Blog

Kripto petak #77: BlackRock obnovio interesovanje za bitkoin, Ujedinjene nacije protiv kriptovaluta, Binance podržava The Merge, Ripple labs lovi Celsius, inflacija posustaje, kripto tržište se obnavlja

12.08.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

Saznajte zašto je BlackRock obnovio interesovanje za bitkoin, zašto Ujedinjene nacije žele da spreče napredak kriptovaluta, kako Binance podržava The Merge, zašto Ripple labs lovi Celsius i u kom smeru se kreću inflacija i kripto tržište.

BlackRock obnovio interesovanje za Bitkoin

Ne znam da li znate, ali BlackRock je nešto najbliže što imamo na ovoj planeti tajnovitim megakorporacijama koje imaju svoje pipke u svemu i svačemu. Optužuju ih za svašta od uticaja na svetsku ekonomiju i politiku, preko klimatskih promena, do pandemije…

Elem, ova kripto zima ima nekakav predah, čini se, ne miriše još uvek na proleće, ali nešto se pomera, a to je najvažnije. Jedan od dobrih zankova (tako kažu, a vi ćete proceniti) jeste i to što se BlackRock zanima za kriptovalute. 

Kao, nominalno, investitorska kuća za upravljanje kapitalom, odlučili su da baš u ovom trenutku ponude svojim klijentima pristup kriptovalutama, za početak Bitkoinu. U tom smislu, sklopili su partnerstvo sa menjačnicom Coinbase, jer procenjuju da interesovanje klijenata za ulaganje u ovu oblast zavređuje njihovu pažnju.

Vest preuzeta sa kompanijskog bloga…

Ujedinjene Nacije protiv kriptovaluta

Dok BlackRock dovodi nove investicije u svet kriptovaluta, Ujedinjene Nacije se, izgleda, bore da zaustave napredak. A kao što znamo… niko ne može zaustaviti napredak.

No, ne znači da UN neće pokušati, tačnije sa konferencije UN o ekonomiji i napretku poslata je poruka svim svetskim zakonodavstvima da “što pre zaustave širenje kriptovaluta kao glavne pretnje finansijskoj stabilnosti, mobilizaciji domaćih resursa i bezbednosti novčanih sistema” zemalja u razvoju.

Spisak predloženih mera ima osam stavki, a među stručanjacima iz naše industrije dočekan je na nož, razume se. Mere ne samo da su restriktivne, već predlože uvođenje zabrana koje bi oduzele finansijsku slobodu i pravo na finasijske usluge milionima ljudi…

Obrazloženje ovakvog napada možete pročitati na zvaničnom sajtu UNCTAD-a…

Binance podržava The Merge

Kao što već znate, približava se veliki i značajan događaj u istoriji mreže Ethereum, a možda i u istoriji vaskolike industrije kriptotehnologija. Naime, uskoro će se Ethereum Mainnet spojiti sa novim “proof of stake” sistemom.

Time će se povećati energetska efikasnost mreže, okončati era “proof of work” konsenzusa, omogućiti mnogo bolje skaliranje i unapređivanje mreže. Time bi trebalo i da padnu cene troškova, a da značajno poraste cena Ethera (ETH).

Binance, jedna od najvećih kripto berzi, izdala je zvanično obaveštenje da će podržati The Merge i pratiti nastanak eventualnih uporednih (forked) tokena. Obećavaju da će svaki novi token biti u proceduri kao i bilo koji drugi novčić, te da neće biti automatskog prihvatanja na spisak valuta na berzi.

Ovde se nalazi zvanično obaveštenje…

Ripple Labs lešinari oko Celsiusa

Celsius Network. Ah, tužna priča oko trulih plodova koji su popadali kad se moćno stablo DeFi-ja zatreslo. Nekad puna obećanja, platforma Celsius proglasila je bankrot. To znači da je sada zakonski moguće dočepati se njihove imovine.

Najkrupnija ajkula koja se mota oko Celsiusa trenutno je Ripple Labs, firma koja se bavi kriptoplaćanjima i predstavlja jednog od najvećih igrača na polju prekograničnih doznaka (remittance). 

“Zainteresovani smo za njihovu imovinu, još razmatramo da li i kako bi mogla da doprinese razvoju našeg poslovanja”, izjavio je kompanijski PR. 

Ripple je jedna od kripto kompanija koja uspešno preživljava kripto zimu, štaviše, retka zverka koja u ovim zamućenim vodama dobro lovi.

Rojters prenosi detaljnije ovu vest…

Inflacija posustaje, kripto tržište se oporavlja

Izašla je nova statistika indeksa potrošačkih cena (CPI) za Sjedinjene Države za mesec jul. Ovim se meri inflacija, a kako je indeks porastao za 8.5% na godišnjem nivou, to se čita kao oporavak tržišta i blago umanjenje inflacije u odnosu na to da je indeks bio 9.1% u mesecu junu.

Još jedan od indikatora oporavka je i to što je tik po objavljivanju ovih statistika porasla cena i Bitkoina (BTC) i Ethera (ETH). Čini se da će se još neko vreme vreddnost BTC-a motati oko 24.000$. Prateći rast ove dve najvažnije valute, i mnogi alternativni tokeni su dobili na vrednosti. 

No, nisu svi indikatori inflacije u dobrom stanju, pa se trenutno optimistično (bullish) stanje tržišta opisuje kao kratkoročno…

Opširnije prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *