Blog

Kripto petak #45: Aplikacija Robinhood dodaje kriptovalute, kompanije iz USA investiraju u rudarenje, Bajden u borbi protiv zloupotrebe kripta i hakerski napad na Polygon

30.12.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka pročitajte u kom smeru će teći razvoj popularne aplikacije Robinhood, koliko su američki investitori spremni da izdvoje za kupovinu rudarske opreme, da li se sprema Airdrop na Solana mreži i kakvu je katastrofu izbegao MATIC.

Robinhood prelazi na kripto

Aplikacija za investicije, Robinhood, najavila je još u septembru da će dodati kripto-novčanik. Internet ih je zasuo šaljivim sličicama koje zadirkuju kompaniju što se dolazak novčanika odužio. Kada su počele prijave, za manje od mesec dana pojavilo se preko milion i šest stotina hiljada korisnika koji bi hteli da dobiju kripto-novčanik u okviru Robinoood aplikacije.

Potrajaće dok novčanik zaista i počne da radi, s obzirom na to da je tek proglašen kraj alfa faze i otvaranje beta faze. U beta testiranju očekuje se da hiljade korisnika sa liste čekanja dobije novčanik. Dirljiva je zabrinutost Robinhood-a za korisnike koji tek ulaze u kripto-svet, napominjući da: “premda neki kažu je da 2021. godina kada je kripto postao mejnstrim, još ima mnogih koji tek treba da se snađu…”

Tekst objave nalazi se na zvaničnom blogu…

 

Maratonci kupuju rudarsku opremu

Marathon Digital Holdings, kriptorudarska kompanija iz Sjedinjenih Država, kupila je 78,000 (sedamdeset osam hiljada!) mašina za rudarenje marke Antminer S19 XP od firme Bitmain. Objavili su zvaničnu dokumentaciju koja pokazuje da je ukupna cena ove transakcije preko 879 miliona dolara, što je najveća njihova nabavka do sada.

Direktor Fred Thiel zadovoljno trlja ruke, jer će sada njegova kompanija rudariti sa oko 199,000 mašina, a procenjuje da će postići produktivnost od 23,3 EH/s, to jest, 23 kvintiliona kriptografskih haševa u sekundi (hashes per second). 

Otkako je Kina udarila zabranu na kriptorudarenje, Američki rudari su preuzeli vođstvo. No, kako su se počeli snalaziti u okolnim zemljama, Amerikanci su opet u problemu. Posebno Marathon Digital koji je zbog radova na mreži opao u produktivnosti, sa 417 BTC u oktobru na svega 196 BTC u novembru mesecu.

Detaljnije prenosi Bitcoin Magazine…

 

Predsednik Bajden se okanuo kripto-panike

Predsednik je potpisao novi zakon. Tačnije novi dodatak zakonu o nacionalnoj strategiji odbrane od terorirzma. Ovo je važno, jer aktom se predviđa 768 milijardi dolara za odbranu, od čega čak 740 ide Pentagonu. Za nas je zanimljivo jer je nacrt zakona predviđao kriptovalute kao deo opasnosti protiv koje se Amerika ima boriti svim tim milijardama dolara.

Sada su kriptovalute potpuno izbrisane iz teksta zakona kao pretnja i utočište finansiranju terorizma, što je značajan zaokret u narativu. Chainalysis izveštava da je od 2020. godine naovamo uključenost kriptovaluta u kriminalne radnje značajno opao, a procenjuje se da tek 0.5 do 2 posto sveukupne aktivnosti vezane za kriptovalute otpada na kriminalne radnje. 

Detaljniju analizu prenosi Forbes…

 

Fantom beli sreću deli

Novčanik za Solana platformu, Phantom, nameravao je da prodaje pozivnice za beta test NFT funkcionalnosti svoje aplikacije. Planirano je 7000 mesta, pa je Phantom organizovao aukciju sa dosta visokom početnom cenom od 1600 američkih dolara. Naravno, publika se pobunila, pa je Phantom odustao od aukcije. Sakupljeni novac će se prebaciti na račun organizacije Girls Who Code, jer kako tvrde, nikad nisu želeli da profitiraju od aukcije. Pozivnice za TestFlight će biti besplatne, ali avaj broj testera je smanjen na 1000.

Ceo lanac tvitova, naći ćete ovde…

 

Polygon izbegao katastrofu

Popularno layer-2 rešenje za Ethereum, Polygon (MATIC) pre mesec dana izveo je hard-fork u tišini. Za one koji ne prate, hard-fork je radikalna promena mrežnog protokola, sveobuhvatna zamena svih čvorišta. Nije problem kada se ovakva promena najavi, ili kada je deo odluke cele zajednice. Polygon je zamenu obavio preko noći. Mnogi validatori su se osvestili tek posle nedelju dana, zahtevajući objašnjenje. Osim kratke poruke da je posredi otklanjanje bezbednosne opasnosti, nije bilo glasa od uprave Polygon-a.

Ispostavilo se da je dobronamerni haker Leon Spacewaker prijavio rupu u protokolu, koja je popravljena za dva dana i cela mreža je unapređena tihim hard-forkom. Leonu i još jednom plemenitom hakeru biće isplaćene nagrade u visini od 2.2 miliona, te 1.2 miliona u MATIC novčićima, zbog prijavljivanja greške. Pre nego što je bag ispravljen, zlonamerni hakeri utekli su sa preko 800.000 MATIC novčića, približne vrednosti od preko 2 milona dolara.

S obzirom na to da je na rupu moglo iscureti preko devet triliona novčića, dobro su prošli…

Post mortem možete pročitati ovde, prilično je uzbudljiv…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *