Blog

Kripto petak #169: Turska usmerava kripto regulativu, Tether vs. Ripple, Tokeni bujaju, Tornado Cash osuda, Švedska o digitalnom evru

17.05.2024. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka razmatramo nacrt nove kripto regulative u Turskoj, usmerene na povećanje nadzora i sigurnosti. Istovremeno, direktori Tether-a i Ripple-a vode verbalni duel oko budućnosti USDT-a. Tržište tokena beleži značajan rast, sa više od milion novih tokena lansiranih samo ove godine. U Holandiji, osnivač Tornado Cash-a osuđen je za pranje novca, a Švedska centralna banka tvrdi da digitalni evro neće ugroziti švedsku krunu. Ova dešavanja odražavaju dinamične promene i izazove u svetu kriptovaluta.

Turski parlament spreman za kripto regulativu

Turski zakonodavci su spremni da podnesu nacrt zakonske regulative koja se tiče kripto sfere. Cilj novog paketa zakona je da se ublaže potencijalni rizici za sve one koji se bave kriptovalutama, te da se kripto platforme stave pod nadležnost komisije za kontrolu kapitalnih tržišta (SPK) koja će se baviti izdavanjem licenci.

Osim ovoga, regulativa će da uključuje pravila o tome kako će platforme da barataju novcem korisnika, te načine kažnjavanja za finansijske prestupe iz ove oblasti. 

Detaljnije prenosi portal Daily Sabah…

Direktor Tether-a proziva Ripple oko insinuacija u vezi sa USDT novčićem

Direktor kompanije Ripple, Bred Garlinghaus komentarisao je da će vlada Sjedinjenih Država uskoro početi da proganja USDT. Insinuiranje se odnosi na istragu koju bi navodno komisija za hartije od vrednosti (SEC) mogla da pokrene protiv novčića USDT.

Uzvratio je direktor Tether-a, Paolo Ardoino, ne pominjući eksplicitno ni Ripple ni gospodina Garlinghausa. “Neinformisani dikretor jedne krupne kompanije, širi strah i paniku u vezi sa USDT-om”, parafrazirana je poruka direktora Tether-a.

Detaljnije iz objave sa mreže X…

Preko milion novih tokena lansirano od aprila ove godine, prednjače Ethereum i Solana

Tržište je ove godine prilično živahno. Od aprila do danas lansirano je preko milion novih novčića. Ispred konkurencije su mreže Ethereum i Solana. Ethereum je dobio preko 370.000 novih tokena, a Solana čak 640.000.

Većina novih novčića lansirano je na layer-2 mreži platforme Coinbase. Rastu novih kriptovaluta najviše pogoduju jednostavnost pokretanja i niska cena održavanja, tako da je većina novih tokena iz grupe – memecoins. Neki ovaj trend vide kao negativan, dok drugi jedva čekaju da zarade na potencijalnim pobednicima…

Detaljna statistika na platformi Dune Analytics…

Holandski sud osudio osnivača aplikacije Tornado Cash Alekseja Perceva

Aleksej Percev, developer alata Tornado Cash koji služi za anonimizaciju kripto transfera, osuđen je pred sudom u holandskom gradu Den Bos za pranje novca. Tužilac tereti Perceva da se između 9 jula 2019. i 10 avgusta 2020. bavio aktivnostima koje se poklapaju sa metodama pranja novca, te da je znao ili mogao znati da će transakcije sa Tornado Cash platforme služiti za pranje novca.

Posle reakcije američkih vlasti, Aleksej je uhapšen u Holandiji avgusta 2022. Njegova platforma je povezana sa severnokorejskom grupom hakera pod nadimkom Lazarus. Posle ove presude može se očekivati progon i drugih developera, Romana Storma i Romana Semenova…

Detaljnije sa objave na mreži X…

Centralna banka Švedske smatra da digitalni evro neće istisnuti švedsku krunu

Centralna banka Švedske, Sveriges Riksbank, objavila je dokument u kome se kaže da digitalni evro nije pretnja za valutu kraljevine, švedsku krunu. Štaviše, navodi se da će evropski CBDC doneti daleko robusniji i kompetitivniji sistem plaćanja.

Švedska će nastaviti sa plaćanjima u krunama, jer kako se navodi u dokumentu “Plaćamo poreze u krunama, baš kao što primamo platu u krunama”. Švedske firme će moći, u okvirima zakonskih propisa, da primaju uplate u digitalnim evrima, te da ih deponuju direktno na bankovni račun, kao i sva druga pravna lica evrozone.

Detaljnije prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor