Blog

10 godina od nastanka HODL – Snovi o milionima protiv realnosti

19.12.2023. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Vodiči

Razvoj digitalnih valuta dramatično je preoblikovao svet finansija i promenio shvatanje investicija. Jedan od ključnih elemenata u sferi kriptovaluta je koncept „HODL“ koji je postao duboko ukorenjen u zajednici. Razumevanje nastanka, efekata i motivacije HODLera ključno je za shvatanje važnosti ove pojave u promenjivoj industriji kriptovaluta.

Nastanak HODL-a

Termin „HODL“ nastao je 2013. godine kada je korisnik Bitcoin foruma slučajno pogrešno napisao „hold“. Kripto zajednici se ovo svidelo i brzo ga usvojila kao skraćenicu za „Hold On for Dear Life“ jer liči na mentalitet dugoročnih investitora u kriptovalute.

HODL termin koji je nastao kao greška u kucanju, danas predstavlja ključnu filozofiju među kripto investitorima. Ovaj pristup podrazumeva dugoročno držanje Bitcoin-a, bez obzira na volatilnost i kratkoročne promene na tržištu. HODLeri veruju u fundamentalnu vrednost i dugoročni potencijal, odbijajući da prodaju svoje coine čak i u trenutku visokih cena.

HODL za opstanak na tržištu

Kripto tržište poznato po svojoj nestabilnosti često izaziva investitore. Za mnoge HODL predstavlja taktički metod za upravljanje imovinom usred tržišnih promena.

Čuvajući svoje investicije kroz skokove i padove cena, HODLeri teže da iskoriste dugoročne prednosti digitalnih valuta i ma koliko skeptični ili pohlepni bili, odole trenutnim emocijama u cilju perspektivnijeg profita.

Dominacija i popularnost HODL taktike kod kripto investitora delimično se može pripisati ljudskoj psihologiji. Istraživanja pokazuju da su pojedinci skloniji čuvanju imovine kada se čini da je njena vrednost nesigurna ili nestabilna. HODLing se može posmatrati kao vrsta pristrasnosti gde investitori veruju svojim početnim ili očekivanim procenama vrednosti imovine, uprkos turbulentnim tržišnim uslovima.

HODL termin je premašio svoju prvobitnu definiciju i evoluiralo u ideologiju koji prevazilazi finansijski domen. Simbolizuje odlučnost i nepokolebljivo poverenje u potencijal kriptovaluta, sažimajući suštinu duha zajednice kripto entuzijasta.

Hodleri su jači nego ikada

Indikator „HODL Waves“ pokazuje da skoro 90% Bitcoina nije pomerano u poslednja tri meseca, što sugeriše prelazak na dugoročno čuvanje.

Iako se tržište kriptovaluta oporavlja, većina investitora je u HODL modu, za to bi razlog mogao biti očekivano odobrenje Bitcoin ETF-a početkom 2024. godine i pretpostavku da će taj događaj u kombinaciji sa BTC halvingom da uzrokuje rast cene.

Rekord HODLera: 90% Bitcoina nije pomereno u poslednja 3 meseca

HODL tiker na berzi 

Van Eck jedan od najvećih kapitalnih fondova je objasnio kako je postao zainteresovan za Bitcoin, navodeći da je video sličnosti sa zlatom koje su ga privukle Bitcoin-u. Kao rezultat toga, kompanija je podnela zahtev za spot Bitcoin ETF još 2017. godine, čime su postali „prvi etablirani ETF igrač“ koji je to učinio.

Od tada, kompanija se suočila sa brojnim odbijanjima i odlaganjima od strane Američke komisije za hartije od vrednosti i berze (SEC), ali Van Eck nastavlja da podnosi prijave. Prošle nedelje, kompanija je promenila oznaku za svoj ETF u HODL. Van Eck je izrazio veliki ponos zbog nove oznake tickera.

10 Godina HODL-a: Vrednost investicije od 1.000 dolara

Ako analiziramo vrednost investicije od 1.000 dolara u Bitcoin pre 10 godina, kada je njegova cena bila oko 600 dolara, a uzimajući u obzir trenutnu tržišnu cenu Bitcoina od 40.000 dolara, evo kako bi to izgledalo:

Pre 10 godina, sa 1.000 dolara mogli ste kupiti približno 1.6667 BTC .

Sa trenutnom tržišnom cenom Bitcoina od 40,000 dolara, vrednost te iste količine Bitcoina sada bi bila 66.668 dolara.

Dakle, investicija od 1.000 dolara u Bitcoin pre 10 godina sada bi vredela oko 66.668 dolara.

10 godina čuvanja – nema poreza

U Srbiji, prema Zakonu o digitalnoj imovini koji je u primeni od sredine 2021. godine, postoji zanimljiva poreska olakšica za one koji drže kriptovalute duže od 10 godina. Ako ste, na primer, kupili Bitcoin i držali ga 10 ili više godina, a zatim ga prodali, nećete biti obavezni da platite porez na kapitalnu dobit. Regularna poreska stopa na kapitalnu dobit iznosi 15%, ali u ovom slučaju, poreska stopa iznosi 0%.

Primer: Ako ste kupili Bitcoin za 100.000 dinara, a njegova vrednost se udvostručila na 200.000 dinara, vaša kapitalna dobit bi bila 100.000 dinara. Međutim, ako ste Bitcoin držali 10 godina ili više, ne biste morali da platite 15% poreza na tu dobit.

HODL u praksi

MicroStrategy

Od početka godine, Bitcoin je zabeležio rast od preko 150% što je privuklo pažnju mnogih velikih kompanija i javnosti. Neke od kompanija su prepoznale vrednost BTC-a dok je njegova cena bila znatno niža, a sada po ceni koja premašuje $40,000, njihova ulaganja su se pokazala izuzetno profitabilnim.

MicroStrategy pod vodstvom Michaela Saylora, nije samo akumulirao Bitcoin, već je i strateški upravljao svojim investicijama tokom različitih tržišnih ciklusa kao i edukovao većinu korporativnog sveta o benefitima Bitcoin-a. 

U novembru, kompanija je kupila dodatnih 16,130 BTC za približno $593.3 miliona, sa prosečnom cenom od $36,785 po Bitcoin-u. Ova investicija sama po sebi napravila je 13.45% dobitak, što je povećalo ukupan profit kompanije. Ovaj pristup pokazuje kako strateško investiranje i HODL filozofija mogu doneti značajne dobitke čak i u kratkoročnom periodu.

Microstrategy ne planira da prodaje Bitcoin, nikada, već veruje u budućnost u kojoj će sam Bitcoin imati mnogo veću upotrebnu vrednost od dolara!

MicroStrategy ne kupuje Bitcoin na osnovu kratkoročnih projekcija cena. Strategija je zasnovana na ideji da će Bitcoin tokom godina postati sve prihvaćeniji oblik novca dok fiat valute nastavljaju da gube vrednost.

„Ne mislimo da prodamo samo da bi ostvarili dobit, jer šta će raditi sa tim novcem? Držati ga u fiat valuti koja će gubiti na vrednosti 15% godišnje.“

El Salvador

El Salvador je uprkos kritikama i skeptičnosti međunarodne zajednice, ostao čvrst u svojoj odluci da usvoji Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. Ova odluka nije samo istorijska već je i pokazatelj kako država može koristiti kriptovalute kao deo svoje šire ekonomske strategije. El Salvador je kupio svoje prve Bitcoine u septembru 2021. godine, a od tada je kontinuirano povećavao svoj portfolio. Sa nedavnim porastom cene Bitcoin-a, El Salvador je uspeo da nadoknadi svoje prethodne gubitke i čak ostvari profit, što potvrđuje dugoročni potencijal bitkoina kao investicije.

 



Šta su Bitcoin obveznice?

El Salvador je takođe napravio značajan korak ka objavljivanju svojih Bitcoin obveznica (Volcano Bonds) u vrednosti od 1 milijardu dolara. Ove obveznice su deo planova predsednika Nayiba Bukelea za izgradnju „Bitcoin City“. Očekuje se da će obveznice biti izdate početkom 2024. godine, nakon što dobiju regulatorno odobrenje.

Vulkan obveznice su denominovane u dolarima, ali El Salvador planira da polovinu prihoda alocira za infrastrukturu – kao što je Bitcoin rudarenje na geotermalnoj energiji vulkana, odakle i potiče naziv – i investira ostatak u Bitcoin.

Uticaj na tržište i budućnost HODL ideologije

MicroStrategy i El Salvador su primeri kako HODL ideologija može uticati na tržište kriptovaluta. Njihova dugoročna posvećenost i strateško investiranje u Bitcoin ne samo da su im doneli profit, već su i poslali snažnu poruku tržištu o dugoročnoj vrednosti i stabilnosti Bitcoin-a. Ovo može podstaći druge institucionalne investitore i države da razmotre BTC kao deo svojih investicionih strategija, što bi moglo dodatno pokrenuti tržište i povećati masovno prihvatanje i upotrebu kriptovaluta.

Pored MicroStrategy i El Salvadora, postoje i drugi značajni igrači koji konstantno kupuju bitkoin. Ovi investitori, koji uključuju velike hedge fondove i privatne investitore, dodatno doprinose snazi HODL pokreta. Njihova konstantna kupovina Bitcoina ne samo da povećava njegovu cenu, već i pokazuje snažno verovanje u njegovu dugoročnu vrednost.

HODL ideologija, koja je nekada bila marginalni koncept, sada postaje sve više prihvaćena i primenjena od strane velikih korporacija i država. Primeri MicroStrategy-ja i El Salvadora pokazuju kako dugoročno investiranje u bitkoin može doneti značajne dobitke i stabilnost, čak i u nestabilnom tržišnom okruženju. Ovo ne samo da potvrđuje snagu HODL filozofije, već i otvara put za širu adopciju BTC-a kao legitimnog i vrednog sredstva za investiranje na globalnom nivou.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *