Blog

5 stvari koje niste znali o Litecoin-u (LTC)

06.06.2023. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti

Litecoin mreža dnevno obradi oko pola miliona transakcija, prosečna vrednost transakcije je oko 4.100$ i po satu se desi otprilike 10.775 transakcija. Litecoin je moguće rudariti, a nagrada za rudare je 12.5 LTC po izrudarenom bloku koji se kreira na svakih 2.5 minuta.

Prosečna cena realizacije transakcije na Litecoin mreži je samo $0.0041.

Osnivač Litecoin-a je i dalje uključen u razvoj projekta

Čarli Li, osnivač Litecoin-a, je aktivniji nego ikada u trenutnom razvoju i unapređenju Litecoin-a. Čarli je bio ključan u realizaciji najnovijeg Litecoin apdejta pod nazivom MWEB, blisko sarađujući sa vodećim programerom Dejvidom Burketom poslednje 2 godine. Čarlijevo učešće i posvećenost svih ovih godina je pomogla Litecoin-u da održi svoju reputaciju. Ažuriranje MWEB je dugo planirano, pažljivo izvedeno i jedno je od najinovativnijih poboljšanja u kripto svetu sa akcentom na privatnost transakcija. 

Čarlijev pristup ovom bitnom unapređenju Litecoin protokola bio je: „Želimo da idemo sporo, želimo da budemo sigurni da nadogradnja ide glatko. Ne želimo da preuzimamo nepotrebne rizike, da dovedemo do pada mreže ili bilo čega što može da izazove probleme sa novcem ljudi“.

Li je takođe veoma aktivan na društvenim mrežama i u medijma, odgovara na pitanja i daje uvid u novosti koje se tiču Litecoina i kripto industrije generalno.

Litecoin mreža nije zastala sa radom skoro 12 godina 

9. oktobra Čarli Li je najavio projekat na bitcointalk.org forumu, a tri dana kasnije Litecoin je lansiran.
Nije bilo prethodno izrudarenih coina, nije bilo inicijalne ponude za investitore, do Litecoin-a je bilo moguće doći isključivo rudarenjem korišćenjem Proof of Work metode

Proof of Work je proces održavanja blokčejna, u kome se koristi hardverska energija računara kako bi se rešio matematički problem i potvrdila željena transakcija na mreži.

Od početka, Litecoin je bio decentralizovan i veoma bezbedan sa potpuno javnim softverskim kodom. Tokom više od 11 godina, Litecoin nije imao zastoja u radu i jedan je od retkih projekata koji mogu da iznesu takvu tvrdnju. 

Ovo je izvanredno dostignuće, s obzirom na broj napada sa kojima se kriptovalute suočavaju, pravi dokaz snage Litecoin decentralizovane mreže i posvećenosti njenih programera.

Litecoin je zbog svoje brzine i malih troškova dostupan skoro svuda

Izvor: litecoin.com

U skladu sa misijom Litecoina da je namenjen za svakodnevnu upotrebu, Litecoin je kao jedan od svojih proizvoda ponudio elegantnu debitnu karticu koja omogućava plaćanje svakodnevnih računa pomoću Litecoina. 

Litecoin fondacija uspostavila je i vrlo jaka partnerstva, među kojima je „The Miami Dolphins“ klub američkog fudbala, „UFC“ asocijacija mešovitih borilačkih veština, „WEG Bank“ nemačka banka, „NordVPN“ popularan vpn provajder, „Travala“ aplikacija za putovanja, festival filma „San Diego International Film Festival“, „Oppenheim Law“ poznata advokatska kancelarija, a od skoro Litecoin je objavio partnerstvo sa Dogecoin zajednicom i omogućio dualno rudarenje LTC i DOGE tokena… istovremeno.

LTC je jedna od retkih kriptovaluta koje su dostupne na svim berzama i menjačnicama sveta. Mnogi koriste LTC da bi na jeftin i brz način prebacili sredstva sa jedne berze na drugu ili transferovali vrednost.

Litecoin (LTC) u Srbiji možete kupiti i prodati za dinare na ECD menjačnici kriptovaluta.

Litecoin je četiri puta brži nego Bitcoin

Litecoin je izuzetno brz zbog svog kratkog vremena kreiranja bloka i brzine potvrde transakcije. Kako su se naknade za transakcije za većinu kriptovaluta povećale tokom pomame za njima i velikog broja korisnika koji su aktivni na mreži, Litecoin je dobijao sve veću popularnost zbog svoje brzine i konstantno niske naknade čak i prilikom povećanog broja transakcija.

Jedna od najznačajnijih razlika između Litecoin-a i Bitcoin-a je vreme potrebno za kreiranje bloka transakcija na blokčejnu.

Bitcoin kreira blok transakcija na svakih 10 minuta, dok je Litecoin-u potrebno samo 2,5 minuta da obradi blok. 

To znači da Litecoin može da obradi četiri puta veći broj transakcija od Bitcoina za isto vreme.

Litecoin je takođe mnogo brži od Bitcoina kada su u pitanju potvrde transakcija. Dok je Bitcoinu potrebno u proseku 10 minuta da potvrdi transakciju, Litecoin-u je potrebno samo 2,5 minuta. Ovo čini Litecoin idealnim za male ili mikro transakcije koje treba brzo realizovati i potvrditi.

Postoji jako mali broj Litecoin milionera

Izvor: bitinfocharts.com

U raznim analitičkim istraživanjima adresa na Litecoin blokčejn mreži, pokazalo se da je LTC pod velikim uticajem imućnih vlasnika. U kripto industriji poznatih kao “kitovi”.

Najprostije, kit se definiše kao čovek ili entitet, odnosno adresa koja drži ogromne količine specifične digitalne valute kao što su Litecoin ili Bitcoin.

U teoriji, ukoliko neko ima veliki procenat ukupne zalihe kriptovalute on može da manipuliše cenama, ima monopolsku ulogu na mreži i može je zloupotrebiti.

Istraživanje je pokazalo da trenutno postoji oko 800 adresa koje drže LTC u vrednosti većoj od 1.000.000$ a svega 100 onih čiji LTC balans premašuje 10 miliona dolara. Sumnja se da je veliki broj tih adresa povezan sa osnivačem Litecoina, ali među zajednicom, u praksi, to ne izaziva strah upravo zbog njegove posvećenosti, transparentnosti i rada na projektu.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *