Blog

Kripto petak #116: Lihtenštajn prihvata bitkoin, MakerDAO lansira aplikaciju za kripto pozajmice, Bajden kritikuje bogate kripto investitore, Kripto kompanije u Kazahstanu donele državi sedam miliona dolara, Bittrex proglasio bankrot

12.05.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte koje institucije u Lihtenštajnu prihvataju bitkoin, kako će izgledati nova aplikacija koju lansira MakerDAO, zašto Bajden kritikuje bogate kripto investitore, kako su kripto kompanije u Kazahstanu donele državi sedam miliona dolara i zašto je Bittrex proglasio bankrot.

Lihtenštajn prihvata bitkoin, ali ne kao sredstvo plaćanja

Kneževina Lihtenštajn razmatra da počne da prihvata bitkoin (BTC) u plaćanjima prema državi. Zanimljivo je da ne proglašavaju bitkoin zvaničnim sredstvom plaćanja kao što je to slučaj u El Salvadoru. Naime, uplate koje se vrše prema državnim službama, porezi, takse, kazne za parkiranje i slično, moći će da se plate u bitkoinima, ali će se svaka transakcija odmah prevesti u zvaničnu valutu, švajcarski franak. 

Premda je stav zvaničnika da su kriptovalute, pa i bitkoin i dalje nedovoljno stabilne, otvorenost za primanje uplata na ovaj način ukazuje na raspoloženost da država ulaže u kriptovalute kao deo državnih rezervi, što bi bio veliki korak za usvajanje kripto novca u zvanične finansijske tokove.

Detaljnije prenosi Bloomberg…

MakerDAO lansira aplikaciju Spark Protocol za pozajmice u kriptovalutama

MakerDAO je poznati protokol iz sveta DeFi-ja, koji osim što upravlja DAI stabilnim novčićem predstavlja jednu od najvećih platformi za pozajmice i kamate u ovom sektoru kripto-industrije. U saradnji sa Phoenix Labs kompanijom za razvoj i istraživanje lansirali su Spark Protokol. Posredi je infrastruktura za aplikaciju Spark Lend koja služi za kripto-pozajmice, a uglavnom je fokusirana na DAI. 

Sada će korisnicima biti mnogo lakše da upravljaju decentralizovanim sistemom za pozajmice u kriptovalutama, sa boljom likvidnošću i boljim prinosom od kamata.

Detaljnije opisuje zvanični tvit…

Predsednik Bajden na Tviteru kritikuje bogate kripto investitore

Predsednik Bajden oglasio se na društvenoj mreži Tviter kritikom republikanaca koji podržavaju Trampovu “Make America Great Again”, te “bogate kripto investitore. Kako je došlo vreme za predlog budžeta za fiskalnu 2024, postavlja se pitanje gde izvršiti rezove. 

Bajden kritikuje ekstremne republikance da žele da uštede na kontroli bezbednosti hrane (15 milijardi dolara), dok bi on uveo strožije poreze i zakrpio zakonske rupe kroz koje se provlače “bogati kripto investitori (procena uštede 18 milijardi dolara). Suština Bajdenovih predloga je da se, između ostalog, uvede i porez u visini 30% potrošene električne energije – očigledno usmereno na kriptorudare…

Tvit se nalazi ovde…

Kripto kompanije u Kazahstanu donele državi sedam miliona dolara iz poreskih obaveza

Prošle godine, vlada Kazahstana uspela je da prikupi oko sedam miliona dolara poreza od kriptokompanija koje operišu u toj zemlji. Gotovo sav prihod stiže od kripto-rudarskih instalacija. Osim redovnog oporezivanja u Kazahstanu je na snazi doplata od 0.0023 dolara po kilovat času. Rudari proterani iz Kine i drugih delova sveta našli su utočište u Kazahstanu.

No, najnoviji presek poreskih prihoda pokazuje da je u prvom kvartalu sakupljeno tek pola miliona dolara, što je tri puta manje u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Detaljniju analizu prenosi portal Halyq Uni…

Američka komisija za hartije od vrednosti unela nered na kripto tržište: Bittrex proglasio bankrot

Američka državna agencija SEC, koja se bavi hartijama od vrednosti, nastavila je da pritiska kripto industriju, proglasivši niz kriptovaluta za hartije od vrednosti. Zabrana je pogodila niz manjih kriptovaluta, ali je uzdrmala poslovanje mnogih kripto menjačnica koje imaju registrovane firme u Americi.

Nakon što su se na udaru Komisije našla i firma i njen osnivač, Bittrex je podneo zahtev za bankrot navodeći da ekonomska i zakonodavna klima u Americi nisu mogući za njihov opstanak na tom tržištu, te će međunarodna centrala nastaviti sa radom, dok je američka podružnica proglasila bankrot.

Detaljnija analiza sa osvrtom na šta ovo znači za kripto svet, na portalu CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *