Blog

Kripto petak #36: Budućnost kripto igrica, monopolizacija kripta u Južnoj Koreji, play-to-earn igrica Sipher i praksa koju investitori imaju prilikom kripto ulaganja

29.10.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kakva je budućnost kripto igrica, čime se vode investitori prilikom kupovine kriptovaluta i kakvo je stanje kripto berzi u Južnoj Koreji. 

Blokčejn igre u nevolji na platformi Steam

Nekada davno kupovali smo (a možda i – ste) igre na diskovima, najpre CD, zatim DVD. Danas je manje više kupovina igara sasvim prešla na digitalne platforme za distribuciju, a gotovo monopolski status uživa Steam kompanije Valve. 

Da, TV serije se konzumiraju preko platforme Netflix, ali to nije ni blizu sveobuhvatnosti i moći koju Steam ima na polju distribucije računarski igara. Igra koja nije na Steam-u, kao i da ne postoji. Stoga je za sve pregaoce u sektoru blokčejn-igara kao hladan tuš došla vest da je kompanija Valve odlučila da zavrne slavinu (tdam-pss!) za sve NFT i blokčejn-igre. I pored protesta nekih 26 studija zajedno sa organizacijama Enjin, Blockchain Game Aliance i Fight for Future, Valve je odlučio da zabrani sve projekte koji su u vezi sa Web 3.0 tehnologijama (tu spadaju i blokčejn i NFT).

Ovaj potez kompanije Valve dočekale su alternativne platforme, pa je prva reagovala Ultra, platforma koja je i sama zasnovana na blokčejn-tehnologijama, a prva koja je našla novi dom jeste avanturistička igra iz prvog lica, Age of Rust.

Detaljnije o progonu na portalu GeekWire…

 

Južna Koreja: Imamo pobednika!

Nakon što je južnokorejska vlada uvela restriktivne mere za kripto-sektor, gotovo sve nacionalne menjačnice i berze su pozatvarane, a eksperti su tržište progasili “stabilnim”.

Zvanični izveštaji nemaju potpune brojke o tome koliko je firmi propalo, ali izgleda da je već po najavi regulatornih mera polovina od šezdesetak njih zatvoreno. Uvedeni su veoma strogi i zahtevni uslovi za dobijanje licence, što nije poslednji korak u odobravanju poslovanja. Naime, čak i pošto su ispunili sve zahteve, “velika četvorka” (Upbit, Korbit, Bithumb i Coinone) je morala da čeka na odobrenje korejske finansijske obaveštajne službe (FIU). Prve dve firme dobile su zeleno svetlo, a ostale dve su još u razmatranju. 

No, kako su se Binance i Bybit povukli iz Južne Koreje, to je od domaćih operatera Upbit – izašao kao pobednik celog ovog “kriptotresa”. Procenjuje se da Upbit sada drži 80% tržišta, što je nekih devet miliona korisnika. Mnogi procenjuju da je razlog uspeha saradnja sa internetskom bankom K-Bank koja je deo KT Telecom-a. U vreme pandemije, njihova bezkontaktna rešenja pokazala su se kao najbolja, a dobar deo korisnika je upućen na Upbit kao partnera za kriptovalute.

Analizu sastavio portal CryptoNews…

 

Sipher skupio 6.8 miliona dolara početnog kapitala

Već smo pomenuli muke blokčejn igara na platformi Steam, ali igra Sipher kao da nema tih problema. Posredi je veoma zanimljiv projekat iz kategorije “play-to-earn”. Ne samo da su svi predmeti, likovi i dostignuća (achievements) u igri stavljeni na NFT, već igrači mogu da zarade pravi novac – igranjem igre. Dakle osim tržišta na kojem se svi NFT-ovi stečeni u igri kupuju i prodaju, pobedom na turnirima, osvajanjem poena, prelaskom nivoa, igrači mogu da steknu novčane nagrade. 

World of Sipheria je naslov igre, a osim što je šarena, sajberpankična, ima i ljupke junake poput Neko (rokenrol cica-maca), Inu (memetastični ratnik) i Buru (tenkčina). Igra je po žanru neki hibrid Dijabla i MOBA igara, ali detalji su još nejasni, osim da se radi o brzim mečevima, tako da se niko ne smori. 

Arrington Capital, Hashed i Konvoy Ventures bili su glavni investitori, ali ne i jedini. Projektu su pomogli YGG, Kyber Network, Defiance Capital, a vijetnamski tim Sipher, zahvalio se i istaknutim pojedincima kao što su Holi Liu iz Kabama, Kun Gao iz Crunchy Roll-a, te Aleksu Svaneviku iz Nansen.ai. 

Sredstva će biti upotrebljena za razvoj sveta igre, izradu alata, a u pripremi je i nova serija likova na NFT-u.

Više o projektu, doznajte ovde…

 

Investitori ne slušaju savetnike kad je posredi kupovina kriptovaluta

WisdomTree je angažaovao CoreData Research za istraživanje ponašanja profesionalnih investitora kada je posredi kupovina kriptovaluta. Najupečatljiviji rezultat istraživanja kaže da trećina investitora ide mimo svojih savetnika. 

Ni ostali rezultati nisu zanemarljivi. Recimo, 80% finansijskih savetnika razgovaralo je sa klijentima o načinima ulaganja u kripto. Manje od polovine (41%) veruje da su kripto-investicije koriste za diversifikaciju portfolija, dok trećina savetuje da se nivo ulaganja ipak drži na nekih 1-2% ukupnog portfolija.

Naravno, sa sve većim brojem opcija, investitori i savetnici su više okrenuti fondovima (ETP, EFT) nego neposrednom ulaganju u kupovinu kriptovaluta.

Detaljnije prenosi The Fintech Times…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *