Blog

Kripto petak #25: Tviter podelio NFT dela od 5 miliona dolara, Jamajka i Gana puštaju u promet digitalni novac

13.08.2021. / Autor: Nemanja Ostojić / Kategorija: Kripto petak

U ovonedeljnom izdanju Kripto petka, pročitajte kako NFT opet generiše milione dolara, zašto Mossad traži kripto stručnjaka, koji veliki finansijski igrač u SAD uvodi kripto u svoj program lojalnosti i još mnogo toga.


kripto petak 25

Twitter razdelio zbirku od 140 NFT dela

Društvena mreža Twitter, objavila je zbirku od 140 tokenizovanih umetničkih dela, pod naslovom “The 140 Collection”, u znak je l’ te, broja karaktera koliko je izvorno bio limit za poruke.

E, sad. Zbirka je objavljena 30. juna na platformi OpenSea i sad ide malo “kreativne statistike”. Naime, nagradno izvlačenje generisalo je prometa u vrednosti od 1700 ETH (malo preko pet miliona dolara). Kako posredi nije vrednost “u kešu”, već potencijalna vrednost, to su se srećni dobitnici na inicijativu korisnika pod nazivom Geo okupili u organizaciju sa ciljem da profitiraju što bolje od ovih vrednih nagrada.

Premda su neki dobitnici već počeli da preprodaju svoje tokene, Geo se nada da će udruženim snagama uspeti da postignu bolju cenu i izdrže do podizanja interesovanja javnosti.

Opširnije o ovome, čitajte na portalu The Block…

 

Venmo uvodi kupovinu kriptovaluta

Kao što znate, Venmo je usluga plaćanja mobilnom aplikacijom u vlasništvu kompanije PayPal. Plaćanje je moguće samo za korisnike koji su rezidenti u Sjedinjenim Državama, i predstavlja veoma značajnu aplikaciju, s obzirom na to da olakšava razne vrste sitnijih plaćanja, tim pre što je i osnovana sa idejom da omogući porodici ili krugu prijatelja da podele račun prilikom plaćanja karticom.

Cash Back to Crypto je novi proizvod koji pruža priliku korisnicima da novac iz programa lojalnosti (cash back) pretvore u kriptovalutu bez troškova transakcije.

Drugim rečima, platite račun u restoranu, kupite karte za bioskop za celu porodicu, a novac kojim vas prodavac usluge nagrađuje ide direktno, bez dodatnih troškova u – kupovinu kriptovaluta.

Evo zvaničnog obaveštenja iz PayPal-a…

 

Mossad traži kriptostručnjaka!

Izraelska tajna služba zavidne reputacije – Mossad (ako niste znali, u prevodu – institut) objavila je zanimljiv oglas za posao. Naime, traže stručnjaka iz oblasti kriptovaluta. Navodi se da je očekivano iskustvo bar tri godine u fintek industriji, dubinsko razumevanje fintek tehnologija, te iskustvo u e-trgovini, DEFI-ju i sferi kriptovaluta.

Naravno, opis posla je dosta oskudan, kao što i priliči oglasu jedne tajne službe. Od novog zaposlenog očekuje se da: “predvodi, inicira, planira i prati sistemski razvoj aktivnosti”. 

Ako imate traženo iskustvo i želite da se pridružite Mossad-u, pretpostavljamo, u očuvanju kripto-prostora i borbi protiv terorizma, eto vam prilike. Zanimljivo je da Mossad takođe traži programere, DevOps i stručnjake za razvoj aplikacija i infrastrukture. Da ne znam da sam bio na sajtu tajne službe mislio bih da je spisak traženih zanimanja za kakav inovativni startup…

 

Evo oglasa, ko hoće da se prijavi…

 

Prva NFT aukcija u Aziji

Klikbejt! Dobro, nije baš prva prvcijata NFT aukcija u Aziji, već prva (navodno) koju organizuje jedna velika aukcijska kuća poput firme Christie’s. 

Zbirka koja će se naći javnom nadmetanju 17. septembra, nosi naslov “No Time Like Present”. Christie’s obećava da će se u ponudi naći dela koja se nikada ranije nisu pojavljivala na internetu, a osim toga uključuje veoma retka dela poznatih umetnika, kao što su Larva Labs ili Yuga Labs. Oni će se predstaviti kolekcijama Bored Ape Yacht Club (BAYC) i Meebits.

Evo obaveštenja iz prve ruke sa sajta aukcijske kuće…

 

Jamajka i Gana puštaju u promet prve kriptonovčiće

Centralne banke Jamajke i Gane pridružuju se sve većoj grupi država koje se odlučuju da puste u promet digitalni novac (CBDC). Pilot-program koji se završava u decembru predviđa izdavanje jamajčanskog dolara u vrednosti od milion i po američkih dolara, što je svota koja će najpre otići institucijama koje se bave depozitom i plaćanjima. Izdavanje digitalnog jamajčanskog dolara obavlja se u saradnji sa irskom kompanijom eCurrency Mint.

I Gana CBDC za trku ima, i planira da objavi digitalni sedi (ne, znam da već sedite, nego tako im se valuta zove). Naravno, test će se obaviti među bankama, službama plaćanja i drugim relevantnim učesnicima u platnom prometu. Prvi digitalni novac očekuje se već u septembru, a partner države Gane i njihove centralne banke biće nemačka firma za štampanje papirnog novca (!?) Giesecke & Devrient.

Evo šta o tome ima da kaže CoinDesk…

 

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *