Blog

Kripto petak #171: Trampov kripto novčanik, Bitcoin kao ključna tema u SAD, PayPal prelazi na Solana, Ledger lansira novi novčanik, Izrael testira digitalni šekel

31.05.2024. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

Donald Tramp aktivno prihvata donacije u kriptovalutama i otkriva da u svom novčaniku ima preko 10 miliona dolara. Bitcoin postaje sve važniji faktor za američke glasače uoči predstojećih izbora, pri čemu se rasprava oko kriptovaluta zaoštrava između Trampa i Bajdena. PayPal najavljuje prelazak svog stabilnog novčića PYUSD na mrežu Solana, teži za bržim i jeftinijim transakcijama. Ledger konačno isporučuje svoj najnoviji hardverski kripto-novčanik, Ledger Stax, nakon duge pauze zbog tehničkih izazova. Takođe, Izrael napreduje sa svojim projektom centralizovane digitalne valute, digitalnim šekelom, pokrećući pilot projekat za testiranje plaćanja.

Otkriven kripto novčanik Donalda Trampa sa preko 10 miliona dolara

Predsednički kandidat Donald Tramp vrludao je u svojim stavovima o kripto valutama, ali je sada definitivno pozitivno nastrojen, štaviše ističe svoju naklonost kao značajnu razliku od Bajdenove opreznosti spram ovog sektora. 

Blokčejn kompanija Arkham Intelligence našla je novčanik koji pripada Donaldu Trampu. U njemu je oko deset miliona dolara, uglavnom u novčićima ETH, MAGA i MAGA VP. Zanimljivo je da je ovo otkriće podiglo interesovanje za Donaldov $TRUMP meme-novičić.

Detaljnije sa objave na mreži Iks…

Bitkoin sve značajnija tema za glasače u SAD

Pred nama je još jedna predsednička trka u SAD, kao događaj značajan za planetu i svetsku privredu. Po istraživanju koje je sprovela kompanija Grayscale, čak 47% glasača koristi kriptovalute, a bitkoin je sve relevantniji u svetlu inflacije, fluktuacije dolara i geopolitičkih kriza.

U tom smislu za glasače u SAD bitkoin je sve značajnija tema, tema koja deli publiku. Dok je Tramp sve snažnije za podršku kriptovaluta, Bajden je više za strogu regulativu. No, što se samih korisnika (dakle, glasača) tiče, partijska naklonost nije faktor, s obzirom na to da kripto investitora ima i među “plavima” i među “crvenima.”

Detaljniji izveštaj sa objave na mreži Iks…

PayPal prelazi na mrežu Solana sa svojim novčićem PYUSD

PayPal sprema stabilni novčić PYUSD u saradnji sa kompanijom Paxos Trust. Na konferenciji Consensus 2024 otkrili su da će proširiti PYUSD na mrežu Solana. Cilj ove tranzicije je da se poveća brzina transakcija, smanje troškovi i generalno iskoriste pogodnosti Solanine infrastrukture.

Što se tiče korisnika PayPal ili Venmo aplikacija, promeniće se samo iskustvo brzine transakcija, sve tehnikalije će se odvijati i dalje “ispod haube”.

Detaljnije sa zvanične objave na mreži Iks…

Ledger konačno posle 18 meseci isporučuje najnoviji hardverski kripto-novčanik Ledger Stax

Francuski startap Ledger koji se proslavio hardverskim kripto-novčanicima konačno, posle 18 meseci od najave, počinje da isporučuje novi model Ledger Stax. Najpre će početi da isporučuju pretplatnicima, korisnicima koji su unapred naručili ovaj proizvod, a zatim će otvoriti nove narudžbine na zvaničnom sajtu.

Za razliku od drugih modela kojima se upravlja dugmićima, Stax ima e-ink displej (veća čitljivost, manja potrošnja struje) koji inkorporira ekran osetljiv na dodir. Time se dobija uređaj kojim je jednostavno rukovati, ali zbog ovih zahteva imali su tehničkih i inženjerskih problema koji je doveo do odlaganja.

Detaljnije prenosi TechCrunch…

Izraelska banka lansira digitalni šekel

Izraelska banka ubrzava projekat centralizovane digitalne valute (CBDC), naravno pod nazivom digitalni šekel. Testiranje plaćanja u digitalnom šekelu počeće kroz eksperiment pod naslovom “Digital Shekel Challenge”. 

Deo izazova je da se u promet pusti test okruženje, API lejer kako bi se omogućilo da svi zainteresovani iz privatnog, javnog ili univerzitetskog sektora mogu da naprave sistem plaćanja koji bi podržavao digitalni šekel. 

Detaljnije prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor