Blog

Kripto petak #122: Do Kvon osuđen u Crnoj Gori, Etherscan i ChatGPT, direktor Alibabe voli kripto, Deutche Bank AG nudi kripto

23.06.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom broju Kripto petka saznajte novosti o Do Kvon-u, optuženom kreatoru LUNA kriptovalute, koja je nova integracija Etherscan servisa, koje kriptovalute voli novi direktor Alibaba platforme i kakvi su planovi Deutche Bank AG povodom kripta.

Do Kvon osuđen u Crnoj Gori na četiri meseca zatvora

Do Kvon koji se tereti za prevaru tešku preko 40 milijardi dolara u vezi sa tokenima TerraUSD i Luna, kao što znate, “pao” je u Crnoj Gori zbog upotrebe lažnih dokumenata dok je pokušavao da napusti zemlju sa aerodroma u Podgorici. Posle nekoliko pokušaja da se brani sa slobode, potvrđivanja i ukidanja kaucije, sud u Podgorici je konačno doneo presudu.

Do Kvon i Hond Čan Jun (finansijski službenik firme Terraform Labs) osuđeni su na četiri meseca zatvora. Njima se nije sudilo za finansijske prestupe, već za posed i pokušaj upotrebe krivotvorenih dokumenata. U tom smislu stručnjaci ocenjuju da je kazna prilično blaga. Okrivljeni imaju osam dana da ulože žalbu, tim pre što su se pred sudom izjasnili da nisu krivi.

Detaljnje prenosi BBC Balkan…

Etherscan otkriva integraciju sa ChatGPT u Code Reader alatu: Olakšanje developerima ili pak ne?

Etherscan je veoma moćan alat za sve vrste analitike i pretraživanja platforme Ethereum. Kao takav veoma je koristan za sve pojedince i timove koji svoje aplikacija baziraju na toj platformi. Ove nedelje lansirali su beta verziju alata Code Reader koji omogućiti da se dobije i iščita izvorni kod pojedine adrese pametnog ugovora. U prevodu, svi koji se bave pametnim ugovorima mogu sada lakše da dođu do informacija koje mće im pomoći u razvoju koda, a ponajviše u pogledu toga kako da se određeni pametni ugovori integrišu sa decentralizovanim aplikacijama.

No, zanimljivo je da su iz Etherscan-a posebnu pažnju izdvojili na upozorenja o (ne)pouzdanosti ChatGPT-a kao pomoćnika u Code Reader alatu, podsećajući korisnike da AI često ume da bulazni, daje aproksimativne ili čak netačne rezultate. 

Detaljnije saznajte sa portala Decrypt…

Na čelu giganta Alibaba novi direktor prijateljski naklonjen kripto tehnologijama

Alibaba Group Holding Limited je kineska firma koju najbolje znate po tome što joj je osnivač Džek Ma, te po maloprodajnom portalu Aliexpress koji je, istina, samo delić Alibabine imperije. Uskoro će doći do promene na vrhu kompanije, a kada se radi o gigantu čija je vrednost procenjena na oko 240 milijardi dolara, to je vest.

Ono zbog čega se vest našla u našoj rubrici jeste to što je jedan od novih direktora Džozef Cai (Joseph Tsai). Ne samo da je drugi najveći pojedinac-akcionar u firmi, već je i živopisni milijarder, vlasnik NBA tima Bruklin Netsi. No, za nas je mnogo važnije to što se već špekuliše da njegov dolazak možda znači zaokret u politici kompanije prema Web3 i kripto-tehnologijama, s obzirom na to da je Cai vatren zagovornik kriptovaluta i digitalne svojine.

Detaljnija analiza nalazi se na portalu Bloomberg…

Deutche Bank AG želi da se bavi digitalnom imovinom i kriptom

Nemačka ekonomija je dominantna na kontinentu, a Deutche Bank AG je najveća finansijska institucija u toj zemlji. Zbog toga je ogromna vest da je ova banka zatražila dozvolu od regulatornog tela BaFin (nemačka federalna agencija za finansijski nadzor) da može da posluje u okviru kastodnijalnog bankarstva sa kripto sredstvima. 

Dejvid Lin, načelnik banke za relevantni sektor izjavio je da Deutche Bank AG ima nameru da izgradi biznis oko digitalnih sredstava i kastodijalnog bankarstva. Ovo nije grom iz vedra neba, s obzirom da se kompanija počela zanimati za kripto još 2020. godine. Ne samo da su sprovodili detaljno istraživanje o kripto sektoru već je bila u planu i kupovina određenih kripto firmi. Nemačko zakonodavstvo je naklonjeno kripto sektoru, pa je slične licence već izdala za 14 drugih finansijskih institucija.

Detaljnije prenosi Bloomberg…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *