Blog

Kripto petak #57: Kripto zakon u Španiji, Rusija kanališe višak energije kripto rudarima, Irci upozoravaju na rizik od ulaganja, Yuga Labs dobila novu investiciju od 450 miliona dolara

25.03.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kako španski parlament planira da reguliše kriptovalute, u kom smeru Rusija planira da usmeri višak energije, Irska vlada je pojasnila narodu šta su kriptovalute i upozorila ih na rizik, a Yuga Labs je prikupila dodatnih 450 miliona dolara u investicijama.

Priznaj, koliko imaš u kriptu, senjor!

Španski parlament preplašio je kripto entuzijaste u ovoj zemlji na smrt kada je prošle godine izglasao amandman na zakon o oporezivanju. Zakon predviđa da svi koji poseduju bilo koju vrstu kriptonovčića moraju da prijave svoju imovinu.

Tačnije, zakonodavac je pokušao da kripto imovinu podvede pod formular Modelo 720 koji reguliše “imovinu u stranoj zemlji”. Ranije je ovaj pravni protokol pokrivao nekretnine i opipljive stvari, ali su glasanjem u parlamentu proširili značenje zakona na kriptoimovinu i hartije od vrednosti. Smisao zakona bio je borba protiv izbegavanja poreza sklanjanjem bogatstva u stranu zemlju. No, ispostavilo se da zakonodavac nije predvideo pojašnjenje kako da se u ovaj postojeći formular prijavljuju vlasnici kriptoimovine. Svega nekoliko dana pred rok podnošenja formulara, Ministarstvo finansija odlučila je da izuzme kripto iz ovog poreskog zakona, ali preti da to nije kraj i da će se kad tad ova oblast urediti. 

Vest prenosi Bitcoin.com…

Zamenik predsednika vlade i nauka protiv centralne banke Rusije

Aleksander Novak, zamenik predsednika vlade Rusije izjavio je da je kucnuo čas da se kriptorudarenje legalizuje, kao i sam bitkoin. Izjavu je potkrepio tvrdnjama da Rusija ima višak energije i da je trenutak da se rudarima ponudi zakonsko pokriće. U zamenu za olakšan pristup ruskim resursima, kriptorudari bi se nežno uveli u ruski poreski sistem.

Na strani gospodina Novaka su i stručnjaci. Tatjana Skril, profesor na katedri ekonomske teorije fakulteta Plehanov objašnjava da bi se legalizacijom otvorio novi priliv za državu. Naravno, sama legalizacija nije dovoljna, ali prvi korak bi bio da zakon prizna da su kriptovalute finansijska sredstva koja mogu da generišu prihod.

Ruska centralna banka se za sada nije oglasila na ovu temu.

Mišljenje nauke prenosi Regnum.ru…

Irska centralna banka voli i ne voli kriptovalute 

Centralne banke ne vole kripto, pa to ti je. Irska centralna banka, Banc Ceannais na Eireann, objavila je upozorenje o rizicima investiranja u kriptovalute. Akcenat su stavili na reklame na društvenim mrežama koje predstavljaju kripto investicije kao nešto lako, zabavno i bez rizika.

No, zameraju i špekulativnu prirodu rizičnih i volatilnih kripto sredstava. Posebno se brinu za obične korisnike, u svetlu sve agresivnijih marketinških kampanja za kriptovalute. Napominju da obećan veliki povrat investicije podrazumeva i visok rizik, te da u slučaju prevare ili kakvog drugog nesporazuma, investitori u kripto ne mogu da računaju na zaštitu institucija. 

Istovremeno, banka je objavila kratak dokument koji objašnjava šta su to kriptovalute. Dokument je prilično realan, jednostavan i pitak, a razlog za pozitivni ton se otkriva na kraju gde banka Irske objašnjava kako će jednog dana doći digitalni evro koji će biti “dobra” kriptovaluta.

Direktno sa sajta banke…

Majmuni, majmuni u multiverzumu!

Mnogi se žale na NFT i misle da su to neke majmunarije. No, Yuga Labs, tim poznat po mnogim NFT fenomenima kao što su Crypto Punks, Meebits, ali i Bored Ape Yacht Club, nastavlja da raste i razvija se. Ovaj put inkasirali su $450 miliona u investicijama čime se ukupna vrednost firme popela na 4 milijarde dolara. 

Investicija će većinom otići na proširenje tima, kako u umetničkom, kreativnom, tako i u inženjerskom, ali i drugim sektorima. U planu su mnoga partnerstva, saradnje, ali i proširenje “sličica majmuna” u novi multiverzumski projekat pod naslovom “Otherside”. 

Ako se pitate ko će biti jedan od medijskih giganata kad dođe Web3, upamtite ime Yuga Labs.

Detaljnije na Businesswire…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *