Blog

Idealno mesto za rudarenje Bitcoin-a

30.05.2023. / Autor: Aleksandar Matanović / Kategorija: Rudarenje

Kada bismo pokušali da zamislimo idealnu lokaciju za rudarenje bitkoina, to bi verovatno bilo neko zabačeno mesto, sa obiljem energetskih izvora i veoma hladno. Ako je Sibir prva lokacija koja vam pada na pamet, verovatno niste jedini. Donekle je čudno što svetski epicentar rudarenja uporno preskače Rusiju. Naime, prvo je bio u Kini, pa se posle zabrane preselio u Ameriku, dok su trenutno na drugom mestu južne ruske komšije – Kazahstanci. Deo razloga sigurno treba tražiti u tome što su regulatori u Rusiji godinama sa dosta podozrenja gledali na kriptovalute.

Rudarenje u Sibiru

Sibir je u principu idealan za rudarenje, ali zbog udaljenosti i teških uslova, to nije mesto gde možete započeti neki biznis ako niste sigurni u njegovu dugoročnost. Ruski regulatori su dugo slali signale da nisu baš prijateljski nastrojeni prema kriptovalutama, pa je odlazak u daleki Sibir da bi se započeo posao, koji uskoro možda bude zabranjen, zaista bilo prilično rizično.

Početkom prošle godine, njihova centralna banka je čak predložila zabranu svih aktivnosti koje imaju veze sa kriptovalutama navodeći ih kao pretnju po finansijsku stabilnost i dobrobit građana. Baš preterano, ali svako ima pravo na svoje mišljenje.

Kako smo samo godinu dana nakon toga došli do toga da država subvencioniše izgradnju ogromnog postrojenja za rudarenje Bitkoin u istočnom Sibiru?

Možda tako što se pojavilo nešto drugo što zaista ugrožava finansijsku stabilnost i dobrobit građana, pa je Bitkoin pre rešenje nego problem. Iako je unutar Rusije plaćanje kriptovalutama zabranjeno (valjda da ne ugrozi snagu rublje), od početka rata u Ukrajini Rusi su dosta otvoreniiji za mogućnost međunarodnog plaćanja u kriptovalutama. To ne treba da čudi, jer se zbog sankcija broj opcija za međunarodna plaćanja značajno smanjio. Mnogi mali biznisi u Rusiji su i opstali isključivo zahvaljujući tome što su mogli da koriste kriptovalute za naplatu svojih usluga. Isto važi i za frilensere u Rusiji, kojima je naplata u kriptovalutama često jedini način da zadrže inostrane klijente.

Zanima vas rudarenje? Saznajte kakva su iskustva srpskih rudara

Rudarenje bitkoina je između ostalog sjajna stvar jer pretvara energiju direktno u novac i to na njenom izvoru. Dakle, ne morate da dovedete energiju do rudara, već dovedete rudare na izvor energije. To je na mestu kao što je Sibir posebno značajno, jer transport energije košta (troškovi rastu sa udaljenošću), a deo energije se transportom gubi. Izbor je zaista logičan – ako je već otežan izvor energenata, zašto višak ne pretvoriti u novac?

Rudarski ratovi

Postoje čak mišnjenja (istini za volju, još uvek ne previše rasprostranjena) da su takozvani “Hashwars” zapravo ratovi koji će se odvijati u budućnosti, to jest da će velike sile svoje snage odmeravati u sajber prostoru, pokušavajući da dominiraju u Bitkoin rudarenju. Iako u njega ulaze donekle iznuđeno, možda se Rusima osladi Bitkoin rudarenje pa nakon Kine i Amerike dođe red na njih da budu „rudarska“ sila broj 1 u svetu. Ako gledamo klimu i prirodne resurse, svakako jesu u najboljoj poziciji. Ipak, nije nemoguće da vlast u budućnosti ponovo napravi zaokret pa osujeti dalji razvoj „rudarske“ industrije.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *