Blog

Kripto petak #180: Ponovni izbor Jorgovanke Tabaković, Rusija legalizuje kripto plaćanja, žene u kriptu zarađuju više nego muškarci

02.08.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto petak

U ovom izdanju Kripto petka osvrćemo se na političke i ekonomske promene u Srbiji i Rusiji koje mogu imati značajne implikacije za tržište kriptovaluta. Takođe, istražujemo kako se tehnologija i finansijski sektor odnose prema pitanju rodne ravnopravnosti u zaradama.

Jorgovanka Tabaković ponovo izabrana za guvernera Narodne banke Srbije

Skupština Srbije je na predlog predsednika države ponovo izabrala Jorgovanku Tabaković za guvernera Narodne banke Srbije, pri čemu je naglašena njena uloga u stabilizaciji srpske ekonomije. Takođe se ističe i zasluga Tabakovićeve za visok nivo deviznih rezervi i stabilizaciju dinara, što je Srbiju učinilo atraktivnijom za strane investicije. Očekuje se da će u produžetku mandata nastaviti sa reformama koje podržavaju makroekonomsku stabilnost i integraciju zemlje u međunarodne finansijske tokove.

Saznaj više na Politika.rs

Rusija legalizuje kripto plaćanja usled sankcija

Rusija se priprema da legalizuje kriptovalute kao sredstvo plaćanja, što je odgovor na sve veće izazove sa kojima se ruske kompanije suočavaju zbog međunarodnih sankcija. Ovaj potez ima za cilj olakšavanje međunarodnih transakcija koje su trenutno otežane zbog ograničenja u pristupu globalnim finansijskim tržištima. Zakonodavci očekuju da će ova mera privući dodatne investicije i omogućiti ruskoj privredi da zaobiđe neke od ekonomskih barijera postavljenih sankcijama.

Pročitaj više na Bloomberg.com

Uspešno održan CONN3CT padel event

Događaj CONN3CT uspešno je spojio poslovne ljude iz Web2 i Web3 industrija kroz kombinaciju sportskih aktivnosti i poslovnog networkinga. Padel je bio savršena pozadina za neformalno druženje i razmenu ideja među učesnicima. Atmosfera je bila puna energije dok su se partnerstva sklapala na terenu. Ovaj jedinstveni je i omogućio posetiocima da se povežu na zabavan i interaktivan način, produbljujući profesionalne veze kroz igru.

Detaljnije na LinkedIn

Rade Rakočević o kulturi investiranja

U svom najnovijem autorskom tekstu, Rade Rakočević istražuje kako promene u kulturi investiranja mogu uticati na personalne finansije i razvoj tržišta kapitala u Srbiji. Tekst nudi analizu trenutnih trendova i savete za individualne investitore o tome kako da se ponašaju kroz složene finansijske vode. Rakočević posebno naglašava važnost obrazovanja i pristupačnih resursa za mlade investitore.

Pročitajte više na LinkedIn

Žene u kripto industriji zarađuju više od muškaraca

Istraživanje koje je sprovela firma Pantera Capital pokazuje da su žene u kripto industriji plaćene bolje nego muškarci, što je izuzetak u globalnom ekonomskom kontekstu. Žene u kripto sektoru često zauzimaju više pozicije i imaju veće iskustvo u industriji, što može biti jedan od razloga za ovaj rezultat. Istraživanje otvara važna pitanja o rodnoj ravnopravnosti i pruža nadu da kripto industrija može postati lider u promovisanju pravednosti u zaradama.

Detaljnije na Pantera.com

Nvidia postaje nestabilnija od Bitcoina i Ethera

Akcije kompanije Nvidia postale su nestabilnije u poređenju sa kriptovalutama kao što su Bitcoin i Ethereum. Prema podacima sajta Fintel, volatilnost cena Nvidia akcija, merena na osnovu 30-dnevnih opcija, značajno je porasla, sa godišnjih 48% na 71%. Ova promena naglašava rastuće tržišne neizvesnosti koje utiču na tehnološke akcije, često podložne brzim promenama zbog inovacija, regulatornih promena i makroekonomskih faktora.

„Chart of the Day“ predstavila je Jennifer Sanasie iz CoinDeska, ističući kako je Nvidia sada predmet većih spekulacija nego ikad pre.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor