Blog

Kripto petak #70: EBay izbacuje novu NFT kolekciju, Coinbase akcije i dalje u padu, Uniswap kupio NFT platformu i SEC se oglasio po pitanju kripto industrije

24.06.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte koja je nova NFT kolekcija EBay platforme, kako se Coinbase nosi sa padom cene akcija, koju NFT platformu je kupila decentralizovana berza Uniswap i kakvi su novi kripto planovi američke komisije za hartije od vrednosti.

EBay objavio NFT kolekciju, pa kupio sebi KnownOrigin

Baš zato što smo usred kripto-zime, volim ovakve vesti. Čak i da nije u toku žešći “bear market” vest da je EBay kupio platformu za trgovanje NFT-jevima, tik pošto su pustili svoju zbirku, deluje prilično džekovski potez.

U saradnji sa platformom OneOf, koja operiše na Tezos i Polygon mrežama, prošlog meseca pustili su NFT-zbirku sa sportskom tematikom, tačnije na temu hokeja. Kolekciju predvodi veliki Vejn Grecki, a cene sličica išle su od $10 do $1500.

Već ovog meseca, EBay kupio je sebi platformu KnownOrigin. Trgovinu NTF-jevima, KnownOrigin počeo je 2018. godine, sa ostvarenim prometom od $7.8 miliona dolara. Detalji kupovine nisu poznati.

Detaljnije iz saopštenja za javnost kompanije EBay…

Vrednost deonica pada, ali Coinbase je još na nogama

Šta da vam radim, takvo je stanje na tržištu, red dobrih, pa red loših vesti. Doduše, poenta ove vesti je da uprkos padu, Coinbase stoji na nogama i po svemu sudeći neće tako lako pasti.

Naime, tržište je videlo nagli pad vrednosti Bitcoin i Ether novčića, za ispod 10%, pa je bilo za očekivati da će vrednost deonica kompanije Coinbase da takođe izgube na vrednosti. No, za razliku od deonica kripto-rudarskih operacija koje su pale za između pola i jedan posto, Coinbase je opao za 8%.

Premda stručnjaci primećuju da postoji i pad volumena trgovine koji se ne oporavlja u danima porasta koliko opadne u kritičnim danima, drugi primećuju da je Coinbase naprosto prejak da bi ga čak i pad od gotovo 10% vrednosti deonica ozbiljno uzdrmao, potvrđujući tezu da je ova kripto-depresija jedna vrsta pročišćavanja tržišta koja će odvojiti žito od kukolja.

Da li će Coinbase slediti put Celsiusa, pročitajte na portalu CoinDesk…

UniSwap kupio agregator Genie

Kao što sam i obećao, evo još jedne dobre vesti. Zašto je ovo toliko dobra vest? Pre izvesnog vremena pisali smo o tome kako je jedan od znakova da je blokčejn tehnologija nezaustavljiva i to što će kroz vreme krize proći firme koje pametno koriste “bear market” da prošire svoje delatnosti, steknu nove projekte i njihove baze korisnika.

U tom smislu raduje nas vest, kao potvrda zdravlja menjačnice UniSwap, da su za neobljavljenu svotu kupili NFT agregator Genie. U planu je integracije sa UniSwap-om, tako da će uskoro korisnici menjačnice moći i da kupuju i prodaju NFT na svim većim tržištima, zahvaljujući projektu Genie.

Razume se, ovo ne samo da dodaje kvalitetnu uslugu postojećim korisnicima UniSwap-a, već i pripaja postojeće korisnike platforme Genie…

Više pročitajte na UniSwap-ovom blogu…

SEC objavio biliten o digitalnoj imovini

Američka komisija za hartije od vrednost (SEC) objavila je bilten br. 121 u kome piše direktiva po kojoj će sve firme koje se bave kripto-pozajmicama morati da polog klijenata dodaju na svoj bilans. To znači da u slučaju bankrota, digitalna imovina korisnika odlazi na doboš zajedno sa novčanom masom i potraživanjima kompanije. Coinbase je već upozorio svoje korisnike na ovu mogućnost.

Predsedavajući federalnih rezervi (FED), Džerom Pauel, izjavio je pred komitetom senata (Senate Banking Committee) da je posredi presedan koji je ničim izazvan. Imovina koja je u staranju nikad nije bila deo kapitala kompanije koja pruža uslugu, pa se čak postavlja i pitanje kako bi ova direktiva uopšte mogla biti sprovedena u delo.

U međuvremenu, Bajdenova administracija lobira za dodatno, kvalitetnije regulisanje kripto industrije, a manje-više je jasno da je direktiva SEC-a inspirisana kolapsom Celsius-a.

Ceo bilten br. 121 možete naći ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *