Blog

Polkadot (DOT) je dostupan na ECD – Po čemu se razlikuje od ostalih

14.05.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti

Polkadot (DOT) je nedavno postao dostupan za kupovinu i prodaju na ECD Walletu. Korisnici iz Srbije imaju mogućnost da direktno trguju DOT za dinare.

Ovaj blog će vas podsetiti na to šta je Polkadot, zašto ga zovu blokčejnom svih blokčejna i predstaviti potencijal Polkadota kao jedne od najperspektivnijih tehnologija u kripto industriji. Ekskluzivne komentare na najnovija dešavanja koja Polkadot sprema dao nam je i  Aleksandar Dimitrijević, Infrastructure & Tooling (Ecosystem) Lead na Polkadotu.


Šta je Polkadot?

Polkadot je više od još jedne obične kriptovalute. On predstavlja šematski protokol koji omogućava nizu različitih blokčejn protokola da međusobno komuniciraju u decentralizovanom okruženju. U osnovi, Polkadot omogućava prenos poruka, informacija i vrednosti bez potrebe za posrednicima, što ga čini ključnom infrastrukturom za digitalne servise. Sa svojim jedinstvenim dizajnom parachain-a, Polkadot ekosistem se sastoji od specijalizovanih blokčejna koji rade paralelno i simultano, povećavajući mogućnosti upotrebe, povezanost, praktčnost i efikasnost celog sistema.

Parachain arhitektura Polkadota

Aleksandar nam je detaljnije objasnio “parachains” arhitekturu po kojoj je polkadot poznat.

“Polkadot je sa svojom tehnologijom “Substrate” (danas Polkadot-SDK) upoznao tržište sa tezom “parachain-ova”, ili application dedicated chain-ova, što je u suštini arhitektura gde postoji srce sistema, tzv. “Relay chain” koji daje bezbednost ali i ekonomske povlastice mreže podržane na nivou celog ekosistema, ali i lak način da se doda novi parachain koji će uživati pomenute povlastice. 

Poenta appchain-ova (u Polkadot-u, parachain-ova) je da koriste blockspace (što je merna jedinica količine protoka podataka u okviru blokova) samo za određenu primenu kroz delom zajedničku, a delom nezavisnu infrastrukturu validatora (collatora, u Polkadotu). 

Ovo bi trebalo da upotpuni efikasnost svakog parachain-a kroz ogroman protok transakcija, uz zanemarljivu cenu – a opet osiguranu bezbednost dolazeći od ‘Relay chain-a’ odnosno zajedničku i deljenu infrastrukturu – što je u suštini vrlo kompetitivno pozicionirano rešenje za ‘blockchain trilemma’ izazov (decentralizacija – skalabilnost – bezbednost).“

Parachain lanci Polkadot-a

Ko je napravio Polkadot?

Polkadot je plod vizije dr. Gavina Wooda, suosnivača Ethereum-a, koji je želeo da stvori platformu koja bi nadmašila tehnička ograničenja postojećih mreža. Uz podršku Web3 Foundation, Polkadot je razvijen da unapredi kako interoperabilnost tako i skalabilnost u blockchain tehnologiji, koristeći inovativni Nominated Proof of Stake mehanizam za održavanje sigurnosti mreže.

Polkadot su tokom svih ovih godina podržali neki od najvećih investitora, fondova, banaka i kompanija.

Investitori u Polkadot

Za šta se Polkadot koristi i kakva nas unapređenja čekaju

Osnovni token Polkadot mreže DOT služi kao sredstvo za staking, plaćanje transakcija i operativne funkcije unutar ekosistema. Korisnici mogu koristiti DOT i za glasanje o promenama protokola i nadogradnjama. Stejking omogućava omogućava vlasnicima DOT da doprinose bezbednosti mreže i za uzvrat dobijaju nagrade koje su preko 10% prinosa godišnje.

Pored osnovnih upotreba DOT kriptovalute i Polkadot blokčejna, Aleksandar navodi da nas očekuje jako perspektivan period jer se puno radi na integracijama i unapređenjima.

“Polkadot je jedan od najdecentralizovanijih ekosistema koji obezbeđuju milijarde dolara tokena na mreži, a Parity Technologies je jedna od kompanija koja pravi proizvode i ključna rešenja u ekosistemu.

Polkadot je do skoro funkcionisao kao “rezervisano skladište” blockspace-a i bila je potrebna velika količina resursa kako bi se “postao” parachain (na period od 6 do 24 meseca). Zaključak iz ovoga je da je “blockspace” skup (a i dalje jeftiniji od Ethereum-a.)

Rešenje da će se sa skorašnjim promenama, blockspace konzumirati “agilno”, po potrebama mreže parachain-a koji nezavisno odvija svoje radnje – akviziciju korisnika, protok transakcija… po određenoj primeni kao što je DeFi, Smart Contracts, DePIN, DeSoc, itd. 

To znači da će se drastično smanjiti količina resursa i investicije u deployment, ali i održavanje parachain-ova i da će trošak biti po učinku.“

To je ono što privlači velike igrače i biznise da pređu i koriste Polkadot blokčejn.

Pored ovog unapređenja programeri u Polkadotu aktivno rade na rešenjima koja će olakšati, vremenski ubrzati i ekonomski učiniti pristupačnim pravljenje i dodavanje novih projekata na Polkadotu i kao i na povećanju broja transakcija po sekundi za 4 do 8 puta više nego što je trenutno.

Upotreba polkadota u budućnosti 

“Obzirom da je Polkadot jako modularan, kompozabilan i fleksibilan, stvarno postoji ogromna količina primena. Ja bih izdvojio “supply chain” i gaming, s obzirom na to da je u supply chain-u, u tehnološkom smislu, bitno osigurati bezbedan i nepromenljiv protok velike količine podataka, za priuštive resurse (i pratiti ceo niz).

A što se tiče gaming-a, s obzirom na “agilni blockspace” i jedinstvenu arhitekturu – postoji mogućnost maltene neograničenog skaliranja broja transakcija (on-chain) usled mogućnosti implementacije nekoliko ‘core-ova’ (pandan tome je izrazito jaka procesorska snaga, ili prosto više GPU-ova u računaru).” – navodi Aleksandar.

Zamislite kako svaka industrijska grana zauzima po jedno mesto u ovom decentralizovanom sistemu. Nadalje, na svaku industriju koja bi bila novo središte, nadovezuju se drugi, manji subjekti, na koje se mogu nadovezati njihovi saradnici i tako koliko potreba nalaže. Upotrebne vrednosti se samo nadovezuju.

partneri

Da li DOT može da dostigne cenu od 100$?

Razmatranje da li će cena Polkadot (DOT) dostići 100 dolara u 2024. godini ili kasnije je tema koja privlači mnogo pažnje među investitorima i analitičarima u kripto zajednici. S obzirom na trenutne tržišne uslove i buduće potencijale koje Polkadot nudi, razne analize predviđaju različite scenarije.

Faktori koji bi mogli uticati na rast cene:

  • Razvoj ekosistema: Nastavak razvoja i integracija novih parachainova može značajno povećati funkcionalnost i vrednost Polkadota.
  • Strateška partnerstva i inovacije: Uvođenje novih tehnoloških rešenja i strateških partnerstava može podstaći dalji rast i adopciju.
  • Regulatorni i tržišni faktori: Tržišne fluktuacije i regulatorni razvoj takođe će imati ključnu ulogu u određivanju cene DOT-a.

Iako neki analitičari smatraju da bi Polkadot mogao dostići 100 dolara već do kraja 2024. godine, većina se slaže da je to dugoročniji cilj. Vrednost od 100 dolara zahtevala bi znatno povećanje tržišne kapitalizacije, što podrazumeva široko prihvatanje i implementaciju Polkadotove tehnologije na globalnom nivou.

Polkadot JAM: Revolucija u skalabilnosti i performansama

Na konferenciji Token2049, dr. Gavin Wood je predstavio „Jam“, arhitekturu dizajniranu za drastično povećanje skalabilnosti i performansi decentralizovanih računarskih operacija.

Jam omogućava značajno brže i složenije operacije dok održava visok nivo sigurnosti i decentralizacije. Ovo unapređenje otvara nova vrata za razvoj decentralizovanih aplikacija koje nisu bile izvodljive na trenutnim platformama zbog ograničenja u skalabilnosti.
O ovom unapređenju ćemo više pisati u nekom od narednih blogova, a do tada možete pogledati intervju koji je Gavin dao na ovu temu.

Polkadot nastavlja da širi svoje mogućnosti i postaje ključna kriptovaluta. ECD Wallet vam nudi priliku da direktno trgujete DOT-om i budete deo ove mreže.

Preuzmi ECD Wallet App

 

Iskoristite priliku koju Polkadot nudi preuzimanjem ECD Wallet aplikacije i započnite sa trgovinom DOT-a.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor