Blog

ECD Kriptomat – Kako kupiti i prodati kriptovalute?

09.02.2021. / Autor: Gavrilo Jejina / Kategorija: ECD

Postoje dva načina da kupite ili prodate kriptovalute. Jedan način podrazumeva korišćenje online servisa poput onog koji možete naći na ecd.rs. Drugi način je da željenu kriptovalutu kupite za keš uz pomoć nekog od dostupnih kriptomata odnosno kripto ATM uređaja u vašem gradu.

Možda se pitate, ukoliko već postoji opcija za online kupovinu, zašto uopšte postoji i kriptomat/ATM opcija? Realnost je da smo i dalje u ranim fazama kriptovaluta i da ljudi imaju određenu mentalnu barijeru kada je reč o kriptovalutama. Često misle da su kriptovalute komplikovana stvar za korišćenje i nisu sigurni u online servise uz pomoć kojih je moguće izvršiti kupovinu. Baš za takve ljude, kriptomat predstavlja nešto poznato, nešto što su već koristili samo u malo drugačijem obliku. 

Postoji još bitnih razloga za postojanje kriptomata za kupovinu i prodaju kriptovaluta. Jedan od glavnih razloga je i brzina izvršavanja zahteva. Moguće je izvršiti kupovinu ili prodaju za 10 minuta (u proseku), a nakon obavljene transakcije automat napuštate sa kriptovalutama na kripto novčaniku ili novčanicama u džepu.

Šta je potrebno da biste koristili ECD kriptomat?

Da biste koristili ECD kriptomat potreban vam je kripto novčanik (ukoliko ga već nemate) i keš sa kojim ćete kupiti kriptovalute.

Gde se nalaze ECD kriptomati?

U Srbiji trenutno postoji 3 kriptomata koji se nalaze u Beogradu i Novom Sadu.
Mapu sa lokacijama svakog kripto automata možete pogledati na sledećem
linku

Mapa kriptomata u Beogradu izvor: ecd.rs

Koji su koraci kada kupujete preko ECD kriptomata?

Prvi korak je da dođete na neku od lokacija na kojoj postoji kriptomat. Potrebno je da dodirnete ekran da bi se prikazala opcija za kupovinu, prodaju ili čitanje tiketa.

Drugi korak je odabir koju kriptovalutu želite da kupite.

Nakon što odaberete neku od dostupnih kriptovaluta, pritisnite opciju “kupi”.

Neophodno je da budete verifikovan korisnik ECD platforme kako bi mogli da koristite ECD kriptomat. Ukoliko još niste verifikovali vaš nalog, možete se informisati o tome kako to možete da uradite na našoj stranici Verifikacije

U narednim koracima automat će tražiti vaš broj telefona kako bi mogao da vam pošalje jednokratnu lozinku koja je potrebna za obavljanje kupovine ili prodaje. Ukoliko se slažete sa pravilima privatnosti potrebno je da pritisnete zeleno “Slažem se” dugme.

Sledeći korak je da unesete vaš broj telefona. U roku od par sekundi će vam biti poslata poruka sa jednokratnom lozinkom koju je potrebno ukucati kako biste mogli da nastavite sa procesom kupovine. 

Posle unete šifre, videćete da će se na automatu uključiti kamera koja se nalazi u donjem desnom delu ispod ekrana automata. Sada je potrebno da otvorite vašu wallet aplikaciju i da unutar nje nadjete opciju za primanje kriptovaluta odnosno receive opciju. Tu možete naći mogućnost prikazivanja QR kodavaše adrese na koju će vam biti prosleđena sredstva koja kupite na kriptomatu.

Prislonite ekran tako da kamera automata može da skenira vašu adresu. Nakon što kriptomat zabeleži adresu, prikazaće je na ekranu. Potrebno je da adresu uporedite sa onom na vašem wallet-u kako ne bi došlo do greške.

Kada adresu potvrdite, upaliće se zeleno svetlo ispod ekrana automata. Na to mesto je potrebno staviti novčanice od 1.000 ili 2.000 dinara. Kriptomat će vam preračunati koliko kritpovaluta možete da dobijete za ubačeni novac.

Kada završite sa ubacivanjem novčanica i potvrdite kupovinu, kriptovalute će biti poslate na prethodno unetu adresu.

Koji su koraci kada prodajete kripto na ECD kriptomatu?

Proces prodaje preko kriptomata je u početku isti kao i proces kupovine. Odaberite jezik i kritpovalutu koju želite da prodate. Kad izaberete kritpovalutu, pritisnite opciju “prodaj”.

Kako bi prodavali kriptovalute preko ECD kriptomata neophodno je da budete verifikovan korisnik.

Potvrdite da se slažete sa pravilima privatnosti i unesite vaš broj telefona.

Na broj telefona će vam biti poslata jednokratna šifra, nakon čijeg unosa ćete moći da ukucate sumu u dinarima koja će vam biti isplaćena.

Ovo radite tako što pomoću dugmića 1.000 i 2.000 na ekranu podešavate dinarsku protivvrednost kriptovaluta koje ćete prodati.

Kada iznos potvrdite automat će vam odštampati kartu(tiket) za prodaju. Na tiketu se nalaze informacije o adresi na koju je potrebno da pošaljete kritpovalute, njihov tačan iznos kao i QR kod.

Vrlo je bitno da tiket sačuvate, kako biste mogli da podignete novac.

U ovom koraku je potrebno da otvorite vaš wallet na telefonu i da odaberete opciju za skeniranje QR koda. Ona se na većini mobilnih wallet-a može naći u delu aplikacije namenjenom za slanje kritpovaluta.

Kada se transakcija potvrdi na blokčejnu, stićiće vam SMS obaveštenje da možete da podignete novac na automatu. Vreme potvrđivanja transakcije zavisi od toga koliko ćete izdvojiti za network fee u vašem wallet-u i od trenutne zauzetosti mreže.

Po prijemu SMS obaveštenja, možete skenirati vaš tiket na automatu, tako što ćete odabrati opciju “karta za prodaju”. Biće potrebno da unesete i broj telefona kako biste dobili jednokratnu šifru koja vam je potrebna kako biste potvrdili isplatu.

Nakon unosa šifre, automat će isplatiti prethodno odabranu sumu.

Ukoliko na nekom od ECD kriptomata dođe do bilo kakvog problema, možete kontaktirati na naš tim koji će u najkraćem mogućem roku rešiti situaciju.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *