Blog

Kripto petak #29: El Salvador piše savremenu istoriju, gejmeri zarađuju igranjem kripto igrica, NFT pomama se nastavlja

10.09.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

Skuvajte kafu, kupite malo Bitcoina i dočekajte vikend uz Kripto petak- nedeljnu analizu kripto vesti.
Kako je El Salvador prepoznao Bitcoin kao najpopularniju valutu današnjice i uveo ga kao zakonsko sredstvo plaćanja i zašto su gejmeri, a pogotovo umetnici zavoleli kripto saznajte u novom izdanju.

 

Zebnja, sumnja i pošalice – stručnjaci reaguju na El Salvador

El Salvador je ove nedelje krenuo sa bitkoinom kao zvaničnim sredstvom plaćanja. Osporavana, kočena, sabotirana čak, akcija vlade ove zemlje predvođene predsednikom Bukeleom, konačno se ostvaruje. Trideset dolara za gospođu! Svaki Salvadorac koji preuzme wallet odobren od strane vlade (Chivo), dobija po trideset dolara u kriptovaluti. Malo je reći da Tviter gori. Dobro, on uvek nešto gori, to mu je izgleda upotrebna vrednost. No, reakcije stručnjaka iz oblasti kripto-tehnologija prilično su burne i raznolike.

Džordž Selgin, stručnjak iz oblasti istorije novca i bankarskih sistema ustvrdio je da ako se analizira demografija Salvadora, dođe se do zaključka da će paprini novac ostati dominantan, te da će usvajanje kriptovaluta u toj zemlji ostati dobrano ispod 50 posto. Toliko je uveren da Salvadorci nemaju dovoljno internetskog obrazovanja, da je zabiberio svoju tvrdnju time da će pojesti svoj šešir ako preko pola populacije uopšte instalira Chivo Wallet na svoj računar ili telefon.

Naravno, svaki stav ima svoju kontrapoziciju, pa su sa suprotne strane okorelog profesora stali humanitarci. Aleks Gladstin, strastveni zastupnik kriptovaluta iz Fondacije za ljudska prava tvrdi da je zabluda Selginova procena. Naime, po istraživanju iz januara ove godine, preko 66% Salvadora koristi društvene mreže, a procenjuje se da pametnih telefona dođe 1.5 po glavi stanovnika.

Petr Kozjakov iz firme za kriptoplaćanja Mercuryo je optimista i kaže da će posle početnih zastoja građani uvideti prednosti ovog sistema, bez posrednika, bez komplikacija, bez muke da se stalno gubi po malo vrednosti svog rada dok se papirne valute menjaju jedna u drugu. Ako ste ikad pošli sa dvajs’ evra da platite račune, znate o čemu Petr priča. 

Na komentare stručnjaka da će proći vreme pre nego što bitkoinom bude moglo išta da se kupi u Salvadoru, mnoštvo bitkoin-entuzijasta poslalo je slike iz Mekdonaldsa, potvrde o slanju novca, dokaze sasvim uobičajenih plaćanja. Za kraj zlobni komentar, “nije dovoljno da država podeli kripto-novac, moraće i da propiše obavezne kvote za trošenje istog, te kazne ukoliko promet u bitkoinima ne zaživi…

Detaljno, na portalu CryptoNews…

Američki fudbal protiv kriptovaluta

Nacionalna asocijacija američkog fudbala (NFL) objavila je odluku koja poručuje svim timovima da obustave sponzorske ugovore za kripto-firme, te se privremeno obustavlja i prodaja NFT-ova, dok se ne donese jasnija regulativa.

No, kako je kripto već odavno zagazio u američki fudbal, ispostavlja se da ova odluka neće pogoditi prodaju klupskih NFT-ova (kolekcionarski NFT koji obeležavaju pojedine utakmice ili slave klupske igrače, na primer), a neupitan je i FTX, menjačnica koju je promovisao Tom Brejdi, a koja je kupila pravo da Majami Hitov stadion ponese njihovo ime (ugovor težak dobrih 135 miliona dolara). 

U pokušaju da, štajaznam, stave do znanja da nisu sasvim zatvoreni za ovakve sponzorske ugovore, već da samo žele da tretiraju kripto-firme na isti način na koji su tretirali sponzorstva onih koji prodaju alkoholna pića ili duvanske proizvode, NFL dopušta da se timovi dogovaraju sa kompanijama koje nude upravljanje investicijama, pa čak i ako posluju sa kriptovalutama, pod uslovom da se oglašavanje ograniči na promovisanje brendova, a ne i samih prozvoda (?).

Više o ovome na sportskom portalu TheAthletic…

Zlato pustolova, Plen i kako kripto ulazi u svet igara

Ako ste ikada zaigrali ijednu RPG igru na telefonima ili računarima, znate da je jedan od uzbudljivijih momenata – sakupljanje predmeta koji ostaju iza uspešno rešene misije ili zadatka. Počesto u igrama, plen se nalazi u kovčezima označenim po tome koliko su retki (common, rare, legendary). RPG žanr odavno i predmete i mnoge druge elemente igre sortira po tome koliko se često pojavljuju.

E, sad.

Nije neobično videti igru bez ovako kategorizovanih nagrada, ali jeste čudno videti – plen bez igre!

Naime, tu skoro, Dom Hofman, poznat po tome što je saosnivač platforme Vine, pokrenuo je neobičan projekat pod naslovom Loot (plen). Njegova zbirka sastoji se od, naizgled sasvim nasumičnih, naziva predmeta koji se uglavnom nalaze u RPG igrama; zlatni prsten, čarobni mač, mistični oklop, itd. Namerno nije dodeljivao predmetima nikakva pravila, brojke ili druge statistike koje se tipično nalaze u igrama. Čak nije napravio klasičan NFT za prikačenom ilustracijom predmeta. “Sami ih smislite, interpretirajte ih različito prema potrebama vaše igre”, poručio je Dom. Delovalo je kao da Dom prodaje spisak nepostojećih predmeta za ETH.

No, uskoro je buknula zajednica igrača kojima se ovo dopalo, pa su počeli da sakupljaju Loot, dodeljuju im svoje ilustracije, trguju. Predmeti koji još nemaju igru u kojoj bi se koristili! Ostaje da se vidi da li će iko napraviti igru ili igre koje bi mogle biti povezane putem Loot-a. 

Na talasu fenomena Loot pojavio se i novčić Adventure Gold (AGLD) koji će jednog dana biti korišćen da se kupuju Loot-paketi. Ludnica! Dakle, možete kupiti nepostojeći novac da platite nepostojeće predmete koji trenutno nemaju ama baš nikakav use case. Prodaja magle ili hrabri korak ka multiverzumu Loot-igara?

Šta je tačno Loot objašnjava TheVerge…

Smoreni majmunčić prikupio 20 miliona dolara

Ako pratite svet NFT-a, znate ko je Yuga Labs. Posredi je tajanstvena kompanija koja poput drugih glavnih pionira NFT-umetnosti, ima svoj proizvod – Bored Ape Yacht Club (BAYC). Slično kao CryptoPunks, posredi je kolekcija avatara koji prikazuju smorene majmunčiće najrazličitijih boja i oblika (ima ih već 10.000). Bored Ape Kennel Club je logični nastavak ove uspešne… NFTarije? Ovog puta na sličici su psići, verni pratioci svakog Smorenog Majmunčića.

Elem, vest je u tome da su 107 majmunčića i 101 psić ponuđeni javnosti na aukciji koju organizuje Sotheby’s. Naravno, kolekcionari su pohrlili pa je zbirka majmunčića, procenjena na 12-18 miliona dolara. Početne ponude pre same aukcije već su došle do 20 miliona (a dok vi ovo čitate, možda je cena i skočila). Psići izgleda nisu toliko cenjeni, jer u odnosu na očekivanu vrednost zbirke od 1.5-2 miliona dolara, nudi se “tek” oko 550.000 dolara. 

Evo kako izgleda cela zbirka…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *