Blog

Kripto petak #115: Bitget sklopio partnerstvo sa platformom Fetch.ai, Kraken protiv američke poreske službe, Ethereum i Avalanche uveli novi protokol, Ukrajina donosi novi paket kripto-zakona, Palestinski Hamas prestaje da prima donacije u BTC-u

05.05.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte šta nam donosi novo kripto – AI partnerstvo kompanija Bitget i Fetch.ai, zašto je Kraken tužio američku poresku službu, šta donosi novi Ethereum i Avalanche protokol, kako izgleda novi paket kripto-zakona koji uvodi Ukrajina i zašto Palestinski Hamas prestaje da prima donacije u bitkoinima.

Aj, aj, AI stiže u kripto svet: Bitget sklopio partnerstvo sa platformom Fetch.ai

Bitget, platforma za trgovanje kripto derivatima objavila je strateško partnerstvo sa platformom Fetch.ai koja se bavi primenom veštačke inteligencije u blokčejn tehnologijama. 

Bitget će sa fondom od desert miliona dolara podržati projekte u okviru ekosistema Fetch.ai platforme. Osim toga podršku će iskazati kroz finansijske i poslovne konsultacije kako bi se AI platforma pozicionirala bolje na tržištu na kome se gotovo svaki dan događa novi proboj u okviru tehnologija veštačke inteligencije. Fetch se bavi izgradnjom infrastruktura za autonomne servise. U suštini, pružaju sve što je neophodno da bi decentralizovana mreža AI agenata mogla da obavlja razne zadatke kao što su analiza podataka, predviđanje trendova, te izrada složenih finansijskih modela.

Zvaničnu objavu za javnost možete naći ovde…

Kraken protiv američke poreske službe IRS: Stali su u zaštitu podataka korisnika

Počelo je tako što je američka poreska uprava, IRS zahtevala od kompanije Kraken da dostavi lične i finansijske podatke svih korisnika koji su trgovali u visini od 20.000 dolara godišnje u periodu između 2016. i 2020. godine. 

Kraken je IRS tužio pred federalnim sudom u San Francisku, sa zahtevom da se ospori ovaj nalog poreske službe. Kako tvrde, ovo naređenje o predaji podataka ne samo da je pravno neutemeljen “lov na veštice”, već predstavlja i neustavno prekoračenje nadležnosti. Za Krakenov slučaj postoji i precedent kada je po sličnom zahtevu IRS-a, reagovao Coinbase, a okružni sudija usvojio tužbu i naredio IRS-u da preinači nalog.

Detaljnije o borbi Krakena protiv vladinih agencija SAD prenosi Bloomberg…

Ethereum i Avalanche od sad mogu da prebacuju USDC sa mreže na mrežu zahvaljujući novom protokolu

Kompanija Circle, koja izdaje i stara se o stabilnom novčiću USDC lansirala je protokol za povezivanje i transfer između mreža, CCTP (Cross-Chain Transfer Protocol), kojim se omogućava da se lakše i brže USDC prebacuje sa Ethereuma na Avalanche i obrnuto.

Sada je procedura jednostavnija i bezbednija, jer korisnici mogu sami da metodom “burn and mint” izbrišu novčiće sa jedne i “teleportuju” ih na drugu mrežu. Ovim će se ostvariti bezbednije i brže prenošenje kapitala sa mreže na mrežu, čime se osnažuju korisnici i ohrabruju da koriste najbolje servise i prednosti obe mreže. Circle će nastaviti sa ovim projektom u težnji da za korisnike stvore pravo “multi-chain” iskustvo.

Detaljnije iz objave za javnost čitajte ovde…

Ukrajina donosi novi paket kripto-zakona kako bi se približila regulativi EU

Najnoviji izveštaj UN javlja da je vlasništvo kriptovaluta po glavi stanovnika najveće u ekonomijama u razvoju, prva tri mesta pripadaju Ukrajini, Rusiji i Venecueli. Slede Singapur i Kenija, Amerika je tek na šestom mestu. 

Ukrajinska nacionalna komisija za hartije od vrednosti, centralna banka i relevantna ministarstva prave plan da se do kraja godine donese paket mera i zakona koji bi bili u skladu sa regulativom Evropske Unije, konkretno sa MiCA (Markets in Crypto-Assets) inicijativom. U ovom zakonodavstvenom poduhvatu vlada Ukrajine ima pomoć radne grupe u kojoj se nalaze neimenovani “kripto igrači”. Centralna banka će imati moć konačne odluke kad je ovaj paket zakona posredi.

Detaljniju analizu prenosi portal CryptoNews…

Palestinski Hamas prestaje da prima donacije u bitkoinima: Žele da zaštite svoje donatore

Vojni ogranak palestinske političke organizacije Hamas objavio je na svojoj grupi na društvenoj mreži Telegram da prestaje da prima donacije u bitkoinima. 

Navodeći zabrinutost za bezbednost svojih donatora, a u smislu sve većeg neprijateljstva kako prema korisnicima ove kriptovalute, tako i onih koji podržavaju ovu organizaciju, Hamas ukida donacije u valuti BTC. Brigada mučenika Al-Kasama zahvaljuje svima koji podržavaju njihov džihad. 

Poruku sa Telegrama prenosi Rojters…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *