Blog

Kripto petak #168: Srpski Zakon o digitalnoj imovini, Nemačka uvodi obveznice na blockchain-u, SAD razmatra zabranu kripto miksera, Iran i Rusija razvijaju CBDC, Ripple najavljuje stablecoin

10.05.2024. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

Studija pokazuje da većina Amerikanaca smatra da je trenutni finansijski sistem zastareo, ali istovremeno izražavaju sumnju prema kripto tehnologiji kao alternativi. U Nemačkoj, državna banka KfW počinje sa izdavanjem digitalnih obveznica zasnovanih na blockchain tehnologiji, signalizirajući napredak u usvajanju ovih tehnologija u finansijskom sektoru. Takođe, Ripple priprema lansiranje svog stablecoina, obećavajući veću stabilnost u odnosu na postojeće opcije.

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Iako na prvi pogled ove dve teme nemaju mnogo zajedničkog, razmatranje efekata ovog zakona i Azarovog transfera otkriva sličnosti u ispunjavanju očekivanja i stvarnog uticaja na njihove respektivne sfere.

Razvoj Zakona o digitalnoj imovini je otvorio mnoga vrata za korišćenje kripto valuta u pravnom okviru Srbije, omogućavajući poslovanje i B2B transakcije koje uključuju kripto plaćanja. Ipak, kako praksa pokazuje, mnogi aspekti ostaju nedefinisani, slično Azarovoj karijeri u Realu, koja nije ispunila velika očekivanja.

Kolumna advokata Ilije Rilakovića i dr Minje Đokić osvetljava kako srpski pravni okvir tretira kripto transakcije, posebno u kontekstu međunarodnih B2B odnosa, i kakvi su izazovi koji stoje pred domaćim i stranim kompanijama kada je reč o korišćenju digitalne imovine kao sredstva plaćanja.

Pročitajte više

Studija pokazuje da većina Amerikanaca smatra da je finansijski sistem zastareo, ali ne veruju da je kripto tehnologija pravo rešenje

Digital Currency Group i The Harris Group sproveli su istraživanje u saveznim državama Amerike koje nisu predominantno demokratske ili republikanske (tzv. Swing states). Studija je obuhvatila preko 1200 ispitanika iz šest saveznih država.

Većina Amerikanaca (oko 70%) vidi finansijski sistem koji trenutno vlada kao zastareo, dok 74% smatra da bi ga trebalo što pre zameniti. Istovremeno, tek trećina ispitanika vidi kripto tehnologije kao pouzdanu ili poželjnu zamenu.

Ceo tekst izveštaja nalazi se ovde…

Nemačka banka u državnom vlasništvu počinje da izdaje digitalne obveznice zasnovane na blokčejn tehnologiji

Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) je banka koju poseduje država. Činjenica da će od ovog meseca početi da izdaje digitalne obveznice zasnovane na blokčejn tehnologiji značajan je korak u usvajanju ove tehnologije u finansijski mejnstrim.

Pod obveznicama zasnovanim na blokčejn tehnologiji misli se na digitalne obveznice kod kojih bi se vlasništvo i transakcije beležile bezbedno i transparentno na digitalnom delovodniku, čime bi se značajno ubrzao proces izdavanja i trgovine.

Detaljnije sa zvaničnog sajta banke…

Predstavnici demokratske stranke u SAD traže zakon koji bi zabranio cryptocurrency mixers

Mixer u svetu kriptovaluta predstavlja alat koji je zamišljen kao podrška anonimnosti transakcija. No, kako je veoma pogodan za izbegavanje praćenja porekla novca (u ovom slučaju – kriptovaluta), to ga veoma često koriste za pranje novca. 

Zato su Šon Kasten i još neki predstavnici demokratske stranke predložili US Blockchain Integrity Act, zakon koji bi uveo strožiju regulativu u sferu kriptovaluta, a posebno cilja na kripto miksere za koje predlažu zabranu na dve godine…

Tekst predloga zakona naći ćete ovde…

Iran i Rusija sarađuju na bilateralnim CBDC rešenjima za trgovinsku razmenu

Iran i Rusija sarađuju na trgovinskoj razmeni koja bi koristila digitalna finansijska sredstva, preciznije rečeno – CBDC, kako je izjavio Rahimi Mošen, ataše za trgovinu iranske ambasade u Rusiji.

Projekat bi uključio i kripto rublju i kripto rijal, a osim trgovinske razmene između dve zemlje, služio bi i za izbegavanje efekata međunarodnih sankcija kojima su obe države teško pogođene. 

Detaljnije prenosi Izvestya…

Ripple se priprema da lansira stablecoin u junu ove godine

Ripple, kripto platforma koja se bavi plaćanjima, a posebno je zainteresovana za poslovna finansijska rešenja i prekogranična plaćanja, izgleda sprema lansiranje stabilnog kripto novčića (stablecoin), negde u junu.

Vest je procurela tokom konferencije XRP Las Vegas, tokom izlaganja kompanijskog CTO-a Dejvida Švarca. Izneo je detalje o XPR Ledger-u, automatskim market mejkerima (AMM), protokolu za pozajmice, te Ripple-ovom stabilnom novčiću. Želja ove platforme je da lansira novčić koji bi bio pouzdaniji i stabilniji od Tether-a (USDT) ili USDC.

Detaljnije na ovoj objavi sa mreže X…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor