Blog

Kripto petak #63: Kako dolar utiče na cenu kripta, kada se otvara Kraket NFT market, SEC priprema novo kripto odeljenje i Square Enix pravi NFT igrice

06.05.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kada se otvara Kraken NFT tržište, koji faktori utiču na cene kriptovaluta, čime će se baviti novo odeljenje regulatornog tela američke vlade i na koji način poznata gejming kuća Square Enix planira da uđe u NFT igrice.

Oslobodio se Kraken!

Američka kripto menjačnica Kraken planira da uskoro otvori tržnicu za NFT, naravno pod nazivom Kraken NFT. To je dobro, mnogi nadenu čudna imena svojim NFT-marketima kao da žele da se udalje od kontroverze. 

Zainteresovani korisnici se pozivaju da se registruju na spisak pre nego što se Kraken oslobodi. Kao glavnu prednost, Krakenovci ističu nula troškova (gas fees). Time obezbeđuju da umetnici i kolekcionari mogu da slobodno da izlažu, kupuju i prodaju, bez da ih u tome ometaju troškovi mreže. Tržnica će podržavati kako Ethereum tako i Solana tokene, s tim što je u planu i dodavanje novih mreža. Što se tiče plaćanja, još jedna dobra strana ovog marketa biće i to što se NFT mogu kupiti kako za neku od šest fiat valuta, tako i za bilo koji kripto novčić.

Detaljnije na blogu menjačnice…

FED na potezu

Dok ovo čitate, sve oči su (ponovo) uprte u FED, sistem saveznih rezervi koji praktično funkcioniše kao centalna banka SAD-a. Takođe, dok ovo čitate oni su već doneli odluku u tome šta je njihov sledeći korak kad je posredi monetarna politika Amerike. Stručnjaci očekuju da će kamatne stope ponovo da rastu.

To znači da će novac biti skuplji, što utiče na štednju, kredite trenutne i buduće, a mnogi su zabrinuti i zbog toga što manje novca u sistemu znači i gušenje ekonomije. No, premda još uvek traje “kripto zima”, analitičari primećuju da cena bitkoina (BTC) ima kakvu takvu stabilnost.

Čini se da se događa nekoliko procesa istovremeno. Jedan pravac razvijanja događaja je u tome što se polako kripto tržište alternativnih valuta (altcoins) postepeno odvaja od vrednosti BTC-a kao tržišnog indikatora. Drugim rečima, svaki novčić će vredeti onoliko koliko i stvarna korisnost mreže, odnosno projekta (use case). 

Drugi pravac, oličen u srazmernoj stabilnosti cene bitkoina pokazuje da ga investitori prepoznaju kao sigurnu luku, a ne kao indeks kamatnih stopa, što se još nije odrazilo na cebu, ali optimisti kažu da hoće. 

A šta kaže Pol Tjudor Džouns, doznajte na ovom tvitu…

Komesarka Pirs protiv aprata prinude

Regulatorno telo američke vlade, SEC (US Securities and Exchange Commission) je komesarijat za nadzor berzi i hartija od vrednosti. Kao takvo je često osorno prema kriptovalutama i uopšte kripto imovini.

Tu skoro najavili su planove da Sajber Jedinicu (Cyber Unit) pojačaju sa 20 novih agenata, i preimenuju u Crypto Assets and Cyber Unit. Ova jedinica nalazi se u sklopu Prinudnog Odeljenja (Division of Enforcement).

No, povodom ove najave oglasila se komesarka Hester Pirs koja se pita da li je to SEC postao neka vrsta kripto-policije. Pirsova je u kripto krugovima poznata kao “Kripto Mama” zbog otpora tvrdoj liniji koju predvodi predsedavajući Geri Gensler.

Objavu SEC-a možete pročitati ovde…

Square Enix rasprodaje igre da bi ušao u kripto gejming

Op, op! Pazi ovo!

Ako ste iole u svetu igara, čuli ste za Deus Ex, Thief i Legacy of Kain (čuj, šta čuo, igrao!) A ako niste bar znate ko je Lara Kroft iz Tomb Raider-a. Elem, japanski gigant industrije igara upravo je prodao prava na ove igre. Osim toga na doboš su otišli i studiji Square Enix Montreal, Crystal Dynamics, te Eidos Interactive. Kupac je Embracer Group koji je platio oko $300 miliona.

Novac će biti preusmeren na blokčejn igre. Predsednik Square Enix-a, Josuke Macuda izgleda da se nije šalio kada je najavio oštar zaokret ka kripto igrama, play to earn, i NFT u igrama…

Koliko šta vredi, doznajte iz zvaničnog obaveštenja kompanije…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *