Blog

Squid Game Token – Kako da prepoznate i izbegnete rug pull

09.11.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Bezbednost

Kriptovalute nastaju i nestaju. Neke kao pokušaj da se finansira određeni projekat. Druge kao monetizacija kakve ideje oko koje bi se ljudi okupili. U svetu kriptovaluta, društvene mreže i “društveni kapital” influensera mnogo znače za stvaranje vrednosti. Tako je DOGE, novčić nastao kao satira na kriptovalute, a postao sredstvo plaćanja kojim možete iskazati poštovanje materijalu koji vam se dopadne na Twich-u ili Reddit-u.

No, neke kriptovalute nestaju kao rezultat toga što su od početka zamišljene kao prevara. Jedan od opasniji oblika prevare naziva se “rug pull” – izvlačenje tepiha – što asocira na nestabilnost, neprijatnost i karambol koji nastaje kad se ispod nogu investitora izmakne tle. Ali, kakve veze ima korejska TV serija sa kriptoprevarom?

Šta se dogodilo?

Za one koji ne prate vesti iz kriptosveta, evo kratkog uvoda. Krajem oktobra, pojavljuje se vest o projektu inspirisanim Neflix serijom “Squid Game”. Popularnost serije prenosi se na sve što nosi “squid” u naslovu. Navodno, grupa developera razvija “play-to-earn” igru, po uzoru na opasne igre iz korejske serije. Uputili bismo vas na sajt, ali odavno je nestao kao i gotovo sve u vezi sa ovim lažnim projektom.

Naravno, igre koje developeri pripremaju ne uključuju smrtni ishod (sva sreća!). Za neupućene, premisa korejske serije vrti se oko običnih dečijih igara, poput navlačenje užeta, ali sa visokim kvotama klađenja čije vrtoglave sume podupire činjenica da gubitnici u igri bivaju pogubljeni.

Ovo je važno istaći jer je doba “hej, evo ga novi kriptonovčić” pomalo prošlo, pa se čak i najnaivniji investitori ne mogu upecati na čist hajp oko novog altkoina. Da, i dalje nastaju nove valute, ali se značajno više napora mora uložiti da bi se promovisao, ako nije deo rešenja kakvog probema. SQUID token, služio je, navodno, kao kapitalizacija projekta koji bi doneo online igru play-to-earn formata. Dakle, sve zvuči legitimno.

Instant rast Squid Game Tokena

Play-to-earn je uzbudljiva i nova prilika za investitore, jer u bliskoj budućnosti zaista obećava da revolucionarizuje svet igara. Ukratko, posredi je zamisao da igra za više igrača (massively multiplayer) bude jedna vrsta preduzeća sa igračima kao partnerima, što obećava mogućnost da igrači istovremeno uživaju u igri, ali i da od nje stiču prihod.

Da sve bude luđe, Netflix ne protestuje niti pokušava da zatvori ovaj projekat. I još luđe, NFT pomama pomaže zlonamernim developerima koji objavljuju tokene sa likovima iz serije. Da bi učestovali u igri, ulaznica je (bila) kupovina ovih NFT-a, te pozamašna svota (15, odnosno 34 hiljade dolara).

Niko ne čita white paper, jer to je kao da čitate terms & conditions ili ona sitna slova ispod ugovora. Niko nije provalio signale koji su ukazivali na prevaru. Vrednost novčića raste, preko 2400% u prvih 24 sata, a zatim još i još više. Za manje od nedelju dana, od jednog centa do blizu tri hiljade dolara, rast veći od 23 miliona procenata.

Kako niko nije primetio?

Takav rast podstakao je velike medije da pišu o Squid Game tokenu, BBC i Business Insider među najvećima, padaju na hajp. Raspiruju vatru popularnosti. Čak ni Gizmodo, portal za tehnologiju, dizajn i futuristiku, ne uspeva da pisanjem o tome zašto je Squid token najverovatnije prevara, spasi lakoverne investitore. Porede ovaj token sa Mando, tokenom koji je pokušao da kapitalizuje na popularnosti serije “Mandalorian”.

Malo kasnije govorićemo o signalima koji ukazuju na “rug pull” prevaru, ali treba napomenuti da premda su se developeri iza Squid Game Tokena potrudili da zametnu trag, Gizmodo ih je provalio i objavio neke najočiglednije sumnjivosti.

Jedna od pratećih prevara koje su izveli bio je obmanjujući video u kome Ilon Mask priča o TV seriji, ali je klip editovan tako da deluje kao da podržava istoimeni token. Izgleda da su meta prevaranata upravo bili oni koji prate koji će sledeći kriptonovčić Ilon Mask da podrži, a sudeći po istorijatu skorašnjih prevara, deluje kao da su obožavaoci ovog milijardera prilično podložni obmanama.

Istovremeno, BBC prenosi vesti bez trunke skepticizma, premda su upravo društvene mreže, tačnije, status i kvalitet komunikacije ono što je Gizmodo ponukalo da posumnja u verodostojnost projekta. Naime, premda su developeri otvorili Telegram i Twitter naloge, način na koji su ograničili komentare naveo je novinare portala Gizmodo da uporede način komunikacije sa drugim prevarama i praksama obmanjivača…

Nenadoknadiv gubitak

Odjednom, developeri počinju da se žale na pritisak javnosti, na depresiju i druge probleme. Stvaraju izgovore da ograniče, a zatim i ukinu komunikaciju. Ispostavlja se da je nemoguće izvući uložen novac iz projekta. A potom i da projekta uopšte nema. Prevaranti su utekli sa preko tri miliona dolara. Tri. Miliona. Dolara.

Izvor: Dailycoin.com

Preko sedamdeset hiljada (70.000!) pratilaca na Tviteru, te suma sa kojom su skameri utekli, govori o velikom broju žrtava ovog klasičnog “rug pull” trika. Naravno, velika ljaga bačena je na kriptotehnologije, a posebno na kriptovalute i projekte koji teže da revolucionarizuju pojedine usluge i proizvode, na temelju blokčejn tehnologija.

Rug, šta?

Šta je uopšte “rug pull”? Najkraće, posredi je prevara tipična za DeFi projekte (nažalost) u kojima prevaranti izmisle projekat, izazovu veliki interes investitora, naglo podignu vrednost da bi naposletku pobegli, napustili projekat i isparili s novcem. Kako to rade? Hajde najpre da razdvojimo “rug pull” od slične prevare pod nadimkom “pump and dump”.

Zanimaju vas decentralizovane finansije? Pročitajte i:DeFi – Šta su decentralizovane finansije i koje su njihove prednosti?

Naime, “pump and dump” izvodi se tako što se vrednost kriptonovčića diže u visine. Fond likvidnosti se najčešće i ne dira, a profit prevaranti ostvaruju tako što kad se cena veštački naduva, naglo prodaju sve svoje novčiće, najčešće bespovratno obarajući cenu. Time se oni koji su u dobroj veri držali novčiće (kupili su ih nekim kredibilnim valutama) obmanjuju. Ne kažem da ovih prevara više nema, ali prevaranti su uglavnom prešli na neke sofisticiranije metode, a “rug pull” je jedan od njih.

Kod “rug pull” prevara ključna razlika je u tome što se manipuliše upravo fondom likvidnosti tako što se spreče investitori da se oslobode prevarantskog tokena. Dok je “pump and dump” lakše izbeći – nemojte da ulažete u valute koje nisu dokazale svoj kredibilitet, “rug pull” je teško uočiti zbog velikog broja blokčejn projekata.

Nije neobično da neki projekat omogući kapitalizaciju putem svog tokena, a isto tako je uobičajeno da investitori žele da ulože u projekat koji obećava. Popularnost serije “Squid game” upravo je bio mamac koji je investitorima obećavao rast.

Kako da ga izbegnete?

Preporučujem vam da pročitate Gizmodov tekst, jer implicitno objašnjava sve ono na šta treba obratiti pažnju ako želite da izbegnete “rug pull”.

Likvidnost

Ako možete, proverite kakva je likvidnost projekta. Kredibilni projekti imaju milionske iznose u fondu likvidnosti. Premda stotine hiljada može zvučati kao ozbiljan novac, posredi je znak da razvojni tim možda samo želi da se predstavi kao kredibilan.

Što se tiče likvidnosti, mnogi developer će zaključati fond likvidnosti kako bi garantovali investitorima da se neće povući. Oni ozbiljniji zaključaće fond na sto godina, dok recimo limitiranje fonda na mesec, dva ili šest može značiti da se sprema “rug pull”.

Osim toga treba pažljivo proveriti ko su garanti. Sad već postoje kredibilne revizorske kuće koje mogu da garantuju za projekat, pa istražite ko je sve (bio) revizor projekta.

Komunikacija

Obratite pažnju na to kako projekat komunicira. White paper kod prevara obično je kraći dokument koji više liči na prodajni sajt nego na obziljno tumačenje projekta. Često su ovi prevarantski dokumenti kopija drugih, sličnih prevara. Isto je i sa vebsajtom. Ne očekujemo od vas da se bavite istraživačkim novinarstvom, ali Gizmodo je uočio, na primer, da je čak i vebsajt Squid Game token projekta gotovo kopija nekih prethodnih “rug pull” projekata.

Način na koji projekat komunicira preko društvenih mreža, još jedan je znak koji može da vam skrene pažnju na prevaru. Premalo suštinskih informacija, a previše promocije nikad nije dobar znak. Pokušaj da se projekat poveže sa poznatim imenima, sve i da ih poznate ličnosti javno podržavaju (endorsement), još jedan je loš znak. Dobar projekat će promociju zasnovati na svojim prednostima, a ne na moći nekog influencera.

“Rug pull” checkers

Da se ne biste sami bavili kopanjem, kao što bi npr. bila inspekcija tokenovog koda, dubinske provere dokumentacije, praćenje vaskolikog tržišta i slično, sada postoje sajtovi koji obavljaju provere i daju kakvu-takvu indikaciju o tome šta je legitimno ulaganje, a šta je rizično, koje vodi u prevaru.

Rugdoc.io je jedan od temeljnijih koji se bavi širokim spektrom projekata, pa tu možete naći koji NFT, tokeni, berze, farme i play-to-earn projekti nose rizik, a koji ne.

Rugpullscanner.com daje pregled tokena, njihovih cena, na kojoj su mreži i koliki je rizik prevare. (zeleni, žuti ili crveni)

TokenSniffer.com takođe daje pregled tokena, ističe nove tokene, ali i daje pregled prevara i hakovanja kako biste mogli da se spasete na vreme.

Često je kasno kada shvatite da ste žrtva prevare, često je veoma skupo izvući se, ali najvažnije je da pametno proveravate gde i kako uložiti, da pratite da li ima makar i jedan sumnjivi znak. Ali još važnije od svega jeste da razglasite svoju sumnju. Postoje kako na Redditu, tako i na YouTubeu kanali i grupe (na Discordu, npr) koje sakupljaju informacije o prevarama. Bolje je sprečiti, nego lečiti u ovom slučaju više je nego dragocena izreka kad su “rug pull” prevare posredi.

Saznajte više o trendovima u kripto svetu na našem blogu i započnite sigurnu trgovinu kriptovalutama klikom na link.

Comment section

3 comments
    • Hvala Vam! Ukoliko imate neki predlog šta bi voleli da čitate kod nas, slobodno pišite i mi ćemo se potruditi da to realizujemo.🙂

  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *