Blog

Kripto petak #161: Novi rekordi u cenama i tajanstveni igrači na tržištu kriptovaluta

22.03.2024. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U najnovijem izdanju Kripto petka, istražujemo zapanjujuće uspone i intrigantne pojave na tržištu kriptovaluta. Od Do Kvonove ekstradicije do Južne Koreje, preko Endru Tejta koji se hvali svojim kripto bogatstvom, do japanskog penzionog fonda koji razmatra ulaganje u Bitkoin.

Aleksandar Matanović: Pionir kripto revolucije u Srbiji

Aleksandar Matanović, osnivač ECD.rs, jedan je od pionira kripto revolucije u Srbiji. Upoznavši se sa kriptovalutama još 2011. godine, brzo je prepoznao njihov potencijal i posvetio se širenju svijesti i izgradnji infrastrukture za njihovo korišćenje. Završio je master studije iz oblasti digitalnih valuta na Univerzitetu Nikozija, prve takve vrste u svetu, i duboko veruje u nezaustavljivost blockchain revolucije.

U osmoj epizodi podkasta, Matanović govori o istoriji novca, kriptovalutama, pametnom ulaganju i važnosti učenja od pouzdanih izvora. Razgovor osvetljava kako kriptovalute, poput Bitcoina, predstavljaju digitalno zlato bez granica i ograničenja, naglašavajući potrebu za edukacijom onih koji žele da ulažu u ovaj novi oblik novca. Više o ovoj fascinantnoj temi možete saznati na YouTube kanalu.

Do Kvonu odbijena žalba pred crnogorskim sudom o ekstradiciji u Južnu Koreju

Do Kvon, arhitekta TerraUSD novčića, posle Terra/Luna kolapsa pokušao je da pobegne od zakona, s obzirom na to da ga traže i u Južnoj Koreji i u Sjedinjenim Državama. Bekstvo ga je dovelo do Crne Gore gde je pomoću lažnog pasoša pokušao da utekne za Kostariku. 

Crnogorsko sudstvo konačno je presudilo da će ekstradicija biti izvršena u republiku Južnu Koreju. S obzirom na to da Do Kvona čekaju sudski procesi i u Sjedinjenim Državama, činilo se da preferira matičnu zemlju od Amerike. No, po donošenju odluke, njegov advokat se žalio, a Apelacioni sud potvrdio presudu prethodnog stepena, pa tako Do Kvon uskoro leti za – Južnu koreju.

Detaljnije sa sajta Apelacionog suda Crne Gore…

Endru Tejt zaradio 85 miliona dolara od kriptovaluta

Kontroverzna ličnost, Endru Tejt u kripto svetu poznat je kao neko ko se distancirao od kriptovaluta. Premda su ga nagovarali, nije hteo da lansira svoj novčić citirajući potencijalne negativne implikacije po njegov imidž. Osim toga izjavio je da “kripto ničem ne doprinosi društvu”.

No, u poslednjoj objavi na mreži Iks, izjavio je da vatreno podržava inovativne blokčejn projekte, da ga ne zanimaju toliko mimkoini koliko doprinos unapređemnju tehnologija. U svom stilu, hvalio se da je tokom prošle “bull run” faze tržišta na platformi PancakeSwap zaradio čak 85 miliona dolara…

Detaljnije iz objave na mreži Iks…

Nova kupovina BTC-a

MicroStrategy, vodeća kompanija u oblasti poslovne inteligencije, nastavila je sa svojom strategijom akumulacije Bitcoina.

Japanski penzioni fond merka i Bitkoin i zlato kao sledeću investiciju

GPIF, japanski državni penzioni investicioni fond objavio je vest da razmatra diversifikaciju portfolija. Zanimaju ih zlato, šume, obradivo zemljište i bitkoin. Odlučili su se za ove oblasti u težnji da se fokusiraju na dugoročno i održivo investiranje.

Premda nisu prvi ni jedini penzioni fond koji razmatra investiranje u kripto – pre njih je južnokorejski nacionalni penzioni fond uložio čak 20 miliona dolara u deonice firme Coinbase – ova vest svakako doprinosi široj adopciji bitkoina i drugih kriptovaluta.

Detaljnije sa objave na mreži Iks…

Nigerija i Turska prve u svetu po adopciji kriptovaluta u 2024

Po istraživanju koje obavlja Consumer Insights Global, na oko dva miliona ispitanika u 56 zemalja, zemlje u kojima se usvajanje kripto valuta odvija najbrže (po rastu broja korisnika) su Nigerija i Turska.

Naime, istraživanje procenjuje da gotovo polovina cele populacije ovih zemalja ima aktivnu ulogu u investiranju, trgovanju ili posedovanju kriptovaluta. Vijetnam i Emirati su sledeći sa trećinom populacije. U ovim zemljama kriptovalute su često jedina brana od inflacije…

Detaljnije na stranici istraživanja…

Digitalno zlato budućnosti

Kriptovalute se sve više prepoznaju kao digitalno zlato koje prelazi granice, teritorije i ograničenja. Kao novac koji postoji samo u digitalnom obliku, njihova vrednost se stvara kroz energiju i vreme. Bitcoin, kao prva kriptovaluta, predstavlja revolucionarni novac čija je količina u opticaju poznata, što je novina u istoriji novca.

Tajanstveni Mr. 100

Kitovi (Whales) su korisnici kriptovaluta koji su sakupili čitavo bogatstvo u kriptonovčićima. Jedan od njih, gospodin 100 (Mr. 100) trenutno je na 14. mestu na spisku najbogatijih sa 52996 bitkoina, što je oko 3.5 milijarde dolara.

Ono što je zanimljivo je da je Mr. 100 ovog meseca kupio bar 1000 BTC. Još od novembra 2022 njegov novčanik neprestano prima uplate. S obzirom na njegova finansijska kretanja koja se poklapaju sa najavom bitkoin ETF-ova, obnovile su se spekulacije o identitetu gospodina 100. Neki kažu da je posredi honkonška institucija koja se sprema za ETF investicije, drugi da je u pitanju finansijska institucija iz Katara, a treći da je posredi kakav vladar sa bliskog istoka, šeik ili kralj.

Detaljnije o Mr. 100 čitajte na portalu CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *