Kako se određuju mrežni troškovi prilikom transakcija kriptovaluta

Za funkcionisanje kriptovaluta na blokčejnu neophodni su mrežni validatori koji se brinu za kontrolu i izvršavanje transakcija ali i svih aktivnosti i promena na blokčejn mreži.

U zavisnosti od blockchain mreže i samog tokena koji se kupuje ili prodaje, pošiljalac je dužan da plati transakcione troškove mreže kako bi slanje bilo potvrđeno od strane validatora odnosno rudara čiji je rad podstaknut naknadama koje se generišu od transakcionih troškova.

Usled velikog prometa i transakcija na mreži, može doći do zagušenja mreže tokom kojih su troškovi transakcija povišeni kako bi rudari bili dodatno motivisani za rad.

Transakcije za koje je plaćena veća naknada prioritet su za rudare jer im donose veću zaradu. Na taj način, minimalan trošak transakcije se podiže usled veće „gužve“, želje za prioritetnom pozicijom i bržom realizacijom.

Trenutne i istorijske cene transakcija na različitim blokčejn mrežama možete pogledati na:

Bitcoin
Ethereum
Litecoin
Bitcoin Cash

Kako je cilj kriptovaluta ostvarivanje otpimalno niskih troškova transfera, različit dizajn blokčejn mreža i način potvrđivanja transakcija, kod različitih tokena mogu rezultirati različitim cenama transakcija.

Više o praćenju troškova i validaciji transakcija na Ethereum mreži pomoću Etherscan alata možete saznati u blogu.