Dai

Šta je Dai (DAI)?

DAI je decentralizovana stabilna kriptovaluta koja se nalazi na Ethereum blokčejnu. Njena glavna funkcija je da pruži stabilnost cene, što znači da svoju vrednost održava jednakom dolaru. To omogućava korisnicima da koriste DAI bez brige o volatilnosti, odnosno promeni cene po čemu su druge kriptovalute poznate.

Osnovala ga je Maker fondacija 2015. godine kao projekat otvorenog koda koji nudi ekonomsku slobodu i mogućnosti korišćenja svima, bilo gde.

DAI se razlikuje od drugih stabilnih kriptovaluta zbog toga što se vrednost održava putem sistema za upravljanje rizikom u kom se za svaki emitovani DAI koristi ETH kao garancija.

Ne postoji gornja granica ukupne količine DAI tokena. Stvaranje novih tokena je dinamično i zavisi od količine depozita u rezervama. Trenutno je u opticaju više od 5 milijardi DAI tokena.

Kako DAI funkcioniše?

Stvaranje novih DAI tokena uz pomoć ETH osigurava da vrednost DAI-a ne opada, čak i ako dođe do pada cene Ethereum-a. Prilikom kreiranja 1 DAI-a, zaključava se 150% ETH tokena u protivvrednosti. Ovaj odnos se ne menja u slučaju pada vrednosti ETH tokena što osigurava da vrednost DAI-a i garancije u ETH ostaju konstantne.

Kriptovaluta DAI se koristi na različitim blokčejn aplikacijama i DeFi platformama. Zbog stabilnosti cene i 1 DAI = 1$ odnosa sa dolarom, DAI koriste i kripto trejderi kao sredstvo za kupovinu drugih kriptovaluta odnosno kao stabilnu valutu prilikom prodaje.

Još jedna ključna prednost DAI-a je činjenica da njime ne upravlja privatna kompanija, već decentralizovana autonomna organizacija putem softverskog protokola. Kao rezultat toga, svi slučajevi izdavanja i spaljivanja tokena dešavaju se javno i pomoću pametnih ugovora koji se automatski realizuju na Ethereum-u, čineći ceo sistem transparentnim i otpornim na korupciju.

DAI cena

Cena DAI tokena otporna je na kretanja kripto tržišta i u direktnoj je korelaciji sa vrednošću dolara.

Cena DAI danas je

Da li vas zanimaju novosti iz crypto industrije?

Prijavite se na Newsletter u kom imate šansu za ostvarenje popusta i posetite naš blog za više informacija.