Blog

Kripto petak #22: Komunistička partija Kine podržava blokčejn tehnologiju, pravnici žele da ozakone kriptovalute, FK Barselona u potrazi za kripto sponzorima

23.07.2021. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto petak

U najnovijem izdanju Kripto petka, saznajte pravu istinu o strateškom planu Kine vezanom za blokčejn, kako se pravnici i advokati širom sveta trude da primene postojeće zakone na Bitcoin i naslutite ko će biti novi sponzor prestižnog fudbalskog kluba Barselona.


Kontranapad na Bukeleov plan usvajanja BTC-a

Nije tajna da je zamisao predsednika Najiba Bukelea, vođe El Salvadora, da uvede bitkoin kao zvaničnu valutu te zemlje izazvao, pa, blago je rečeno – paniku – među svetskom finansijskom javnošću. No, novi napad na ovaj plan dolazi – iznutra.

Naime, glas je ovaj put digao advokat Enrike Anaja koji se bavi ustavnim pravom. On tvrdi da je nacrt zakona namerno napisan ugrubo i nejasno, sa ponekim kršenjem ustavom zagarantovanih prava. Kao najveći prestup navodi se klauzula kojom se ograničava pravo, tačnije uskraćuje pravo građana da odbiju isplatu u bitkoinima ukoliko poseduju PC ili pametni telefon.

Kao još jednu spletku vlade, Enrike navodi zabranu okupljanja, pod izgovorom protivpandemijskih mera. Vlast, naime ograničava javne skupove što advokat vidi kao direktan pokušaj da se spreče demonstracije protiv uvođenja kriptovalute.

Kad se ovome dodaju procurele glasine da električna mreža Salvadora već sad trpi zbog rudarskih operacija, dobija se šira slika pokušaja spolja i iznutra da se sabotira Bukeleov plan.

Rojters tvrdi da većina građana ne podržava uvođenje BTC-a…

Zakonodavstvo EU gađa kriptovalute, a udara na privatnost građana

Evropska komisija (EC) najvila je ambiciozni paket mera koji je namenjen strožijoj kontroli svega u vezi sa kriptovalutama, no stručnjaci upozoravaju da ovaj težak zakonski malj pada, zapravo, na pravo na privatnost svih građana Evrope.

Potežući argument da se evropska pravila o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorista (AML/CFT) moraju primeniti na ceo kripto-sektor, nacrt mera sadrži odredbe koje obavezuju sve provajdere usluga da podnose izveštaje o klijentima, insistira se na potpunoj transparentnosti svih kripto-transfera, te se zabranjuju anonimni kripto-novčanici.

Dakle umesto zaštite privatnosti, nalaže se svim menjačnicama i drugim institucijama da sakupljaju i distribuiraju podatke o korisnicima svih kripto-usluga. Osim toga predviđeno je uspostavljanje novog tela, AMLA (anti-money laundering authority) koje bi zapravo bilo evropski cenzor svega u domenu kriptovaluta.

Premda Mairead Mekginis, komesar EU za finansijske usluge i stabilnost navodi da je pranje novca opasnost kojoj su svi izloženi neprestano, te da je borba protiv finansijskog kriminala odbrana demokratije, komentari stručnjaka i zajednice su veoma oštri, tvrdeći u kontra-argumentima da je posredi grubo kršenje ljudskih prava i kontradiktornost pozitivnim propisima Evropske Unije, poredeći ovaj potez sa nacističkom Nemačkom, ismevajući nespososobnost evropske birokratije da uopšte razume vreme u kojem se nalazi i nazivajući ovakve mere – neprimenjivim i ne održivim.

Ceo predlog mera možete naći ovde u PDF formatu…

Komunistička partija Kine hrli ka prihvatanju blokčejn tehnologija

Veoma je zanimljivo kako Kinezi vode politiku. Posle hajke na sve kriptokompanije, a posebno na rudare, te u svetlu sve izvesnijeg uvođenja digitalnog juana, postaje jasno da Kinezi politku ove oblasti ne vode nasumično niti bez dubokog planiranja.

Dok se ostatak sveta lomi oko prihvatanja blokčejn tehnologija, Kina izgleda da želi da što pre spusti primenu na širok spektar društvenih oblasti. Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da ono što jedne plaši a druge privlači upravo jeste decentralizacija koju kripto-tehnologije donose. Naizgled, decentralizacija i komunistička partija Kine ne idu zajedno, pa se postavlja pitanje šta to Kina smera.

Izgleda da je njihov plan zaista višeslojan, tim pre što izvesni izveštaji stižu iz samog srca Partije. Petogodišnji plan 2021-2025 jasno uključuje veće prihvatanje blokčejn tehnologija i podršku odabranim kompanijama koje svojom pozicijom na domaćem i svetskom tržištu treba da predstavljaju značajan stub ekonomije i projekcije političke moći Kine. No, novinari upozoravaju da je jedan od planova KP Kine da pretvore blokčejn tehnologije u – sredstvo kontrole i upravo nešto čime će se centralizacija i nadzor građana još čvršće integrisati u svakodnevni život Kineza.

Ostaje da pomno pratimo situaciju, jer mnogi najavljuju da će Kina biti prva svetska sila koja se oslanja na nove tehnologije iz oblasti kriptovaluta i blokčejna, koncentrisanim naporima da se razvije kako privatni tako i državni sektor novih industrija.

Detaljniju analizu prenosi Cryptonews….

Barsa i reklame kripto-kompanija na dresovima plavo-crvenih

Sport i kriptovalute odavno se susreću kako u svetu NFT-a, tako i u raznim programima lojalnosti, projektima tokenizacije usmerenim ka pružanju bolje usluge fanovima i tome sl.

No, izgleda da FK Barselona traži načina da se reklamiranje sponzora iz ove oblasti nađe i na – dresovima. Pominju se pregovori ovog moćnog kluba sa japanskom kompanijom Rakuten. Premda je u svetu poznata po drugim poduhvatima van sveta blokčejna, u Japanu Rakten Wallet je poznata menjačnica. Klub i Rakuten već imaju sponzorski dogovor koji uskoro ističe, a upućeni tvrde da bi obim podrške sponzoru mogao da se proširi.

Premda je španska nacionalna komisija za hartije od vrednosti osudila kriptovalute i njihovo reklamiranje kao visoko rizično, klub je i dalje zainteresovan za dogovor sa Rakutenom. Problem bi moglo da predstavlja pravo veta koje ova komisija ima, pa je bojazan da bi sklapanje sponzorskih ugovora ili njihovo produženje moglo doći u opasnost.

No, svetska popularnost ovog kluba privlači ne samo ljubitelje fudbala već i potencijane sponzore. Novinari koji su preneli vest o pregovorima sa Rakutenom tvrde da je još kandidata iz kripto-sveta u igri. Pominje se i honkonška kripto-menjačnica DSDAQ sa kojom je pregovarao bivši kandidat za predsednika kluba, a u vezi dogovora za sponzorstvo i pojavu logoa ove menjačnice na dresovima kluba. Govorilo se o ugovoru vrednom preko 70 miliona dolara.

Zanimljivo je i to da se aktuelni predsednik kluba Hoan Laporta trenutno nalazi u Izraelu, gde se – gle čuda – nalazi mnoštvo kripto-kompanija…

Evo šta o tome kaže španski medij Marca…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *