Blog

Kripto “kusur”: Šta raditi sa malom količinom različitih kriptovaluta?

04.04.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Blockchain

Airdrop! Juhu, dobio sam 10 Mim novčića! Igrao sam “play and earn” i sad imam 1000 Gejm novčića! Zapratio sam ovaj ili onaj projekat, dobio sam “sitniš” u opskurnoj kriptovaluti. Ili pak, prihvatio sam plaćanje nemale vrednosti, ali na jednoj od hiljadu blokčejn mreža sa koje ne mogu neposredno da konvertujem novčiće u keš.

Verujem da vam je problem poznat, iskreno, mene lično kao kripto entuzijastu dugo je mučilo ovo pitanje. Kako iskeširati nije naročit problem, ali kako najpraktičnije i najjeftinije sprovesti raznorodne kriptovalute do “civilizovanog” blokčejna nije uvek lako.

Osim toga. mnoštvo mreža zapravo su L2 Ethereum i deluje da je najjednostavnije prebaciti novčiće u ETH. Ali kad pogledate takse za obradu, poznate vam kao “gas fees”, ispada skuplja Dara nego mera…

Sa druge strane, brojne mreže nisu interoperabilne, što u ovom slučaju znači da ne postoji veza između mreže A i mreže B, pa je prebacivanje tokena nemoguće, a prebacivanje vrednosti ima svoje specifične izazove.

Zamena, paketići i mostovi

Premda je nedostatak interoperabilnosti posledica suverenosti jedne blokčejn mreže, u današnje vreme između popularnih mreža sa mnoštvom korisnika postoji način da se ipak dođe do razmene podataka.

Postoje tri metoda da novčić X koji posedujete “postane” novčić Y. Swap, to jest, zamena. Wrap, koje bi se moglo prevesti kao “pakovanje” i Bridging tj. “Premošćavanje”.

Zamena novčića je usluga koju neke platforme nude ukoliko želite da izbegnete pretvaranje kriptovalute u fiat, pa onda ponovo u neku drugu valutu. Swap aplikacija će vam razmeniti jednu valutu za drugu neposredno uz daleko manje troškova. No, opet, nisu svi novčići dostupni za zamenu, bilo zbog toga što su im mreže previše “udaljene” ili zato što data DeFi platforma ne vrši razmenu vrstu tokena koju posedujete. Na primer, ako želite da BTC prebacite u ETH, jedan od manje bolnih načina je da obavite zamenu (Swap).

Pakovanje novčića (Wrap) je usluga koja je prevasnodno namenjena korisnicima koji bi svoju likvidnost (kriptosredstva) plasirali na nekoj drugoj platformi koja nije matična. Na primer, imate BTC i želite da se oprobate u investiranju na mreži Ethereum. Deponovaćete BTC kod pružaoca usluge, koji će vam na Ethereumu iskovati (minting) WBTC, “prepakovanu” verziju bitkoina za upotrebu na drugoj mreži. Deluje šašavo, ali zapravo je veoma korisno za investitore, povećanje likvidnosti za one korisnike koji imaju sredstva na različitim mrežama, a olakšava život mnogim DeFi, ali i CeFi platformama. Relevantno za naš problem je samo ukoliko imate prepakovanu (Wrapped) valutu koju želite da vratite na matičnu platformu.

Premošćavanje (Bridge) je rešenje koje zapravo povećava interoperabilnost. Servisi koji pružaju ovu uslugu omogućavaju da se osim novčića između dve mreže razmenjuju i drugi podaci, pametni ugovori i sl. Kao najjeftinije rešenje nudi mogućnost da se transferi malih vrednosti isplate, te u tom smislu predstavljalju važan element rešenja za naš problem.

Izvor: coinguides.org

Prvi korak: Šta želim da uradim sa sitnišem?

Dakle imate 12 dolara u jednoj valuti, pet u drugoj, hiljadu novčića vrednih tri dolara u trećoj i tako dalje.

Prvi korak je da odlučite šta želite da uradite sa “sitninom”. Keš in, odnosno dolazak do gotovine, nije uvek najjednostavnije rešenje, a često nije ni moguće da objedinite sav kusur ukoliko su vaše kriptovalute “rasute” po krajnje opskurnim ili nekompatibilnim mrežama.

Da li je umesto keša za vas opcija da na drugi način ukrupnite kripto i možda ga investirate ili naprosto štedite u nekoj stabilnijoj ili profitabilnijoj kriptovaluti. Sve svoje L2 kriptovalute možete prebaciti u ETH koji možda nije najstabilniji, ali će svakako imati vrednost kad mimkoin koji imate sasvim propadne.

Stabilnih novćića bar ima dovoljno – USDT, USDC, BUSD, DAI. Njihova prednost je upravo to što im vrednost ostaje ista dokle god postoje, pa mogu biti dobar medijum da ukrupnite svoj raštrkani kriptokapital.

Takođe gotovo sve mreže imaju neku vrstu premošćenja ka mreži na kojoj je bitkoin, makar u “wrapped” izdanju. Nije loša ideja da kusur pretvorite u BTC i tako štedite, ili vam kusur posluži za plaćanje transakcija. Osim toga mnogo je lakše iskeširati se iz BTC ili neke od stabilnih valuta.

Ukoliko ipak želite da vidite vaše kripto dobitke u dinarima, vreme je za sledeći korak.

Drugi korak: Okrenite se ka kripto menjačnici, pa idite unazad

Ne, ovaj podnaslov nije filozofski, niti krije neku zen mudrost. Naprosto početak rute od kripto sitniša do keša počinje na samom kraju, tamo gde je izvor fiat valute. ECD vam nudi veoma nizak minimalni limit od 3000 dinara za isplatu iz LTC i Trona. Naravno, vaša “krajnja” valuta može biti i BTC, BTH, Tether, USDC ili DAI.

Ok odlučili ste se za krajnje ishodište vaše kriptovalute. Sad treba istražiti kojom putanjom se najbezbolnije (čitaj, najjeftinije) dolazi do kraja.

Treći korkak: Mostogradnja

Opet, nije vic. U ovom koraku neophodno je da istražite koje je najbliže premošćenje (crypto bridge) između vaše valute i konačnog odredišta. Imajte u vidu da cene troškova obrade mogu da vam pomrse planove.

Na primer, ako imate neku svotu u BTC, jeftinije i brže je da konvertujete u LTC i isplatite se preko menjačnice ECD, jer je na taj način trošak transakcije gotovo neosetan.

U ovom koraku, koji jeste najteži, predlažem vam da zapravo iscrtate mapu. Da biste pokupili sitniš sa neke male mreže ili nekog opskurnog novčića koji se ne nalazi na listama berzi, moraćete da iscrtate sve raspoložive putanje. 

Guglajte koje sve opcije za premošćavanje postoje sa mreže na kojoj imate kriptokusur. Da li postoji neka mreža sa koje imate dalje prohodnost ka menjačnici? Ovaj korak je pun ćorsokaka, pa ćete brzo uvideti koliko je nacrtana mapa zapravo korisna.

Pripremite se i na mogućnost da vaš novčić ne može da dobaci do finalnog odredišta bez značajnog gubitka, pa vam ostaje da ili nastavite štednju ili da kusur ukrupnite na prvoj mogućoj stanici.

Izvor: coinjournal.net

Moj slučaj 🙁

Na primer, dobili ste uplatu u USDC.e.
Šta je sad pa to? Okej, to je USDC
stablecoin koji je premošćen sa mreže Ethereum na mrežu Avalanche.

Ako ga vratite na matičnu mrežu, spremite se da platite gas fee. Poznajući Ethereum, to lako može da bude neisplativo, jer gubite značajan deo ili čak celu vrednost.

Okej, postoji menjačnica koja prima USDC.e sa Avalanche-ovog C-chain-a. Ali oni ne vrše isplatu u dinarima (naravno), ali iz moje zemlje nije ni moguća registracija na dotičnoj menjačnici. Dakle, slepa ulica.

Možda kad je već USDC.e na mreži Avalanche, da prebacim u AVAX i onda da idem dalje?

Sad se moj problem prevara u to kako premostiti AVAX.

Srećom AVAX ima mostove ka BTC, LTC i drugim glavnim mrežama. Eto rešenja. Prebaciću moj nesretni USDC.e u AVAX, pa premostiti u LTC i otići u ECD.rs da mi daju dinare. Mogao sam i da premostim AVAX u BTC i prištedim daj kusur dok se ne nakupi na iznos u satošijima koji ima manje depresivan broj nula.

Pažljivo guglajte

Istražite sve mogućnosti pažljivo. Pretražite aplikacije koje vrše zamenu i koje je odredište (adrese) zamenjenih novčića. Ljudi se često prevare tako što pošalju valutu na pogrešnu adresu koja ne prima tokene te vrste i onda i taj kusur može da sasvim propadne. BNB chain adrese bile su veoma slične ETH adresama, što je mnoge ojadilo kada su greškom pokušali da direktno šalju kripto. 

Imajte na umu da ni na Guglu nema dovoljno podataka o tome kako da direktno prebacite vašu opskurnu kripto valutu u keš. Od preko stotinu hiljada novičića, tek za važnije altcoins postoje “gotova” rešenja. To znači da ćete možda morati da odete na Discord server i raspitate se, što opet ne mora da znači da su savetodavci 100% u pravu. Ipak su posredi drugi korisnici, a ne gugl. Isto važi i za ChatGPT4. Nije problem pitati za savet, problem je kako proveriti informacije tako da vaš kripto kusur ne završi sasvim obezvređen.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *