Blog

Kripto petak #32: Ripple ulazi u NFT svet, turizam se tokenizuje, vulkani rudare Bitcoin i Fejsbuk (ponovo) osvaja svet

01.10.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kake planove za budućnost ima Facebook, kako Ripple ulazi na NFT tržište, da li kriptovalute mogu da poboljšaju svetski turizam i će biti dozvoljeno a šta ne ako želite da rudarite Bitcoin.

Šta sve možeš sa NFT-om kada si Ripple?

Ripple, jedan od “teškaša” kripto-finansija, platforma za transfer novca, kliring i berzu valuta, objavio je ulazak na NFT-tržište osnivanjem Ripple’s Creator Fund-a. Posredi je fond u koji je Ripple uložio 250 miliona dolara. Sredstva će biti namenjena za kreatore, brendove i platforme koje će razvijati nove načine upotrebe NFT-a na XRPL, sa osvrtnom na prednosti koje Ripple-ov ledger (XRPL) nudi u smislu brzine, troškova i održivosti. 

Ripple želi da okupi inovatore koji bi radili na poboljšanju user experience za NFT-kreatore, koji bi proces učinili jednostavnijim, jeftinijim i rasterećenijim za korisnike koji nisu developeri. U tom smislu, nude podršku za razvoj projekata, nove platforme, obezbeđuju tehničku ali i kreativnu podršku kroz grantove, usluge koprodukcije, kao i prostor na tržnicama mintNFT i Mintable. 

Više, neposredno sa Ripple-ovog bloga…

Tokenizacija u turizmu, kako se to radi u Bankoku

Tajland je zemlja koja živi od turizma. Glavno državno telo za ovu granu privrede, Tourism Authority of Thailand (TAT) priprema svoj token – TAT Coin. U tom cilju počeli su dogovore sa komisijom za hartije od vrednosti i berzu o pravnoj podršci za pretvaranje stimulativnih vaučera za turističke firme u TAT Coin.

Cilj nije da TAT Coin postane valuta ili čak ni da bude uključen u razmenu, već da pomogne turističkom sektoru Tajlanda u smislu logistike, kako bi se ubrzao priliv prihoda iz turizma. Dugoročni plan ove agencije jeste da se što više aspekata turizma digitalizuje, a pominje se i NFT kao mogućnost da se poveća posećenost određenih manje razvijenih oblasti. No, tu je i zamisao da se digitalnim nomadima koji odsedaju na Tajlandu ponudi debitna kartica sa kriptovalutom, koja bi bila oslobođena dodatnih troškova prilikom plaćanja ili podizanja novca na bankomatima…

Evo šta kažu iz TAT-a o ovoj zamisli…

Alibaba protiv kripto-hajdučije

Otkako je kineska vlada objavila rat protiv kriptovaluta, sve domaće kompanije pohitale su da prilagode svoje poslovanje. Saopštenje je kratko i jasno. Alibaba.com će počev od osmog oktobra zabraniti prodaju svih uređaja za kriptorudarenje, te pratećeg asesoara, kao što su tutorijali, strategije i softver. Zabranjeno je i prodavanje valuta, a na tapetu su sledeće: Bitcoin, Litecoin, BeaoCoin, QuarkCoin i Ethereum. 

Povrh toga, Alibaba se zaklinje da će da lovi sve korisnike platforme koji na bilo koji način izvrdavaju ili zaobilaze pozitivne kineske propise na ovu temu, te pojedince i kompanije koje krše duh ovog zakona. Šta će ovo značiti za rudare u Kini (ako ih je još ostalo) i svetu, ostaje da se vidi…

Obaveštenje, pravo iz Alibabine pećine…

Državni posao: Vulkansko kriptorudarenje iz Salvadora

Da li će El Salvador postati najbogatija država na svetu? Predsednik Bukele tvitovao je kratak videoklip na kome se vidi kako kriptorudarenje iz državnog sektora kreće u rad. Plan je, ako se sećate iz jedne od prethodnih vesti, da se za pokretanje rudarskih mašina koristi geotermalna energija (ili kako Predsednik reče – volcanode).

Nije objavljeno koliko je veliki pogon, niti koliko struje odlazi na rudarenje, a reakcije sa internet su podeljene. Dok su jedni zaista impresionirani “zelenim” rudarenjem, drugi su i dalje skeptični spram cele te Bueleove kripto-manije.

Premda je uvođenje BTC u Salvador prošlo manje-više uspešno, Bukele se suočava sa novom krizom usled optužbi da će plate i penzije biti isplaćivane u BTC umesto u dolarima. Kako je narod još uvek neupućen i blago nezainteresovan za bitkoine, državni sektor zaista vrši suptilne pritiske na firme da pređu na kriptovalutu.

Ostaje da se vidi da li će Bukele povući nogu i početi sa BTC-isplatama u državnom sektoru…

Više na portalu CryptoNews…

Fejsbuk (ponovo) osvaja svet

Svi kul klinici su negde drugde. No, kao što nijedan medij nije izumro, već je na vrh dodao novi (da podsetim, radio program, TV, te štampane novine i dalje postoje), tako se i društvene mreže gomilaju jedna povrh druge. Premda je Facebook proglašen za platformu “bumera” i “matoraca”, sadržaj nekako i dalje kruži. Šta se dogodi na tiktoku, ne ostaje na tiktoku, a tek kada stigne na Fejs, zna se da je prošlo filter prave viralnosti.

Elem, Zakovo čedo još nije umrlo, a kompanija je objavila plan da uloži 50 miliona dolara u programe partnerstva sa ciljem da se istraži put ka tome da Facebook postane metaverse

U tom cilju, plan kompanije je da proširi svoju viziju sa partnerima kako bi razvoj tekao temeljno i odgovorno. Tu se pre svega misli na rešenja koja bi učinila Facebook nezamenjivim, ali uz poštovanje privatnosti (ha-ha!), bezbednosti, inkluzivnosti, jednakosti. 

Prvi korak je osnivanje fonda koji će sarađivati sa organizacijama kao što su Women In Immersive Tech, Africa No Filter, te Centar za tehnologiju, robotiku i AI, nacionalnog univerziteta Singapura.

Evo šta kažu iz megakorporacije…

Comment section

1 comment on “Kripto petak #32: Ripple ulazi u NFT svet, turizam se tokenizuje, vulkani rudare Bitcoin i Fejsbuk (ponovo) osvaja svet
  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *