Blog

Kripto petak #152: Pravni izazovi za Do Kvona, globalni kripto trendovi i novi pogledi na AI i ETF

19.01.2024. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka fokusiramo se na pravne izazove koji stoje pred Do Kvonom, dok istovremeno istražujemo globalne trendove u kripto svetu. Od Rusije koja razmatra kripto penzije, preko Svetskog ekonomskog foruma u Davosu gde AI preuzima primat nad kripto temama, do JP Morganovih predviđanja o Bitcoin ETF-u i argentininog prelaska na kripto usled inflacije.

Do Kvon traži od američkog suda da se ročište odloži za mart

Do Kvon je u pritvoru u Crnoj Gori. Njegovi branioci su se uspešno žalili na odluku suda da o ekstradiciji SAD-u ili Južnoj Koreji odlučuje Ministar pravde Crne Gore, te da do dana donošenja te odluke bude u pritvoru koji će mu se računati u odsluženje kazne za upotrebu lažnih putnih isprava. Apelacioni sud je odredio da se postupak ponovi zbog procesnik manjkavosti.

U međuvremenu, prvo ročište pred sudom u Sjedinjenim Državama zakazano je za kraj januara. Do Kvon i njegovi branioci zabrinuti su da bi njegovo odsustvo uticalo na porotu, pa su apelovali na sud da se suđenje odloži do sredine marta.

Detaljnije na ovoj objavi…

Aleksandar Razuvaev tvrdi da Rusija klizi ka kripto-penzijama

Ruski ekonomista, Aleksandar Razuvaev, pisao je za kanal Pro Vlast da procenjuje da će u budućnosti država sva socijalna davanja zameniti digitalnom valutom, te da će penzioneri biti primorani da penzije primaju u e-rubljama. Sa njegove tačke gledišta ovo je zamka centralne banke.

Kritičari ruskog CBDC projekta ističu da je pod izgovorima o sprečavanju prevara posredi uvođenje do sada neviđenog stepena kontrole ne samo tokova novca, već i načina na koji ga građani troše.

Detaljnije prenosi ruski agregator Zen…

Svetski ekonomski forum u Davosu: Kripto manje zanimljiv, AI je nova vruća tema

Još jednom se društvena elita sveta okupila u Davosu. Svetski ekonomski forum je događaj kojem prisustvuju glavni igrači u svetu politike i biznisa kako bi raspravljali o novim tendencijama, novim temama i budućim problemima.

Kripto svet je poslednjih sedam godina bio vrela tema Davosa, ali ove godine se fokus premestio. I dalje se raspravlja o kripto-temama, novi ETF paketi mogli bi da ožive zanimanje za ovaj sektor, ali primećeno je da se mnogo više pažnje posvećuje AI tematici, kao i kompanijama koji se bave ovim tehnologijama.

Detaljnije prenosi CNBC…

JP Morgan predviđa priliv od 25 milijardi dolara u Bitcoin ETF čak i bez svežeg kapitala

Velika se prašina diže oko spot Bitcoin ETF i odobrenja koje je agencija američke vlade za hartije od vrednosti (SEC) konačno donela. Kao način kupovine bitkoina i investiranja, ovaj instrument neće mnogo značiti onima koji su već u kripto svetu, ali otvara mogućnost da postane finansijski proizvod koji će privući ne samo korisnike koji žele da investiraju, a ne zanima ih da uče o kriptovalutama, već i institucionalne korisnike.

Shodno tome, svi predviđaju procvati kripto tržišta, a JP Morgan, predviđa da će se u Bitcoin ETF sliti čak 25 milijardi dolara iz drugih kripto proizvoda, dakle, ne računajući novi kapital.

Detaljnije prenosi Yahoo! Finance…

Argentina usled inflacije prelazi na kripto – Moguće i lokalne kriptovalute

Pokazalo se da je veoma važan vektor usvajanja kriptovaluta situacija u kojoj građani u želji da zaštite svoj novac usled inflacije, prelaze na kripto. To smo videli i u Turskoj i u afričkim zemljama, pa evo i u Argentini. Po prvi put zabeležen je slučaj plaćanja stanarine u – bitkoinima. 

Novi predsednik Argentine svoja predizborna obećanja ispunjava novim zakonima koji favorizuju kripto-valute. Čak je u razgovoru za Radio Mitre izjavio da se ne bi suprotstavljao lokalnim valutama koje bi izdavali guverneri provincija. Lokalne ekonomije koje imaju svoju valutu mogu da dožive brz procvat, ostaje da se vidi šta će se dogoditi u Argentini.

Detaljnije prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *