Blog

Kripto petak #120: Do Kvon se brani sa slobode, britanski kripto forum, Apple VR promoviše metaverse, prekogranično plaćanje u kriptu i tužba protiv ministarstva finansija SAD

09.06.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte koji su predlozi za kripto regulativu u UK, kakve veze Apple VR uređaj ima sa kriptom, zašto kripto udruženja sastavljaju žalbu za ministarstvo finansija USA i kako će se braniti Do Kvon.

Do Kvon i Hon Čand Jun se ipak brane sa slobode

Posle hapšenja na podgoričkom aerodromu, osnivač firme Terraform Labs, Do Kvon i njegov saradnik Hon Čand Jun stavljeni su u pritvor, zbog pokušaja da na nelegalan način pređu granicu, te zbog posedovanja falsifikovanih putnih isprava. Sud u Podgorici se nije bavio drugim optužbama, ali su kao što znate Do Kvon i kompanija traženi zbog prevarnih radnji u slučaju kolapsa Terra i Luna kriptovaluta, a šteta je procenjena na 40 milijardi dolara.

Isprva je sud okrivljene pustio da se brane sa slobode, po osnovu kaucije u visini od 400.000 dolara po osobi, ali je viši sud poništio ovu odluku posle žalbe javnog tužioca. U ponovljenom postupku pred Osnovnim sudom u Podgorici, doneta je odluka da se optuženima privremeno ograniči kretanje kućnim pritvorom u stanu advokata, ali da će moći da se brane sa slobode po uplati kaucije.

Detaljnije prenose crnogorske Vijesti…

Britanski kripto-forum objavio 53 preporuke za kripto regulativu u UK

Crypto Digital Assets All Parliamentary Group (APPG) je forum stručnjaka i zagovornika koji se okupljaju od članova Donjeg doma, i predstavljaju jednu vrstu uporednog parlamenta koji iz istraživanja koje sprovodi savetuje zvanične vlasti u Velikoj Britaniji.

Grupa za kripto i digitalnu imovinu, sastavila je izveštaj pod naslovom “Ostvarivanje vizije vlade za pretvarnanje Britanije u svetski centar za kriptovalute i inovacije u fintek sektoru”. Deo izveštaja čine i preporuke, ukupno 53 stavke, koje daju savete vladi kako da se bolje uredi pravna regulativa kripto sektora.

Ceo izveštaj nalazi se ovde…

Novi VR set iz kompanije Apple i blokčejn tehnologije otvaraju mogućnost za pravednije poslovanje frilensera

Apple je objavio novi VR headset. Premda je gobalna prodaja opreme za virtuelnu realnost opala za 54% prošle godine. Predviđa se da novi proizvod iz kompanije Apple podići interesovanje, ne samo za VR, već i za metaverzum. 

Jedan od startapa koji bi mogao najviše da profitira iz obnove trenda je DeeLance koja gradi decentralizovanu platformu za frilensere i remote zapošljavanje. Njihova ideja je da „izbace iz igre“ posrednike kao što su Fiverr i Upwork.

Detaljnu analizu prenosi portal CryptoNews…

Rosbank počinje pilot projekat prekograničnih plaćanja u kriptovalutama

Posle veoma dugo premišljanja i sukoba između Centralne banke Rusije i Ministarstva finansija, ipak je odlučeno da se omogući ruskim kompanijama da posluju u uvozu i izvozu plaćanjem u kriptovalutama.

Jedna od najvećih ruskih banaka, Rosbank, počela je pilot projekat prekograničnih plaćanja u kriptovalutama. Podršku za kripto deo platforme pruža kripto firma B-Crypto koja posluje kao posrednik, kupovinom kriptovaluta za račun klijenata, pre nego što se sredstva prebace stranim partnerima. No, ispostavlja se da nisu jedina banka koja nudi slične usluge.

Vest prenosti portal Vedemosti…

Blockchain Association i DeFi Education Fund pridružuju se tužbi neprofitne organizacije Coin Center protiv Ministarstva finansija SAD

Coin Center, neprofitna organizacija koja se bavi edukacijama, politikama i zagovaranjem za bolju regulativu kriptovaluta i srodnih tehnologija, tužila je Ministarstvo finansija SAD (Treasury Department) zbog blokade platforme Tornado Cash koja se bavila tzv. miksovanjem transakcija, što je postupak dodatne zaštite anonimnosti kripto transakcija.

Blockchain Association i DeFi Education Fund zajedno su sastavili podnesak i pojavili se kao “amicus curiae”, treća strana u parnici između Coin Center-a i Ministarstva, nazivajući odluku o blokadi neustavnom i nezakonitom, jer zbog svoje arbitrarnosti unosi pravnu nesigurnost i potencijalno šteti celom ekosistemu.

Ovde možete naći ceo podnesak…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *