Blog

Kripto petak #111: Ralf Loren prihvata plaćanje u kriptovalutama, Rusi troše više na kripto nego na zlato, SEB i Credit Agricole udružuju se na platformi za digitalne obveznice, Bitkoin dominira nad drugim kriptovalutama i ispunjava svoj potencijal “digitalnog zlata”, Britanske kripto kompanije lobiraju kod premijera za razrešenje bankarske krize

07.04.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte u kojim kriptovalutama možete platiti u luksuzoj radnji Ralf Loren u Majamiju, zašto Rusi troše više na kripto nego na zlato, sve o lansiranju digitalnih obveznica evropskih banaka, zašto Bitkoin ispunjava svoj potencijal “digitalnog zlata” i zašto Britanske kripto kompanije lobiraju kod premijera za razrešenje bankarske krize.

Moda i Kripto: Ralph Lauren prima plaćanje u kriptovalutama

Američka modna kuća Ralf Loren (Ralph Lauren) otvorila je novu luksuznu prodavnicu u Majamiju. Ovaj lokal biće prva radnja modne kuće koja će primati kriptovalute kao sredstvo plaćanja. Partnerstvo za plaćanja sklopljeno je sa kompanjom BitPay. 

Modna kuća citira želju da inovira iskustvo kupovanja, napravi savremen način povezivanja sa modernim kupcima, te omogući plaćanja u valutama Bitkoin (BTC), Etereum (ETH) i Poligon (Matic).

Detaljnije sa izjave za javnost modne kuće…

Rusi troše više na kripto nego na zlato

Jedna od teza za objašnjenje nastanka kriptovaluta glasi da je posredi medijum za čuvanje kapitala, kao što je u tradicionalnim finansijama zlato koje se često koristi u kriznim vremenima za “parkiranje” vrednosti.

Izveštaj centralne banke Rusije pokazao je da se u proseku po domaćinstvu više troši na kriptovalute nego na dragocene metale, kad je posredi štednja. Izveštaj se bavio uopšteno potrošnjama u domaćinstvima Rusije, a podaci su iz 2022 i porede se sa prethodnim izveštajem iz 2020. godine. Istraživanje je obuhvatilo 12000 ljudi iz 38 pokrajina, a prosečna visina kripto investicije iznosi 220 američkih dolara. 

Ceo izveštaj nalazi se ovde…

SEB i Credit Agricole udružuju se na platformi za digitalne obveznice

Dve velike evropske banke, SEB i Credit Agricole do sada su delovale u domenu tradicionalnih finansija. No, udružile su snage da pokrenu novu platformu pod naslovom so | bond. Posredi je platforma zasnovana na blokčejn tehnologiji koja će izdavati digitalne obveznice u tradicionalnom finansijskom sektoru.

Zanimljivo je ne samo to što se blokčejn tehnologija primenjuje u tradicionalnom finansijskom sektoru, ali i činjenica da će umesto uobičajenih Proof of Stake ili Proof of Work mehanizama za konsenzus, ovaj blokčejn koristiti Proof of Climate awaReness. Trenutno nije najjasnije koliko je sistem decentralizovan ili bezbedan, ali sazdan je tako da podstiče smanjenje zagađenja. 

Detaljnija izjava za javnost dve banke nalazi se ovde…

Bitkoin dominira nad drugim kriptovalutama i ispunjava svoj potencijal “digitalnog zlata”

Izveštaj iz kompanije Coinbase javlja da je u mesecu februaru Bitkoin bio najzastupljenija kriptovaluta po volumenu razmene. Tokom marta, udeo u ukupnoj vrednosti kripto tržišta povećao se sa 43.9% na 47.7%

Ovo je zanimljiva vest zato što je Bitkoin veoma dugo bio tretiran samo kao indeks kripto tržišta, ali otkako je počela ekonomska kriza, a posebno sa nevoljama u koje su zapale banke (događanja koja su nezvanično nazvana “bankarska kriza”), pokazuje se da je sve više korisnika koji u Bitkoinu vide zaštitu (hedge) od krize i sredstvo očuvanja kapitala (store-of-value) kako su anonimni tvorci ove kriptovalute i hteli…

Detaljiji pregled situacije prenosi CoinDesk…

Britanske kripto kompanije lobiraju kod premijera za razrešenje bankarske krize

Bankarska kriza koja traje u svetu ima razne oblike i odnosi se na različite potrese u svetu tradicionalnih finansija. No, u Velikoj Britaniji kripto kompanije su u problemu utoliko što im se smanjuje manevarski prostor u smislu pristupa bankarskim uslugama. 

Premijer Riši Sunak (Rishi Sunak) je u problemu jer britanska vlada aktivno ohrabruje kripto kompanije i startape da proširiju svoju delatnost u Velikoj Britaniji. Problem je u tome što tradicionalne banke ograničavaju fiat – crypto transfere na toliko male iznose da to predstavlja usko grlo celog sektora. Predstavnici kripto industrije apelovali su na premijera da iznađe rešenje krize tokom sastanka sa predstavnicima Eksčekera (Trezor, telo britanske vlade zaduženo za finansije). Pravna regulativa još nije donesena, a ne zna se kada će.

Detaljnije prenosi Bloomberg…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *