Blog

Kripto petak #34: Binance na dresu fudbalskog kluba Lacio, promocija Bitcoin-a u Majamiju, NFT novosti i anonimna donacija Lekarima bez granica

15.10.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka prenosimo najnovije vesti iz Majamija, zajedno komentarisemo novi dres Lacija i pozdravljamo humani potez anonimnog kripto donatora. Uživajte!

Binance postaje glavni sponzor Lacija

Kripto i fudbal ponovo se susreću. Binance, vodeća berza kriptovaluta postaje sponzor fudbalskog kluba Lacio iz Rima. Nebeskoplavi će na dresovima nositi obeležja kriptokompanije kao glavni sponzor. Znate ono, preko grudi svakog igrača, na udarnom mestu, biće Binance.

Ugovor je potpisan na dve godine, sa trećom kao opcijom. Zvanični sajt FK Lacija prijavljuje da je dogovor težak preko 30 miliona evra. Već na sledećoj domaćoj utakmici, Lacio-Inter, pojaviće se novi dresovi sa oznakom sponzora. Budući da predsednik kluba pominje “proširenje digitalnog prisustva i blju povezanost sa fanovima širom sveta”, izgleda da će Binance osim novca ponuditi FK Laciju i neke druge blokčejn usluge. Meni miriše na NFT, a vama?

Kad smo već kod Binance-a, povukli su Kinu kao oblast sa kojom trguju. Kao odgovor na proterivanje iz Kine, te represivne mere kineske vlade, berza je odlučila da korisnici iz te zemlje do daljeg mogu samo da povlače sredstva, a uslediće i rok za gašenje naloga.

Zvanično obaveštenje nalazi se na stranici kluba…

Državni posao u Majamiju: Plaćeni u BTC-u

Gradonačelnik Majamija, Fransis Suarez odlučio je da nastavi kampanju za usvajanje bitkoina kao sredstva plaćanja zaposlenih u državnom sektoru. “Želim da postanemo poznati kao prestonica kriptovaluta, u Sjedinjenim Državama, pa i u svetu”, izjavio je gradonačelnik. 

Ne samo da se Suarez rve sa federalnom vladom da im se omogući da zaposlenike grada plaćaju u kriptovaluti, već se planira legalizacija mehanizama plaćanja koji bi dopustili da građani plaćaju takse, poreze i prireze u – bitkoinima.

Prethodni predlozi gradonačelnika Majamija doveli su ga u sukob sa vlastima Floride koji trenutno ne dopuštaju da lokalne vlasti poseduju sredstva u kriptovalutama. No, Fransis odgovara, da je vrednost BTC-a skočila za 20% otkako je podneo zahtev, te kritikovao kratkovidost državne uprave Floride.

Bloomberg prenosi delove intervjua sa gradonačelnikom…

Smoreni majmunčići potpisali ugovor sa Madoninim menadžerom

Okej, okej, priznajem, ovaj je naslov malko bio klikbejt, ali kako su nahvatali mene tako pecam i ja vas. Elem, kad sam prvi put spazio ovu vest mislio sam da se radi o nekom dogovoru između Madone, benda U2 i Bored Apes Yacth Club-a. No, verujte, vest koju prenosimo nije ništa manje spektakularnija.

Naime, Yuga Labs, autori smorenih majmunčića, potpisali su ugovor sa menadžerom Gaj Osearijem (Guy Oseary), osnivačem firme Maverick koja zastupa, između ostalih, Madonu i U2. “Svi znaju za majmune, a niko ne zna za njihove tvorce, a ipak su u vrhu najplaćenijih slavnih ličnosti ove godine, uključujući i filmske i muzičke zvezde”, kaže Gaj. 

Premda nisu objasnili šta je tačno cilj ovog partnerstva, Yuga Labs izjavljuje da im je drago zbog toga što će Gaj doneti ekspertizu koja im je neophodna u novim projektima, generalnom proširenju vidika, te obećavaju korist za sve članove BAYC zajednice.

Verovali ili ne, o ovome piše Variety…

Lekari bez granica i kriptodonacija od 3.5 miliona dolara

Znate ono kad na kraju trilera glavni junaci klepe zlog bogataša za neke milione i onda kao poklone u dobrotvorne svrhe, pa ovaj ne može da im se osveti. Ne znam da li iza ove vesti stoji tako neka uzbudljiva priča, tek Lekari bez granica, humanitarna organizacija koja pruža medicinsku pomoć žrtvama ratova, epidemija ili drugih katastrofa, dobila je anonimnu donaciju od 3.5 miliona dolara preko firme The Giving Block koja spaja neprofitne organizacije i donatore koji uplaćuju pomoć u kriptovalutama.

Tako je i ove milione, anonimni donator poklonio u ETH, a Lekari bez granica zahvaljuju se zajednicama Generative Art i Art Blocks, jer izgleda da donirana svota dolazi iz prodaje NFT-a. Odakle god novac dolazi, divno je videti blokčejn rešenja u humanitarnoj akciji, zar ne?

Zahvalnost i šok Lekara bez granica, vidi se iz ovog tvita…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *