Blog

Kripto petak #148: Digitalna rublja u Rusiji, Bitcoin ETF očekivanja i kripto edukacija za policiju

22.12.2023. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto petak

Od Putina koji potpisuje zakon o digitalnoj rublji, preko očekivanja za odobrenje Bitcoin ETF-a od strane SEC-a, do istraživanja koje pokazuje da američki glasači traže kripto pismenost od političkih kandidata. Razmatramo potrebu za obukom policije o kripto tehnologijama i Ledger-ovu najavu o nadoknadi štete korisnicima zbog sigurnosnog propusta. Pridružite nam se dok razotkrivamo najnovije vesti i trendove u industriji.

Putin potpisao zakon koji uključuje digitalnu rublju u poreski sistem Rusije

Predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, potpisao je zakon koji predviđa uključivanje digitalne rublje u poreski sistem te države. Tekst zakona sada sadrži i definicije za termine “digitalna rublja” kao i “digitalni novčanik”, kao i odredbe koje omogućavaju uterivačima dugova da zaplene CBDC valutu iz digitalnih novčanika dužnika.

Zaplenjena sredstva moći će da se prebace u državni trezor, poreske vlasti dobile su šira ovlašćenja kada je posredi ograničavanje transakcija digitalnih novčanika, kao i mogućnost da od operatera platformi traže dokumentaciju vezanu za sredstva poreskih dužnika.

Detaljnije prenosi TeleSputnik…

Procenjuje se da će SEC odobriti bitcoin ETF sredinom januara

Velike firme za upravljanje finansijama procenjuju da će američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) odobriti prvi “spot” ETF zasnovan na bitkoinu (BTC) sredinom januara. Nezvanično, barata se desetim januarom kao najranijim datumom.

Za razliku od uobičajenih transakcija, SEC zahteva da se BTC ETF kupuju za gotovinu, a ne, kako bi to bilo ustaljeno, za bitkoine. Ovim se gubi na poreskim olakšicama, što je verovatno i bio motiv SEC-a, da ovako presudi.

Detaljnije prenosi Fox Business…

Američki glasači ne veruju kandidatima koji se ne razumeju u kripto

Poslednje istraživanje biračkog tela u Sjedinjenim Državama koje je sprovela agencija The Harris Poll po narudžbini Grayscale Investments, pokazuje da 73% glasača očekuje od predsedničkog kandidata da se razume u inovativne tehnologije kao što su AI i kriptovalute.

Očigledno je da će stavovi o ovim temama biti važni, jer su neki kandidati već istakli svoje platforme zasnovane na novim politikama upravo u sferi tehnologije. 

Detaljnije prenosi Yahoo! Finance…

Za 99% svetskih policajaca neophodna je kripto-doobuka

Istraživanje stručne javnosti koju je sprovela kripto firma za bezbednost podataka TRM Labs, pokazala je da je policiji u celom svetu preko potrebna obuka u oblasti kripto tehnologija. Ispitivanje je obuhvatilo policajce širom sveta, ali uglavnom iz Sjedinjenih Država.

Čak sedamdeset posto priznaje da su kripto-zločini veoma teški i zamršeni, tim pre što šezdeset jedan posto ispitanika kaže da nemaju odgovarajuće alate i tehnologije koje bi im pomogle u rešavanju ovih slučajeva. Po izjavi samih policacajaca čak 93% smatra da nema dovoljno znanja iz ovih oblasti…

Ceo izveštaj nalazi se ovde…

Ledger najavljuje da će isplatiti štetu korisnicima zbog propusta u ConnectKit-u

Pre prošle nedelje CTO platforme SushiSwap otkrio je da se u Web3 konektoru krije bezbednosni propust koji otvara hakerima pristup mnogim decentralizovanim aplikacijama (dApps). 

Ledger je objavio upozorenje da se korisnici uzdrže od pristupanja Web3 sadržajima, ali je ipak blizu 600.000$ ukradeno njihovim korisnicima zahvaljujući “blind signing” proceduri. Ledger će nadoknaditi štetu i ubuduće zabraniti ovaj protokol. 

Detaljnije prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *