na isti način dostupan i sveprihvaćen.

No, po njegovom mišljenju CBDC još dugo neće biti lako ni imati, a ni trošiti jer i jedno i drugo zahteva ekstenzivnu infrakstrukturu, što iziskuje veliki napor kako od države, tako i od privatnog sektora.

Vest prenosi CNBC…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *