Blog

Kripto petak #165: Izrael testira CBDC, Rusija zaplenjuje kripto opremu, Norveški zakon protiv kripto rudara

19.04.2024. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

Slavni kompozitor Hans Cimer ulazi u kripto prostor sa himnom za TRON. Izrael napreduje ka digitalnom šekelu kroz eksperimentalni CBDC projekat. U Rusiji, velika zaplena kripto rudarskih mašina ukazuje na probleme sa ilegalnom potrošnjom energije, dok Brajan Rouz nudi $LONDON novčić kao deo svoje kampanje za gradonačelnika.

Hans Cimer komponuje za TRON

Ako ste voleli filmove “Gladijator”, “Dina”, “Međuzvezdani” ili gotovo svaki drugi megahit, niste mogli da se ne zaljubite u muziku Hansa Cimera. Slavni kompozitor krunisan je i Oskarima, a sada je dobio “tezgu” za – kripto industriju.

Osnivač TRON-a, Džastin San, zamolio je proslavljenog kompozitora filmske muzike da stvori muzičko delo koje će biti himna projekta. Melodija je već proglašena za “himnu Web3 generacije”. 

Možete je poslušati ovde…

Izrael počinje CBDC eksperiment

Banka Izralela, centralna banka ove zemlje, odlučila je da pokrene eksperimentalno, test-okruženje za ispitivanje mogućih primena CBDC novčića. Ovo okruženje zamišljeno je kao poligon za razne kompanije, finansijske startape i finansijske institucije da istražuju mogućnosti saradnje, razvoja i inovacije u smislu primene digitalnog šekela.

Glavna motivacija za razvoj centralizovanog digitalnog novca je potreba da se iskoriste sve prednosti blokčejn tehnologija, sa državnim garancijama koje bi otklonile nedostatke, a ponajpre nestabilnost kripto valuta.

Detaljnije iz izjave guvernera banke…

Ruske vlasti zaplenile 3200 kripto rudarskih mašina u Sibiru

U Novosibirsku, ruske vlasti otkrile su mrežu kripto rudara koji su pomoću preko 3200 rudarskih kripto mašina (mining rigs) uspeli da pokradu električne energije u vrednosti od oko 2 miliona dolara. 

Policija je zaplenila čak devet transformatora kojima su ilegalni rudari vukli struju iz gradske mreže sa četiri različite lokacije. Irkutsk i Novosibirsk su zbog cene struje postali centri kripto rudarenja u Rusiji. 

Detaljnije prenosi portal RBC Crypto…

$LONDON novčić čeka glasače koji podrže Brajana Rouza za gradonačelnika Londona

Brajan Rouz, kandidat je za gradonačelnika Londona. Njegova vizija grada je da London postane kripto prestonica. U tom smislu, predlaže osnivanje novčića $LONDON koji bi se finansirao od poreza na tradicionalne banke, a čija bi glavna uloga bila plaćanje komunalija, kazni za parkiranje i drugih gradskih davanja.

Kao poziv glasačima da podrže njegovu viziju, Brajan obećava 100 funti u novčiću $LONDON za svakog stanovnika, ukoliko bude izabran.

Detaljnije sa Brajanove objave na mreži X…

Norveški zakon o data centrima brine lokalne kripto rudare

Norveška vlada uvodi novi zakonski propis o data centrima u cilju boljeg nadzora kripto rudarskih operacija. Zakon će nalagati da se svi data centri registruju kod nadležnih vlasti i pruže dokaze o vlasničkoj strukturi, te sve pojedinosti o uslugama koje pružaju.

Ovo je prvi evropski zakon koji pokušava da reguliše sve razvijeniju industriju data centara. Da je zakon neprijateljski potvrdio je i ministar Terje Asland izjavom da “data centri koji služe kripto industriji nisu poželjni u Norveškoj”.

Detaljnije sa lokalnog portala VG…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *