Blog

ECD odgovara na pitanja investitora

03.10.2023. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: ECD

U industriji kriptovaluta investitori se često susreću sa brojnim pitanjima i dilemama. Dok neki razmatraju ulaganje u digitalnu imovinu kao sredstvo zaštite od inflacije, drugi vide kriptovalute kao priliku za visok prinos ili kao most ka budućnosti finansija. U ovom blogu, ECD će pokušati da odgovori na neka od najčešćih pitanja koja se postavljaju kada je reč o ulaganju u kriptovalute.

Koliko % vašeg novca treba da bude u kriptu?

Ovo pitanje nema univerzalan odgovor, ali interesantan je podatak koji je javno podelila jedna od najvećih finansijsko-konsultanstkih firmi “deVere Group” da je čak 82% njihovih elitnih klijenata (milionera) tražilo savet o ulaganju u kriptovalute tokom 2022. godine. Ovo ukazuje na sve veće interesovanje bogatih investitora za ovu vrstu ulaganja. I spremnost da uz osnovne smernice, naprave investiciju. 

Kada razmišljate o tome koliko vaše ušteđevine treba da bude u kriptovalutama, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora.

Prvo, kriptovalute su veoma volatilne, što znači da mogu doneti velike dobitke, ali i gubitke. Tako da je neophodno imati plan investicije ma koliko ona iznosila. U prevodu, unapred treba odrediti da li ste kupovinom neke kriptovalute voljni da zaradite duplo, a izgubite do 50% vrednosti ili želite da zaradite 20% na vašu investiciju, a stepen podnošljivog rizika ne želite da ošteti vašu imovinu za više od 10% i shodno tome praviti kupovine i prodaje.

Druga jako popularna tema kod investitora, posebno onih sa većom količinom raspoloživih sredstava je pasivna zarada kroz staking koja može imati veoma privlačne povrate na ulog. Na primer, stejking 32 ETH-a može doneti oko 6% godišnje odnosno nešto više od 200$ mesečno, dok Cardano nudi oko 2%, a Solana čak više od 6,5%. ATOM i DOT koji su jedni od najperspektivnijih kripto projekata današnjice takođe nude atraktivne stope za staking i kreću se preko 10% godišnje. Ove stope povrata mogu varirati i zavise od mnogih faktora uključujući tržišne uslove i promene u protokolima.

Taktike štednje

Lični izbor i lična matematika su najbolji pristup kada je reč o ulaganju u kriptovalute. Michael Saylor, jedan od najvećih zagovornika Bitcoina, često ističe da je tržišna kapitalizacija kriptovaluta još uvek mala u poređenju sa drugim tržištima, što sugeriše da postoji veliki potencijal za rast. Uzimajući u obzir da je kripto tržište još uvek u razvoju, veće investicije mogu izazvati domino efekat i veći skok cene ako dođe do masovnog transfera kapitala ka kriptu.

Popularne taktike budžetiranja kao što su 50-30-20 (50% potrebe, 30% želje, 20% štednja) ili 40-30-20-10 (40% potrebe, 30% želje, 20% štednja, 10% investicije) mogu vam pomoći da bolje rasporedite svoje sredstva.

 

Kako proceniti potencijalnu vrednost neke kriptovalute?

Bitcoin, kao prva, najpoznatija i najveća kriptovaluta, često služi kao referenca za procenu i vodilja vrednosti drugih kriptovaluta. Kada procenjujete potencijalnu vrednost kriptovalute, važno je razumeti koncept tržišne kapitalizacije (Market Cap). Ovaj pokazatelj predstavlja ukupnu vrednost određene kriptovalute na tržištu i rešava zabludu da je bolje ako kriptovaluta ima nižu cenu za jedan coin nego investiranje u coine koji vrede “više”.

Pored toga, korisno je uporediti trenutne cene kriptovaluta sa njihovim istorijskim maksimumima kako biste videli koliko prostora za rast postoji. Pored toga, važno je razumeti i ekonomske i filozofske implikacije kriptovaluta, kao što je ograničena zaliha Bitcoina koja je postavljena na 21 milion BTC ili sistem spaljivanja ETH novčića kojih će biti sve manje što se više bude koristio.

Izvor: ultrasound.money

Kako se kriptovalute porede sa tradicionalnim oblicima ulaganja?

Kriptovalute su prihvaćene kao legitimno sredstvo ulaganja. Dok neki investitori vide kriptovalute kao „digitalno zlato“, drugi ih stavljaju u paralelu sa ulaganjima u nekretnine. Glavna prednost kriptovaluta je njihova likvidnost i neosporivo vlasništvo koje dobijate kada se one nalaze na vašem novčaniku. Za razliku od nekretnina, koje je teško prodati u kratkom vremenskom periodu, kriptovalute se mogu brzo i lako konvertovati u gotovinu, a za razliku od zlata, lakoća čuvanja, transporta i upotrebljivost su glavni benefiti.

Koliko je vremena potrebno da se udvostruči vaša investicija?

Ulaganje je igra strpljenja. Vreme potrebno za udvostručenje investicije zavisi od godišnjeg povrata. Sa godišnjim povratom od 10%, potrebno je oko 7 godina da se udvostruči investicija, dok sa povratom od 5% potrebno je oko 14 godina. Navedeni procenti predstavljaju najčešće istorijske performanse velikih berzanskih akcija.

Od početka godine, vrednost Bitcoina je doživela značajan rast. Na početku godine, Bitcoin je vredeo oko 15.000 dolara. Prema trenutnim podacima vrednost Bitcoina je skoro 30.000 dolara. To znači da je njegova vrednost već jednom udvostručena tokom ove godine. Ovaj rast može biti rezultat raznih faktora, uključujući povećanu adopciju, medijsku pažnju, institucionalna ulaganja i šire prihvatanje kriptovaluta kao legitimnog sredstva razmene i čuvanja vrednosti.

Bitcoin cena

Prema poslednjim istraživanjima, tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je premašila 1,5 triliona dolara, sa Bitcoinom koji čini oko 47% ukupne vrednosti kripto tržišta. Ovo je impresivan rast obzirom na to da je tržišna kapitalizacija Bitcoina bila samo 1 milijarda dolara 2013. godine.

Brza pitanja i brzi odgovori

Kako čuvati kriptovalute?

Najsigurniji način čuvanja kriptovaluta je korišćenjem hardverskih novčanika. Dodatno je preporučljivo koristiti višestruke metode autentifikacije i redovno ažurirati softver.

Kako prepoznati i izbeći prevaru u svetu kriptovaluta?

Prepoznavanje prevara zahteva oprez i istraživanje. Uvek proveravajte izvore informacija, izbegavajte nerealna obećanja o povratu investicija i budite skeptični prema nepoznatim linkovima ili platformama.

Kako se kriptovalute oporezuju?

Kapitalna dobit od prodaje kriptovaluta se oporezuje sa 15% na razliku u ceni između kupovne i prodajne odnosno na ostvaren profit.

Koje su prednosti i mane korišćenja kriptovaluta u odnosu na tradicionalne valute?

Prednosti kriptovaluta uključuju brze transakcije, niske provizije i globalnu dostupnost bez posrednika i cenzure. Mane su volatilnost, nejasna regulatorna pitanja i tehničke prepreke za neiskusne korisnike.

Kako se kriptovalute mogu koristiti u svakodnevnom životu?

Kriptovalute se mogu koristiti za kupovinu robe i usluga, slanje novca preko granica, investiranje i stejking. Sve više trgovaca i uslužnih delatnosti širom sveta prihvata kriptovalute kao sredstvo plaćanja.

Kako se određuje vrednost kriptovalute?

Vrednost kriptovalute određuje se na osnovu ponude i potražnje na svetskom tržištu.

Kako se kriptovalute razlikuju od tradicionalnih valuta i digitalnog novca?

Kriptovalute su decentralizovane i bazirane su na blokčejn tehnologiji, dok su tradicionalne valute centralizovane i izdaju ih vlade.

ECD odgovara

U svetu kriptovaluta informacije se brzo menjaju i evoluiraju. Sa svakim novim danom pojavljuju se nova pitanja, dileme i izazovi. Upravo iz tog razloga, ECD je prepoznao potrebu da pruži odgovore na neka od najčešćih pitanja koja se postavljaju u vezi sa ulaganjem u kriptovalute. Naša misija je da demistifikujemo svet digitalne imovine i pružimo jasne i precizne informacije svima koji žele da kupe kriptovalute ili ih na lak način prodaju za dinare.

Kroz seriju blogova „ECD odgovara“, nastojimo da pružimo odgovore na pitanja različitih grupa ljudi. Svaka grupa ima svoje specifične potrebe, interese i dileme, a mi smo ovde da pružimo podršku i vodič kroz svet kriptovaluta.

Ulaganje u kriptovalute može biti izazovno, ali i veoma profitabilno. Važno je da se pre ulaganja dobro informišete, razumete rizike i konsultujete sa stručnjacima. Ako razmišljate o kupovini kriptovaluta, ECD menjačnica je vaša polazna tačka i partner u ovom fascinantnom svetu, pružajući odgovore, savete i podršku.

Naš tim stručnjaka je uvek spreman da vam pruži savete, odgovori na vaša pitanja i pomogne vam da donesete informisane odluke.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *