Blog

EIP 1559 – Šta je i kako će se odnositi na cenu Ethereum-a?

04.05.2021. / Autor: Gavrilo Jejina / Kategorija: Zanimljivosti

Ethereum je u poslednjih nekoliko dana zabeležio neverovatan rast i postavio novi ATH na više od 3.500 dolara. Spekuliše se da je jedan od glavnih razloga za povećanje cene upravo Londonhard fork odnosno EIP 1559 koji će u julu doneti vrlo bitne promene za Ethereum mrežu i promeniti njeno svakodnevno funkcionisanje. Kako će se ova promena odnositi na korisnike, a kako na rudare, saznajte u nastavku teksta. 

Usputna stanica na putu ka Ethereum 2.0 POS modelu

U prethodnim tekstovima spominjali smo da je Ethereum mreža na putu da pređe sa Proof-of-Work na Proof-of-Stake model što znači da će mreža postati višestruko efikasnija, kao i da će korišćenje decentralizovanih aplikacija na Ethereum mreži biti nesmetano. 

Pored ovoga, Ethereum 2.0 će staviti tačku na klasičan vid rudarenja i zameniće ga zalaganjem odnosno stake-ovanjem, ali tek 2022 godine. Do tada Ethereum programeri žele da na sve načine poboljšaju postojeću infrastrukturu mreže i omoguće njeno lakše korišćenje. Jedan od razloga je veoma nagli skok u ceni naknade za potvrđivanje transakcije na mreži. Ovi nagli skokovi, pored toga što su transakcije preskupe, čine i da pojedine budu “zaglavljene” satima.

Ovo je naravno veoma loše za sve ljude koji žele da koriste Ethereum, a pogotovo za sve nove ljude koji se sada tek uključuju u svet kriptovaluta. Ukoliko kriptonovajlije vide da Ethereum ne radi kako treba, vrlo lako mogu preći na konkurentske mreže poput Polkadot-a ili Binance Coin-a. Upravo to pokušava da reši EIP 1559. 

Šta je EIP?

Pre nego što se upustimo u objašnjavanje šta je tačno EIP 1559 i kakve konkretne promene će doneti, neophodno je da znamo šta je EIP.

EIP je skraćenica od Ethereum Improvement Proposal odnosno na srpskom predlog za unapređenje Ethereum-a. EIP predstavlja dokument u kome je do detalja opisano funkcionisanje nove opcije ili redizajn stare kao i razloge zašto bi trebalo implementirati upravo taj EIP. Nakon što se određeni EIP napiše, potrebno je da se postigne koncenzus kako bi se promena implementirala na mreži. 

Većina EIP dokumenata se odnosi na tehničku stranu ethereum-a i iz tog razloga često ne dobijaju dosta pažnje van zajednice programera. EIP 1559 je izuzetak jer će uticati na sve učesnike u mreži.

Šta podrazumeva EIP 1559?

EIP 1559 takođe poznat kao fee market overhaul podrazumeva promenu u načinu na koji Ethereum mreža naplaćuje transakcije. Ovu promenu predložio je lično Vitalik Buterin još 2019. godine.

Predlog je da se trenutni sistem naplate naknada koji je baziran na principu “ko plati više” zameni sa sistemom koji će moći da “amortizuje” većinu naglih skokova u korišćenju mreže kako ne bi došlo do “zaglavljivanja” transakcija na mreži.

Uvodi se pojam base fee što znači da će Ethereum imati podrazumevanu naknadu za svaki blok. Takođe, uvodi se i pojam miner tip koji će predstavljati način da se pojedine transakcije brže obrade ukoliko je to potrebno. 

Interesantna stvar sa base fee-jem je to što ona neće ići rudarima, već će se uništavati (burn). Rudarima će ostati nagrada koja se dobija po svakom bloku, kao i novi miner tip koji će plaćati svi korisnici koji žele da se njihove transakcije obrade što brže. 

Činjenica da će se deo od svake transakcije na Ethereum mreži uništavati znači da je moguće da dođe do toga da se broj ETH-a u cirkulaciji smanjuje, a ne povećava kao što je to bio slučaj od kako je Ethereumkao projekat nastao. Pored ovoga, uvodi se i fleksibilno povećanje i smanjenje blokova po potrebi kako bi se izbeglo potpuno zakočenje mreže usled punih blokova.

Programeri su odradili retroaktivnu analizu za prethodnu godinu i ustanovili da bi u opticaju bilo oko 1.000.000 ETH-a manje da je bio korišćen EIP 1559. Ovo bi trebalo da ima veliki uticaj na cenu Ethereum-a jer će se sa redovne inflacije od 0.5% do 2% preći na deflaciju koja može biti veoma značajna ukoliko je korišćenje mreže veliko. S obzirom na to da je Ethereum na drugom mestu odmah posle Bitkoina gotovo je sigurno da će korišćenje mreže biti dovoljno da se ukupan broj ETH-a smanjuje iz godine u godinu.

Za investitore i sve one koji drže ethereum ovo su odlične vesti koje signaliziraju porast cene. Cela uzbuđenost oko EIP 1559 dovela je do toga da se cena ETH-a povećala za više od 100% od trenutka kada je implementacija EIP 1559 postala sigurna početkom marta ove godine. 

Šta EIP 1559 znači za rudare?

Naravno, rudari na Ethereum mreži nisu srećni zato što će im se na ovaj način direktno oduzeti deo zarade. Treba napomenuti da rudari u poslednjih par meseci vrlo često zarađuju više od naknada za transakcije nego od nagrade po potvrđenom bloku i da će EIP 1559 značajno smanjiti profitabilnost rudarenja na kraće staze. Zbog ovoga su pojedini mining pool-ovi odlučili da bojkotuju ovu promenu, ali ovo ne bi trebalo da ima bilo kakav realan uticaj na funkcionisanje Ethereum-a.

Rudari trebaju uzeti u obzir da će se smanjenje Ethereum-a u opticaju kao i rešavanje jednog od bitnijih problema na mreži pozitivno odraziti i na njih na duže staze tj. do prelaska na proof-of-stake sistem.

Kako Ethereum sistem trenutno funkcioniše?

Da bismo bolje sagledali promene koje će doneti EIP 1559 treba da razumemo kako trenutni sistem funkcioniše. 

Kada korisnik želi da pošalje ETH, pored ethereum-a treba da odvoji i naknadu za transakciju. Korisnik ne može da zna kolika će biti naknada u sledećem bloku, već samo može da pretpostavi na osnovu informacija iz prethodnih blokova. 

Rudari biraju transakcije koje će ubaciti u sledeći blok, to rade na osnovu toga koliki je network fee odvojen za svaku transakciju. Transakcije sa najvećom naknadom budu prve potvrđene dok ostale moraju da sačekaju blok u kome će network fee biti dovoljno manji. Ukoliko je gužva na mreži velika, usled pojave nekog novog ERC-20 tokena ili decentralizovane NFT galerije, cena transakcija ostaje ista ili se povećava što znači da su sve transakcije koje su poslate kada je transaciton fee bio manji zaglavljene dok se naknada ne smanji.

Po trenutnom modelu, ukoliko je aktivnost na mreži velika, blokovi će biti 100% puni transakcija i jedini način da korisnikova transakcija bude potvrđena na mreži je da uključi dovoljno veliki transaction fee.

Kako će Ethereum funkcionisati nakon implementacije EIP 1559?

Ciljevi EIP 1559 su da smanji čekanje na potvrđivanje transakcija i da učini da network fee bude predvidljiviji. Na taj način će se unaprediti korisničko iskustvo i povećati broj korisnika Ethereum mreže. 

Nakon što EIP 1559 bude implementiran u julu ove godine, kada korisnik pošalje transakciju u okviru iste nalaziće se i base fee. Ova naknada će predstavljati minimum koji je potreban da bi neka transakcija bila ubačena u blok. Base fee će se automatski menjati u zavisnosti od zauzetosti mreže, kao i sama veličina bloka, a mreža će se truditi da iskorišćenost mreže bude 50%.

U slučaju da dođe do velikog povećanja aktivnosti na mreži korisnik će pored base fee-ja dodati i miner tip kako bi se njegova transakcija prva obradila. Kada rudari uoče da ima više transakcija nego što može da stane u prethodni blok, povećaće veličinu bloka za najviše 50%. To znači da će veći broj transakcija biti uključen. 

Zatim, mreža povećava base fee za transakciju za svaki sledeći blok koji je iskorišćen više od 50% ili ga smanjuje ukoliko je iskorišćenost manja. Base fee se može povećati maksimalno 12,5% po bloku što bi trebalo da spreči nagli skok cene transakcija. 

Ovo je velika prednost prilikom slanja transakcija jer će korisnici zapravo moći da odrede koliki će biti base fee u sledećem bloku. 

Možda se pitate zašto se base fee uništava ako rudari i dalje rade isti posao. Odgovor je vrlo logičan. Ideja je da se spreči da rudari veštački povećavaju iskorišćenost mreže kako bi zaradili više ETH-a jer se sada sve naknade slivaju rudarima što znači da im se trenutno vrlo isplati da iskorišćenost po svaku cenu bude visoka. 

Da li će transaction fee za Ethereum biti manji?

Na ovaj način Ethereum mreža će moći da “amortizuje” nagle skokove koji dovode do panike i dodatnog zagušenja mreže. Naknada za transakcije neće nužno biti manja, ali će biti dosta predvidljivija.  

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *