Blog

ECD Intervju – Emilija Vuković (Srpska blokčejn inicijativa/Superklaster Odličan 3)

26.12.2022. / Autor: ECD / Kategorija: ECD

Na našem blogu ste već mogli da čitate o primeni blokčejna u različitim industrijama, a ovog puta smo o dinamičnom svetu blokčejna razgovarali sa predsednicom Srpske blokčejn inicijative, menadžerkom Superklastera Odličan 3 za Web3 i blokčejn tehnologije i članicom tima edukativne Web3 igre Astro Armadillos.

Šta te je zainteresovalo za blokčejn tehnologiju?

Nova poslovna pozicija koja je zahtevala poznavanje blokčejn tehnologije i kriptovaluta, to je bilo 2017. godine kada nisu postojale toliko jasne regulative i sve je delovalo izuzezno atraktivno. Sećam se da sam se kroz svoja poslovna putovanja susretala sa nebrojano mnogo projekata koji nemaju nikakvu potrebu da se uvezuju sa blokčejn tehnologijom ali su predstavljena revolucionarno u nadi da ćemo tako lakše pronaći investitore.

Koji su preduslovi za uspešnu NFT kolekciju?

Ne znam. Mogu ovako teoretski da nabrojim neke činioce koji bi trebalo da budu od pomoći, kao što su dobro definisana zajednica kojoj se obraćamo, dobar road map, jasno definisana upotrebna vrednost koju nam NFT donosi, dobra tehnološka specifikacija. Od Tiffany-ja, NBA-ja do Disney-a i Argete svi su razvili kolekcije, međutim vrlo često se može videti veliki broj NFT kolekcija koje su imale nabrojane činjenice ali nisu uspele da se održe, i neke koje su eksplodirale nenadano. Iz mog iskustva rada na NFT kolekciji community je prioritet i glavna polazna tačka.

U kojoj meri se blokčejn tehnologija koristi u ostalim industrijama kao što je npr. Medicina?

Nedavno sam držala jedno predavanje na temu upotrebe blokčejna u medicini i prema izveštajima koje sam pronalazila za period avgust 2021. – avgust 2022. u zdravstvenoj industriji je zastupljen 2%, 20% retail, zatim su tu različite industrije, energetski sektor, finansijska upotreba, a najveći procenat – 36% – je bio tech, media i telecom. Moram reći da je interesovanje za blokčejn sve veće i kroz moje iskustvo rada i kroz Srpsku blokčejn inicijativu kao i menadžovanje Superklastera, imamo sve veći broj tradicionalnih industrija koje istražuju prilike u Web3 svetu.

Kako kripto igre mogu da nam pomognu u (samo)edukaciji?

Mogu da nam pomognu mnogo ako se posvetimo razvoju istih na pravi način. I to je razlog zašto trenutno radim na projektu Stargating koji je deo Astro Armadillo ekosistema koji je gejmifikovao proces učenja o Web3 svetu, smatram da je ovo vrlo dobar pristup, koji nam omogućava da približimo složene koncepte i tehnologije svima koji su zainteresovani da zagaze u Web3 svet na jedan neinvazivan način, bez stvaranja averzije prema sadržaju.

Kako vidiš kripto tržište u narednih 5 godina?

Iskreno odgovore na ovakva pitanja i sama tražim kod stručnjaka poput vas i sa osnivačem ECD-a i SBI-ja Aleksandrom Matanovićem, koji je izuzetno doprineo Web3 zajednici deljenjem edukativnog sadržaja na različite teme. Ono što sam zaključila jeste da je budućnost Metaversa dosta neizvesna, i da postoje osnovane sumnje da ipak neće zaživeti, imajući na umu da je korisnicima kripta bitna sigurnost, brzina i niske naknade prilikom transakcija, verujem da će se značajan broj DeFi protokola pretvoriti u pozadinske programe koji služe wallet-ima i interfejsima. Za pet godina očekujem nove aplikacije blokčejna u različitim industrijama, i veću otvorenost za istraživanje mogućnosti koje ova tehnologija donosi ali takođe i veće regulative. O stabilnosti tržišta ne bih govorila jer ipak imamo i dalje mnogo spoljnih faktora koji utiču na celokupnu makroekonomiju pa i tržište kripta.

 

Zapratite naš Instagram profil @ecd_rs za nove intervjue i drugi aktuelan sadržaj u vezi sa kriptovalutama.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *