Blog

Kripto petak #17 – G7, balegom do Etherium-a, El Salvador, Panama i Airbnb

18.06.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

Samit G7: Ua kriptorudarenje, živela naftna industrija

Siguran sam da znate onu smešnu sličicu (da ne kažem meme) sa Drejkom. Kad na gornjoj slici negoduje i odmahuje rukom, a na donjoj se široko osmehuje. E, pa nikad prigodnije ilustracije za poruke sa samita G7 koji se održao u Kornvolu u Engleskoj. 

Sa jedne strane, grupa 7 poručuje da je kriptorudarenje fuj i da se time povećava zagađenje sveta zbog emisija CO2 i kako bi bilo krajnje vreme da se prestane sa tom sramnom praksom. Sa druge strane, komisija za energiju savetuje da bi bilo dobro da se u svetlu ekonomske krize izazvane pandemijom vratimo starim vrednostima, dakle nafti i uglju. 

Naravno, problem je u tome što su fosilna goriva duboko isprepletena sa raznim industrijama od nacionalnog značaja, pa se – još uvek – ulaganje u ove prljave tehnologije isplati kao bezbedna investicija.

Kripto petak #17 – Više o kontroverznim izjavama sa G7, ovde…

Kravljom balegom do Ethereum-a

I dok G7 samo ponavlja ono što je, sada već, trend kad je posredi kriptorudarenje – koristite obnovljive izvore energije, ne trošite ugalj za rudarenje, u Britaniji su otišli korak dalje i prave Ehtereum od – kravlje balege.

To mi je uvek bilo fascinantno, kako zemlje prvog sveta otkriju nešto što se u zemljama trećeg sveta oduvek praktikuje kao “life hack”. Počev od bapskih lekova, do – obnovljivih izvora energije. Tako su u Britaniji farmeri odlučili da struju dobijenu od procesuirane kravlje balege (tačnije, metana koji se dobija iz kravljih “pitica”) preusmere na – rudarenje. Naime, praksa prodaje struje iz ovog neobičnog izvora već postoji, ali je otkupna cena nacionalne mreže veoma mala u poređenju sa prilivom koji mogu da ostvare od rudarenja. Farmeri su zaključili da im je najisplativije da kopaju Ethereum. Tako zarade preko 550 puta više!!! Plus doprinose stvaranju kriptovalute na način koji ne zagađuje planetu. Naprotiv.

Kripto petak #17 – Više o kripto-kravama, pročitajte ovde…

Kome (sve) smeta jak El Salvador?

I pored toga što je kockica bačena, i pored toga što zakonodavna mašinerija Salvadora već uveliko “melje” procedure, dovodeći ovu srednjoameričku državu na prag da postane prvi Bitkoinlend, ceo svet (tačnije, Sjedinjene Države) gledaju bez daha šta se dešava i navijaju da se pojavi neka sila, neko čudo, neki otrov, pa da se zakon povuče. No, sve je manje u izgledu da će se Najib Bukele predomisliti.

Štaviše, podršku je izjavila banka za ekonomske integracije Srednje Amerike (BCIE). Obećali su tehničku pomoć u tranziciji salvadorske ekonomije sa američkog dolara na bitkoin, koja bi trebalo da krene u septembru. Naravno, Amerika preti da će to sve loše da se završi, da je stabilnost Salvadora u pitanju, da ne bi trebalo u takvoj jednoj državi da se dopusti da “zli” elementi kojima prija privatnost kriptovaluta imaju pristup državnim ekonomskim tokovima.

Kripto petak #17 – Meni se čini da su oni samo malo ljubomorni, a evo procenite i sami na ovom linku…

Sad će i Panama, samo što nije…

Nije dakle, neobično videti da razvojna banka hoće da podrži Salvador, blizu Bitkoinlenda, osim Paragvaja, nalazi se još jedna srednjeamerička država, Panama. Lider opocizije, Gabrijel Silva, najavio je da traži saveznike da u saradnji sa vlastima donese kripto-zakon već u mesecu julu.

Zanimljivo je da se, kao i Salvador, Panama vozi na američkom dolaru i bez sopstvene centralne banke. Panama je već poznata kao poreski raj, utočište za mnoge kompanije koje vide spas u velikodušnim zakonima ove zemlje. Za razliku od Salvadora gde predsednik ima ubedljivu većinu, zakon u Panami predlaže opozicija. Istina, opozicija ima i do sada uspeha u infrastrukturnim pregovorima sa vladom, ali pritisak spolja (tojest, iz SAD) bi mogao da ipak obeshrabri vladajuću stranku da zemlju pokrene put kripto-budućnosti.

Kripto petak #17 – Evo malo detaljnije vesti…

Kao Airbnb samo decentralizovan…

Travala je platforma i zajednica sa oko 200.000 redovnih korisnika, a i pored toga što se za plaćanje putovanja nudi preko 30 raznih opcija, pleme ovog sajta u 70% slučajeva koristi – kriptovalute. Ništa čudno, s obzirom na to da Binance podržava ovu inicijativu. No, došao je trenutak da se napravi korak napred.

Naime, u planu je lansiranje decentralizovane autonomne organizacije (DAO model) Dtravel koja će da okupi vlasnike nekretnina i pokrene jednu vrstu Airbnb-usluge. Glavna razlika je u tome što i putnici i domaćini postaju zajedno vlasnici platforme i kroz sistem tokena TRVL omogućavaju glasanje i uopšte upravljanje zajednicom. Premda je sličan pokušaj decentralizacije (Bee Token) propao, Dtravel ističe da je u međuvremenu tehnologija napredovala, te da je trenutak kucnuo za novi pokušaj.

Ako ništa drugo, Dtravel ima moćnu podršku. Ne samo da radi na Binance Smart Chain tehnologiji, već su uspeli da u početnoj rundi investicija sakupe preko 5 miliona dolara od nekolicine istaknutih investitora, kako VC kompanija, tako i entuzijastičnih pojedinaca. 

Kripto petak #17 – Detaljnije o ovoj platformi…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *