Blog

Kripto Petak #37: Popust na CryptoPunk NFT 99%, Metaverse velikodušan prema kreatorima, Matrix pilule u NFT obliku, Njujork postaje centar Bitcoin-a

05.11.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kakvi su planovi Fejsbuka, za koje aukcije NFT tokena da se pripremite i informišite se o napredku kako kineske nacionalne digitalne valute tako i Majamija koji nastoji da postane Bitcoin prestonica.

 

More Marko, ne ori Metaverse

Marko Šećerbegović, poznatiji kao Mark Zuckerberg, oglasio se na rođenom Fejsbuku (Meta je kompanija, Fejs je i dalje Fejs). Ošinuo je po poslovnoj praksi Epla da od stvaralaca uzima danak u trećini (30% creator fee), te je obznanio tri stavke koje bi trebalo da pokažu da je Meta željan metaverse-a i prijateljski nastrojen spram kreatora.

Pod jedan, pripremaju nekakav proizvod pod naslovom Subscriptions, pa kaže da će kreatori koji dobiju pratioce putem promotivnog linka, moći da zadrže sav novac koji zarade (minus porezi), dakle – Meta neće uzimati nikakav danak ni prirez. Pod dva, autori će imati veću kontrolu nad publikom (!?) te će moći da preuzmu sve mejlove novih pratilaca (?!). I pod tri, u opticaj će biti pušten bonus program sa budžetom od jedne milijarde dolara za autore koji dovedu nove pretplatnike. Više informacija biće objavljeno do leta…

Evo ga Cukijev post…

 

Matrix Resurrections objavljuje NFT

Warner Bros i Nifty potpisali su ugovor da objave niz digitalnih kolekcionarskih predmeta kao hajp za premijeru koja se očekuje u decembru ove godine. Prodaja bi trebalo da otpočne krajem novembra, a u planu je sto hiljada NFT-a koji bi se prodavali za 50 dolara po komadu. 

Naravno, kako bi ostali u temi filma, kolekcionari će imati priliku da odaberu “plavu pilulu” koja će ih držati u Matriksu ili “crvenu” koja ih pretvara u borce za slobodu. Šta to tačno znači, ostaje da doznamo kad tokeni krenu u prodaju.

Holivud odavno merka tržište NFT-a i sve mogućnosti koje pružaju za kolekcionare i fanove, ali i kao način za prikupljanje sredstava za produkciju.

Opširnije prenosi Hollywood Reporter…

 

Da li će Njujork postati “centar bitkoina”?

Bivši kapetan policije, Erik Adams, izabran je velikom većinom za gradonačelnika Njujorka. Kao kandidat iz redova demokrata, obećava reforme i unapređenje uslova života za radničku i srednju klasu. No, medije više zanima šta će biti sa bitkoinima.

Gradonačelnik je, naime, u kampanji obećao zakonske izmene koje bi dovele do toga da Njujork privuče više kripto-kompanija. U prijateljskom nadmetanju sa Majamijem koji je prvi postao poznat kao grad u kome je kriptotehnologija dobrodošla, Adams objavljuje da će Njujork postati nova meka za bitkoine. Republikanac Suarez, gradonačelnik Majamija već je pokrenuo CityCoin i najavljuje da će sledeću platu primiti u – bitkoinima.

Opširnije o gradonačelnikovim planovima prenosi Bloomberg Radio…

 

Narodna banka Kine proširuje projekat digitalnog juana

Narodna banka Kine otvorila je 140 miliona računa za fizička lica i 10 miliona računa za kompanije, u novom proširenju projekta digitalnog juana. Transakcije u e-CNY, digitalnom juanu, dostigle su vrednost od gotovo deset milijardi dolara. U Kini je za elektronski novac moguće platiti komunalije, dostavu hrane, gradski prevoz i razne vrste državnih servisa. 

No, kako direktor instituta za digitalni novac pri Narodnoj banci, Mu Čangčun kaže, premda su pilot projekti otpočeli u desetak kineskih provincija, još se ne zna zvaničan dan lansiranja digitalnog juana.

Opširnije prenosi Rojters…

 

O, ne! Greškom popust 99% na CryptoPunk

NFT iz zbirke od 55 CryptoPunk sličica za tijarom, tačnije CryptoPunk 7557 otišao je za “svega” 4.444 ETH (oko 19.000$). Što ne bi bilo ništa posebno da prethodne nedelje najjeftiniji “panker” iz ovog izdanja nije otišao za 45 ETH, dok je najskuplji dostigao čak 196.6 ETH.

Prateći statistiku ponude i potražnje ovog izdanja sa tijarom, vidimo da je prethodni vlasnik kupio CryptoPunk 7557 NFT za 60 ETH, pa ga ponudio za 8880 ETH. Budući da je cena 4.444 ETH pretpostavka je da je hteo da pulena svoje zbirke ponudi upola cene, ali avaj – greška u jednom zarezu prouzrokovala je popust od čak 99%.

Naravno, sličica je nestala k’o toalet papir usred prvog talasa korone. Novi vlasnik je uredno platio i 3.33 ETH takse koja mu je garantovala prioritet. NFT je već ponuđen po ceni od 325 ETH, što je i dalje prilično jeftino za ovo izdanje. 

CryptoNews prenosi vest kao i pregled prodaje NFT-a u poslednje vreme…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *