Blog

Novi mandat “Bitkoin predsednika”

13.02.2024. / Autor: Aleksandar Matanović / Kategorija: Kripto regulativa

Najib Bukele je na proleće 2021-e godine postao prava zvezda u Bitkoin svetu. Tada je, kao predsednik El Salvadora, najavio da će najpopularnija kriptovaluta postati zvanična valuta u toj državi. Tajming je bio fenomenalan jer je to bila godina eksplozije celog kripto tržišta, tokom koje je Bitkoin dostigao do sada rekordnu vrednost od oko 69.000 dolara. Trudio se da maksimalno iskoristi trenutak. Doneti su zakoni sa idejom da dovede što više stranaca, kao turiste, ali i kao preduzetnike koji posluju sa Bitkoinom i traže jurisdikciju sa povoljnom regulativom. Najavio je Bitkoin obveznice, izgradnju Bitkoin grada, pokrenuo rudarenje Bitkoina na državnom nivou i počeo polako deo državnih sredstava da pretvara u Bitkoin.

Nažalost, sreća mu je brzo okrenula leđa. Ono što je trebalo da mu donese slavu, donelo mu je pre svega probleme. Naredna godina (2022) je bila veoma loša za celo kripto tržište, cene su drastično pale, a nije manjkalo ni skadnala koji su dodatno urušili reputaciju cele industrije kao i svih koji su u nju uključeni. Bio je optuživan da je neodgovoran jer je vezivanjem za Bitkoin stavio budućnost države na kocku. Protivnici su se naslađivali stalno analizirajući koliki gubitak je napravio konverzijom dela deviznih rezervi države u Bitkoin.

Bitkoin strategija u senci

Iako nije odustao od Bitkoin strategije, vešto je tu temu gurnuo u drugi plan, a političke poene skupljao na drugom mestu. Istini za volju, imao je gde da ih skupi. Za kratko vreme na vlasti, uspeo je svoju državu da pretvori od najnebezbednije države Latinske Amerike (a tu konkurencija zaista nije naivna) u jednu od najbezbednijih država na čitavom američkom kontinentu. U međuvremenu je nastavio da gomila zalihe Bitkoina, ali bez previše pompe jer mnogima to tada nije delovalo kao pametan potez.

Kolo sreće se ponovo okrenulo krajem prošle godine sa buđenjem kripto tržišta iz veoma dugog zimskog sna. Reklo bi se u pravo vreme, taman pred izbore. Obzirom na to da je na njima trijumfovao sa dominantnih 83% (glasovi se još uvek broje u trenutku pisanja ovog teksta, ali je izvesno da konačan broj neće biti značajno drugačiji), svakako porast cene Bitkoina nije odlučio izbore, ali je definitivno dobro došao.

U prvom mandatu je svoju državu pozicionirao na svetskoj mapi kao hrabru i inovativnu. Usvajanje Bitkoina mu je donelo veliki porast turizma, ali i investicija. I jedno i drugo je u dobroj meri dolazilo baš od Bitkoin zajednice, ali ta zajednica je sad već dovoljno velika da može ozbiljno da pomeri brojke u državi veličine El Salvadora. Svoje stanovništvo je “preko reda” izložio tehnologiji budućnosti. Uz otpor koje sve promene neminovno sa sobom nose, teško je ne videti dugoročne benefite ovakvog poteza. 

Budućnost El Salvadora i Bitkoina

U drugi mandat ulazi u pravom trenutku, a pametniji za iskustva iz prvog mandata. Realno je očekivati da će još bolje iskoristiti situaciju koju je u dobroj meri sam kreirao. Ipak, deluje da bi mu u ovom trenutku najviše od svega prijalo društvo, to jest, barem još neka država koja će krenuti putem El Salvadora. Biti prvi u nečemu je sjajno… ali samo ako se u nekom trenutku pojevi drugi, pa treći… Kad nešto vidite pre ostalih, ispadnete genije. Kad nešto vidite prvi, ali i poslednji, onda vas često proglase za ludaka.

 

Aktuelna dešavanja, pre svih konačna kapitulacija američke komisije za hartije od vrednosti i odobravanje Bitkoin ETF-ova, definitivno povećavaju šansu da će predsednika Bukelea istorija pamtiti kao genija.

Tekst je inicijalno napisan za Biznis.rs

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *