Blog

Kako kupiti stan za kripto?

27.07.2021. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: ECD

Trilogija najveće evropske reke, tržišta nekretnina i ECD-a. Istorija se događa upravo sada. Prodavci prepoznaju ogromno interesovanje za kriptovalutama i nude za njih svoje proizvode. Poenta ekonomije je da bude konstantna, neometana i da teče poput Dunava. Krstarite njom u kripto brodu.

Kupovina stana za kripto
Kupovina stana za kripto

Alternativne vrednosti kriptovaluta

Na pitanje koliko vredi jedan Bitkoin, tačan odgovor traje svega nekoliko sekundi dok cena na berzi iznenada skoči par stotina, ponekad i hiljada dolara uzrokovana povoljnim vestima o svetloj budućnosti najpoznatije kriptovalute.
Iskazivanje vrednosti Bitkoina u dolarima, dinarima, funtama je svakako veliki uspeh u poimanju kriptovaluta ali da li je to jedina mera vrednosti koju one imaju. Šta bi menjali za Bitkoin? Pre 11 godina to su bile dve velike pice i ubeđenje da su u razmeni za 10,000 BTC dobijene maltene džabe. Dešavalo se da nagrade u turnirima digitalnih igrica budu izražene u kriptovalutama i tako su gejmeri dobijali par Bitkoina za treće mesto kao utešnu nagradu naspram slušalica ili tastature koje su dobijali pobednici.

Strastveni vlasnici kriptovaluta umeju da tvrde, često motivacije radi, prilikom pada cene u dolarima da je njihov jedan Bitkoin jednak jednom Bitkoinu, bio i biće.
Kako vam se čini poređenje Bitkoin = nov Lambordžini? Vlasnicima ove prestižne automobilske marke se jako dopalo, a i mnogi vlasnici Bitcoina su Lambom nagradili svoja vizionarska uverenja, a pritom i uštedeli mnogo vremena i sporednih troškova koji se javljaju prilikom takve kupovine za keš.
Šta se sve može platiti sa Bitkoinom graniči se sa širinom tržišne ponude, kako robe tako i usluga. Od kafe u kafiću, članarine u teretani do stana u Beogradu.

Možda nacionalne valute nisu najidealnije poređenje za pravu vrednost Bitkoina ali svakako je novac najčešći subjekt razmene kako bi došli do željene kriptovalute. Jedan od aspekata kupovine Bitkoina jeste izlazak iz tradicionalnih državnih valuta. Zašto bi se onda vraćali njima, ako sve više stvari možemo da platimo kriptovalutama?

Neverovatan rast vrednosti kriptovaluta doneo je veliko bogatstvo onima koji su bili vični da investiraju veće sume novca u dobro izabrane koine. Sada, mnogi žele da odahnu od neizvesnosti i velikog rizika koji ulaganje u kriptovalute nosi sa sobom. Žele da svoj kripto investiraju u nešto stabilnije stvari. Nekretnine su po mnogima, teoretski najbolji izbor, koji je od skoro, kod nas, dostupan i u praksi.

Kupovina nekretnina za kriptovalute

Prva nekretnina u Americi koja je prodata za kriptovalute bila je kuća u Teksasu koja je prodata 2017. godine za Bitkoin u vrednosti od 5 miliona dolara. Takva realizacija je otvorila vidike mnogim prodavcima kako bi mogli da svoje nekretnine ponude vlasnicima kriptovaluta. Takvom prodajom, šanse za bilo kakve malverzacije se minimalizuju, transfer novca se realizuje znatno brže i lakše nego posredstvom banke, neopoziv je, a transparentnost je veća i ono što je najbolje, ugovorene strane su maksimalno zadovoljene razmenom i entuzijastične povodom nove imovine koju su dobili, bilo da je to stan ili kriptovaluta.

Najpopularnija nekretnina prodata za kripto bio je luksuzni apartman DJ-a Dejvida Gete koji je ponudio tržištu za 14 miliona dolara i insistirao na plaćanju u Bitkoinu ili Ethereum-u. Na objavu koju je napravio tim povodom bilo je dosta šaljivih komentara kako Geta želi da uzme kriptovalute ali da ne nasedate na divan pogled ka plaži koji apartman ima jer će Bitkoin i Ethereum uskoro vredeti mnogo više. U svakoj šali je malo istine.

Najvrednija zabeležena kupovina desila se u Majamiju koji u poslednje vreme potencira kripto plaćanja. Prelepa vila od 5,067 kvadrata locirana na plaži prodata je kupcu koji je želeo da ostane anoniman, za fascinantnih 22.5 miliona dolara isplaćenih u potpunosti kriptovalutama.

Kupovina nekretnina za kriptovalute u Srbiji – Dunavska trilogija

Iz velike ponude nekretnina na prodaju, izdvaja se vrlo inovativna ponuda stanova u zemunskom kompleksu Dunavska trilogija koje je moguće platiti kriptovalutama. Dunavska trilogija je nov i jedinstven stambeni kompleks. Smeštena je nad Dunavom i do maksimuma koristi sve prednosti koje ova ekskluzivna lokacija pruža. Uvučena je u odnosu na samu ulicu, a čitav prostor oko vila pokrivaju uređene zelene površine koje su zapravo vaše dvorište iz snova. Namerno ili slučajno, ima jednu sličnost sa kriptom:
Promeniće vašu filozofiju življenja.

https://www.dunavskatrilogija.rs/galerija.html

Baš zbog takve ponude u kojoj je svaki detalj pažljivo osmišljen i koja u potpunosti prati korak svetskih ali i domaćih trendova gde su kriptovalute goruća tema, ogromno interesovanje postoji i kupci sagledavaju brojne prednosti ovakve realizacije kupoprodaje.

Po proceduri, ugovor o kupoprodaji zaključuje se sa kupcem stana koji u svom vlasništvu ima kriptovalute, koji potom daje nalog da se izvrši konverzija kriptovalute u dinare. Tu nastupa ECD i nakon prijema novčanih sredstava, vrši se isplata kupoprodajne cene stana.

Dunavska trilogija i ECD uspostavili su dogovor da potencijalni kupci, pioniri ovakvih kupovina u Srbiji ne plaćaju menjačku proviziju za ovu transakciju.
Ovu kupovinu moguće je realizovati svim kriptovalutama kojima trgujemo: Trenutno to su Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Bitcoin cash i Tether.

Dok vi birate stan u ovom divnom naselju, mi neumorno radimo na rešenjima kako bi u narednom periodu i ostali domaći trgovci mogli da ponude svoje proizvode za kriptovalute, odnosno dinarske iznose njihove vrednosti.

Comment section

2 comments
  • Bravo za ECD..pioniri,revolucionari…u nekom momentu će njihova posrednička uloga nestati, ali do tada edukuju i uvode narod u crypto biznis. i potencijal. Za par godina, ovo će izgledati kao danas plaćanje pay passom..čudno nam je kada to negde ne funkcioniše.
    Tekst ima i literarnu težinu…odmeren i kulturan..na momente provokativan..drži.

  • Koliko sa neke strane kaskamo, toliko se iznenadim koliko smo kao drzava napredni u prihvatanju kriptovaluta. Morao sam vise puta da se ustinem citajuci, kako bi se uverio da ne sanjam 🙂 Bilo bi super kada bi prodavci primali kriptovalute direktno, to je verovatno sledeci korak… a kad pametani ugovori zamene notare i dosadne procedure… Srecan sam sto sam dao za pravo sebi da mi se to ucini mogucim kod nas.

  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *