Blog

XRP token porastao za 90% u danu – Veliki trijumf za Ripple (XRP) nad SEC

14.07.2023. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto regulativa

U decembru 2020. godine, SEC (američka Komisija za hartije od vrednosti) je podneo tužbu protiv Ripple Labs, Inc. i dvojice njegovih izvršnih direktora, Briana Garlinghouse-a i Christiana Larsen-a, optužujući ih za ilegalnu prodaju hartija od vrednosti u obliku Ripple tokena (XRP).

Ovom tužbom pokrenuta je regulacija kriptovaluta.

13. jula 2023. godine dogodila se velika pobeda XRP tokena nad Komisijom.

Glavni argument SEC-a bio je da Ripple (XRP) predstavlja „security“ token, odnosno hartiju od vrednosti, koji podleže propisima SEC-a.
SEC je tvrdio da su Ripple Labs i njegovi izvršni direktori prodavali XRP kao investicione ugovore, što je zahtevalo registraciju kod SEC-a, koju nisu uradili. Takođe, SEC je naveo da su Garlinghouse i Larsen profitirali od ovih prodaja, što je dodatno podržavalo tvrdnju da je XRP hartija od vrednosti.

Ova tužba protiv Ripple-a imala je posledice po celokupnu kripto industriju.
Da je SEC pobedio spor, to je moglo da uzrokuje implikacije da se sve slične kriptovalute mogu smatrati hartijama od vrednosti, što iziskuje zahtev za registraciju i usklađivanje svih projekata koji nude tokene na tržištu.

S druge strane, nakon trijumfa Ripple postaje potpuno pregledana i iskontrolisana kompanija, koja je tokom ove tužbe sav svoj fokus usmerila da zadovolji standarde koje regulacija propisuje.

Ovo bi moglo da osnaži poverenje u kripto tržište i pruži prostor za inovacije i rast u industriji.

Ripple je nastavio sa poslovanjem i proširivanjem svojih partnerstava širom sveta i ova pobeda je vetar u leđa svim institucijama, investitorima i bankama da trenutno razmatranje i interno testiranje ove napredne tehnologije okončaju usvajanjem.

Ova tužba je oblikovala kripto industriju u prethodne tri godine, a nakon što je sud proglasio da XRP nije hartija od vrednosti, smatra se da su otvorena vrata novog standarda u transferu novca koji će unaprediti i zameniti dolar.

Sudija Tores doneo je presudu da „XRP nije hartija od vrednosti i da se može prodavati široj javnosti“.

Cena XRP-a je krenula nezaustavljivo da raste od trenutka objavljivanja presude i samo par sati kasnije zabeležila je porast od preko 90%.

Berze i finansijske institucije, odmah su javno objavile kako će ponovo uvrstiti XRP u svoju ponudu, što će omogućiti kupovinu i onima koji to do sada nisu mogli jer su ga mnoge berze izbegavale i čekale ishod tužbe.

Dok slavimo ovu presudu, primećujemo kako se celo kripto tržište trgnulo i cenovno poraslo.

Ethereum je ponovo dostigao vrednost od 2.000$.

Cardano (ADA)Solana (SOL) koji su dostupni za kupovinu i prodaju na ECD menjačnici i ECD Wallet-u skočili su čak preko 30% za jedan dan.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *