Blog

Kripto petak #149: Digitalni juani za strance, argentinska legalizacija kriptovaluta, erdoganova kripto inicijativa, i EU regulativa protiv kriminala

29.12.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka istražujemo značajne globalne inicijative u svetu digitalnih valuta. Od Kine koja otvara ATM za digitalni juan za strance, preko novog predsednika Argentine koji legalizuje sve kriptovalute, do Turske koja uključuje kripto stručnjaka u svoju centralnu banku. Takođe, bacamo pogled na Španiju koja beleži rast broja kripto kompanija i na nove EU regulative koje omogućavaju vladama da zamrznu i zaplene sredstva povezana sa kriminalom.

 

Kina otvorila ATM za digitalni juan za strance

Donguan i Huangpu su glavni transportni koridor za putnike koji idu ka Hong Kongu, Tajvanu ili Kini i Južnoj Koreji. Stoga je odsek Bank of China, otvorio ATM u zgradi carine u Huangpu. Mašina služi da stranci zamene inostrane valute za digitalni juan.

To je samo prva od mnogih mašina koje Bank of China namerava da instalira. Na ovom ATM-u, korisnici će moći da provere stanje svojih novčanika bilo da su soft ili hard varijanta, moći će da se dopunjava digitalni novčanik za e-juane.

Detaljnije prenosi portal 21 Jingji…

Argentinski predsednik legalizovao sve valute, uključujući i bitkoin

Argentina je dobila novog predsednika, Havijera Mileja. Sa njim došle su i sveobuhvatne reforme argentinskog zakonodavstva, usmerene protiv ekonomske krize koja već hronično muči ovu državu. Poništeno je preko 300 zakona, a donet je predsednički dekret kojim se omogućuje građanima da svoje dugove ispunjavaju u – bilo kojoj valuti.

To je bilo jedno od predsedničkih obećanja u kampanji. Ministar spoljnih poslova Argentine pojasnio je da to znači da se za ispunjavanje ugovornih obaveza može navesti bilo koja valuta, uključujući i kriptovalute, ali i barter (zamena robe za robu ili usluge)…

Detaljnije sa ove objave na mreži X…

Erdogan izabrao kripto stručnjaka za odbor centralne banke Turske

Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, postavio je profesorku Fatmu Ozkul, stručnjakinju za kripto sredstva i blokčejn tehnologije u komitet za određivanje kamatnih stopa centralne banke. Profesorka Ozkul predaje na istanbulskom univerzitetu Marmara, predmete vezane za knjigovodstvo, finansije i reviziju.

Njeno postavljenje je deo nove Erdoganove politike u borbi protiv inflacije koja je dostigla 62% u novembru. Usred krize, građani Turske okrenuli su se kriptovalutama kao brani od inflacije. Sa blizu 170 milijardi dolara prometa u kriptovalutama, Turska je tik iza Sjedinjenih Država, Indije i Britanije po adopciji…

Detaljnije prenosi GWW…

Španija zabeležila veliki rast broja kripto kompanija

Centralna banka Španije iznela je podatak da je u 2023. godini zabeležen povećan broj kripto kompanija i to za 50% u odnosu na prethodnu godinu. Osim ogranaka krupnih svetskih menjačnica, tu su i lokalne kompanije, koje se uglavnom bave Web3 tehnologijama.

Premda je nova EU MiCA regulativa pooštrila i zakomplikovala registracije novih firmi, to izgleda nije sprečilo otvaranje novih kompanija. Španija je lider u primeni kriptovaluta u okviru sektora nekretnina, a preko 289 španskih trgovina prihvata uplate u kriptovalutama.

Zvanični izveštaj možete naći ovde…

Nova kripto-regulativa EU omogućava vladama da zamrznu i zaplene sredstva ukoliko postoji sumnja na povezanost sa kriminalom

Evropska Unija postigla je sporazum između zemalja članica o novim odredbama pravne regulative koje se odnose na kriptovalute. Naime, pravila koja tek trebaju da ratifikuju institucije EU, uvode obavezne procedure i protokole za indentifikaciju, praćenje, zamrzavanje i zaplenu imovine i sredstava, a za koju se sumnja da potiče od kriminalnih aktivnosti.

Kako bi se izbegle zloupotrebe ovakvih odredbi, biće neophodno da sud proceni da su kripto sredstva u pitanju stečena putem kriminalnih radnji, te od strane organizovane grupe posvećene sticanju protivpravne dobiti…

Detaljnije sa zvanične izjave za javnost…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *