Blog

Kripto petak #11 – Bitkoin parking, MasterCard, Vitalik, NFT

07.05.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U Kripto petak izdanju #11 možete pročitati više o parking mestu u Španiji koje se prodaje za 1 BTC, o MasterCard-ovoj opsežnoj analizi, Vitalikovom novom dostignuću, o tokenizovanom čoveku, kao i o investicijama Eštona Kučera.

Šta je vrednije: parking mesto ili bitkoin?

U španskom gradu Korunja, slično kao i u našem velegradu, parking mesto je značajano vredna nepokretnost, podložna kupoprodaji. Stoga je gospodin poznat, za sada, samo kao Naćo odlučio da proda svoje parking mesto i to isključivo za – bitkoin (komada jedan).

Nije šala, parking mesto je na savršenom mestu, u podzemnoj garaži hotela Riazor, a nije ni maleno, čak 12 kvadrata. Naćo je stavio oglas u najvećem oglasniku za nekretnine u zemlji, magazinu Idealista, navodeći cenu od 18.000 EUR, mada u tekstu oglasa navodi da se od dragog mu parkirališta neće odreći za cenu manju od – jednog bitkoina. S obzirom na trenutnu vrednost BTC-a od okolo 54.000$, čini se da je Naćos pošteno precenio svoju nepokretnost. Zanimljivo je i napomenuti da parking mesto nije u trajnom vlasništvu već u zakupu i to do 2043. godine. Još zanimljivije je to što će gospo’n Naćos da bude u velikom problemu što se tiče države Španije, jer prilično agresivno insistira da kriptovaluta nije sredstvo plaćanja, te relevantni organi budno motre da vide da li će se kupoprodaja obaviti upravo na ovaj način. No, Naćo je izjavio da će se razmena ipak obaviti u fiat valuti, razume se, po ceni jednog bitkoina na dan zaključivanja ugovora. Šteta što Naćo ipak neće ući u anale, s obzirom na to da je cena izražena u bitkoinima već jednom prošla u Španiji ranije ove godine kada je u suvlasništvo otišao jedan stan u Sevilji.

Kripto petak #11 – Slika pomenutog parking mesta, kao i cela vest (na španskom!) upravo ovde…

Milenijalci konačno ne uništavaju nijednu industriju (mada…)

MasterCard je sproveo opsežnu aneketu koja je pokrila šesnaestak hiljada ljudi u celom svetu (pretresli su Amerike, Karibe, Bliski istok, Afriku i Daleki istok). Doznali su da čak 40 posto svih ispitanika namerava da koristi kriptovalute za neki oblik plaćanja u narednoj godini.

Naravno, milenijalci prednjače u svim temama koje se tiču kriptovaluta, pa je čak 67 posto ispitanika ovog uzrasta izjavilo da ima više poverenja u kripto nego prošle godine. Njih 77 posto želi da sazna više o ovoj temi, a 75 posto je izjavilo da bi rado koristili, zastupali i podržavali kriptovalute kada bi malo više razumeli sve pojedinosti. Pandemija se navodi kao glavni motivator za prelazak sa keša na beskontaktna plaćanja, pa je čak 63 posto ispitanih priznalo da su ove i prošle godine prvi put u životu pokušali nove metode plaćanja koje ranije ne bi koristili. Da podsetim, osim kriptovaluta u ove metode računaju se i biometrijska plaćanja (kao u Kini), beskontaktne kartice, te QR kodovi. Takođe je zanimljivo su osim država prvog sveta, poput Kanade, Australije i Sjedinjenih Država, anketom obuhvaćene i Brazil, Meksiko, Nigerija, Kenija, Peru, Čile i Kolumbija, između ostalih.

Kripto petak #11 – Evo ga obimniji izveštaj MasterCard-a upravo ovde…

Vitalik postaje milijarder usled rasta vrednosti ETH-a!

“Kakav čad. Najčadastiji od čadova”. Ako ne znate šta je čad, onda ste vrdžin (lol). Elem, za bumere koji ozbiljno ne znaju šta sam napisao, posredi je internetski mim o dva tipa muškarca, mlakonji (virgin) i muškarčini (chad). Pomenuta pohvala izreknuta je na Tviteru povodom toga što je mlađahni (svega dvadeset i sedam leta) Vitalik Buterin postao – milijarder. Preko čarobne granice od 1.000.000.000 dolara Vitalika je pogurao rast kriptovalute ETH čiji je glavni osnivač.

Nije tajna da se na glavnom računu gospodina Buterina nalazi ozbiljna suma ETH-a koji je u ovom trenutku vredan više od 3.000$. A ni sporedni račun mu nije baš sasvim mršav sa brat-bratu 3 miliona dolara u ETH-u. Vitalikovo blago u kriptovalutama, naravno, ne završava se samo na Ethereum-u. Kako i sam kaže, poseduje neke manje svotice bitkoin keša (BCH), bitkoina (BTC), z-keša (ZEC), omisega (OMG), ali i DOGE. Budući da je prošle zime u sunovratu cena ETH-a, Vitalik je izgubio cirka petsto miliona dolara, ovaj rast mu je i te kako dobro došao. Zanimljivo je to što je ceo internet, umesto zajedljivih komentara, sa velikom radošću i slavljem dočakao vest o Buterinovom uspehu, čak kreirajući zanimljive mimove u znak hvale. Ipak, nije mala stvar biti jedan od mladih milijardera koje je do uspeha dovela sopstvena stručnost i preduzimljivost.

Kripto petak #11 – Evo jednog od tih zabavnih mimova u slavu Vitalija Buterina…

Tokenizovani čovek Aleks Mamejž osniva NFT društvenu mrežu

Showtime je novi igrač na pozornici NFT ludnice. Kriptoinvestitori Paradigm i DJ 3LAU uspeli su da prikupe gotovo osam miliona dolara za potrebe društvene mreže posvećene NFT-u, pod nazivom Showtime. Cilj ove mreže je da omogući deljenje, otkrivanje, promociju i predstavljanje tokenizovane umetnosti. 

Zanimljivo je to što je naslovni Francuz, Aleks Mamejž jedan od saosnivača. Za one koji nisu ispratili, gospodin Aleks je prvi tokenizovani čovek, jer je na proleće prošle godine sakupio 20.000$ u $ALEX tokenima, dajući pravo donosiocima da učestvuju u njegovim životnim odlukama. Ne, bez šale. Čovek je predao kontrolu nad svojom ishranom i vežbanjem svima koji su kupili dovoljan broj tokena. Showtime je posvećen omoćavanju umetnika, korisnika mreže da budu viđeni i predstavljeni potencijalnim investitorima. Navodeći Aleksa kao inspiraciju, mreža ima hvale vrednu ambiciju da revolucionarizuje monetzaciju kreativnosti.

Kripto petak #11 – Opširnije, iza ovog linka…

Ešton Kučer i Mila Kunis: nekad nije loše ne poslušati suprugu (u vezi sa kriptovalutama)

U gostovanju kod Stivena Kolbera, Mila Kunis otkriva detalje o tome kako se u njihovom domu donosila odluka u vezi sa investiranjem u kriptovalute. 

Ešton Kučer je poznat kao jedan od investitora koji je vrlo rano “nanjušio” buduću vrednost kompanija Uber, Spotify, Airbnb. Osim toga, kako sam priznaje, zavoleo je kriptovalute još pre 2013. godine, a njegova investitorska kuća ne samo da je doprinela razvoju Ripple-a, već i drugih kriptostartapa poput Lolli, firme za programe lojalnosti zasnovane na bitkoinu. Kako je Mila ispričala Stivenu, Eštonov “pič” za Uber nije bio baš bogznašta. Tek što su počeli da se zabavljaju, glumac je navodno kazao: “Hej, vidi, ima ta neka firma koja je kao taksi, samo što bilo ko može da vozi…”, na šta je glumica uzvratila “Bukv najgora ideja koju sam ikada čula”. Slično je prošao i Eštonov “pič” za kriptovalute: “E, bebo, saću da ti objasnim jednu stvar, a ti mi reci da li sam poludeo. Ima ta neka stvarčica, oni kao kopaju novac, zove se kriptovaluta i zove se bitkoin…” Mila se seća da nije bila oduševljena, pitajući se ko stoji iza svega toga i ko će da garantuje za te Eštonove lude investicije. “Rekla sam mu… grozna ideja, a on je rekao, kul, onda ćemo da investiramo!”, no kako sama priznaje – nekad nije loše ne poslušati suprugu…

Kripto petak #11 – Klipić o ovoj vesti možete pogledati ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *