Blog

Kripto petak #133: Pionir kripto plaćanja u Rusiji, VISA bira Solanu, Vitalik planira još decentralizacije Ethereum-a i novosti o digitalnom evru

08.09.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte ko je pionir kripto plaćanja u Rusiji, koju kripto mrežu je VISA odabrala za korišćenje, koja država ima tendenciju da postane blokčejn predstavnica EU i kakvi su novi planovi Vitalika po pitanju decentralizacije.

Salon lepote sa Urala je prva radnja u Rusiji koja prima digitalne rublje

Salon lepote iz Jekaterinburga, u uralskoj federalnoj oblasti, privukao je pažnju cele nacije kao prva radnja koja prima digitalne rublje kao sredstva plaćanja. DeloBank je prijavila transakciju kao prvi slučaj da je mušterija platila uslugu u salonu lepote. Radnja je gotovo istog trenutka primila uplatu.

Vlasnica salona, izvesna Olga, izjavila je da je ceo metod plaćanja; “veoma intuitivan, i što je najvažnije – veoma brz”. Direktorka DeloBanke smatra da je važan aspekt sistema uplata digitalnom rubljom to što ne zavisi od neprestane povezanosti sa internetom, što je u zemlji u kojoj gotovo 20% ni nema pristup internetu, veoma važna stavka.

Detaljnije iz izveštaja kanala Crypto World Daily…

VISA koristi mrežu Solana za kliring u stabilnim novčićima

Visa, vodeća firma za globalna plaćanja, otkrila je svoje namere da se proširi u sektor plaćanja stabilnim novčićima. U tom smislu počeli su saradnju ne samo sa bankama etabliranim u ovom sektoru, Worldpay i Nuvei, već i sa mrežom Solana.

Visa je počela sa istraživanjima u oblasti blokčejn tehnologija još 2021. godine. No, u partnerstvu sa Worldpay i Nuvei, omogućili su procesuiranje plaćanja u valuti USDT. Sada su počeli da rade na integraciji sa mrežom Solana kako bi omogućili ubrzanje procesuiranja plaćanja. 

Detaljnije sa kompanijskog tvitera (X)…

Poljska postaje prestonica blokčejn tehnologija u EU

U Poljskoj je početkom meseca održana konferencija ETH Warsaw. Sudeći po prevladavajuće pozitivnim odjecima, čini se da je Poljska nova prestonica blokčejn tehnologija. Organizaciju konferencije i hakatona organizovala je grupa Ethereum entuzijasta.

Konferencija se odvijala u šest uporednih tematskih celina koje su pokrivale decentralizovane finansije (DeFi), L2 i druge oblasti. Hackaton je privukao više od 130 učesnika koji su osvojili skoro 70.000 dolara u nagradama.

Detaljnije sa bloga organizacije…

Vitalik Buterin predviđa dodatnu decentralizaciju mreže Ethereum i dolazak čvorišta na mobilne telefone

U govoru koji je održao na konferenciji Korea Blockchain Week, Vitalik Buterin je izneo predviđanje da će u budućnosti čvorovi mreže biti u stanju da rade na mobilnim telefonima. Istakao je da je to veoma važno za nastavak decentralizacije mreže koja trenutno radi uglavnom sa Amazonovih servera (AWS).

Vitalik pominje da je rešenje za izbegavanje situacije u kojoj se mreža zapravo održava sa centralizovanih servera tehnologija koju je nazvao “stateless”, jer će sa njenim razvojem otpasti potreba za serverima i prostorom za skladištenje. Time bi se omogućila potpuna decentralizacija, a čvorišta će moći da rade čak i sa – mobilnih telefona.

Detaljnije prenosi portal Crypto News…

Evropska centralna banka zalaže se za digitalni evro

Član izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB), Fabio Paneta, održao je govor pred komisijom evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja, žustro se zalažući za projekat digitalnog evra. Kao glavnu prednost digitalnog evra istakao je njegovu važnost u utrci sa privatnim sektorom, a posebno u smislu očuvanja privatnosti, ali i bezbednosti i stabilnosti.

Kako bi se osigurali da privatni sektor ne dominira u području finansija, Paneta tvrdi da je bolje imati “javni” novac, valutu za koju garantuje država. Digitalni evro bi bio u opticaju putem banaka i proverenih sistema plaćanja što bi očuvalo kompatibilnost sa etabliranim platnim sistemima. U tom smislu, Paneta je izjavio da je digitalni evro gotovo spreman za sledeću fazu, a to je zakonodavstvo, odnosno donošenje odgovarajućih zakonskih rešenja.

Detaljnije sa kanala Evropske centralne banke na mreži X…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *