Blog

Kripto petak #83: Opera i Elrond za čarobniji Web3, KuCoin leti za Bankok, Hong Kong i Dubai, ZIL sprema prvu kriptogejmersku konzolu, Tether i dalje pod pritiskom, NTF za gladnu decu Afrike

23.09.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte sve o transformaciji Opere u Web3 platformu, koji su naredni koraci razvoja KuCoin-a, kako će izgledati prva kriptogejmerska konzola, zašto je Tether idalje pod pritiskom i kako NFT pomaže deci u Africi.

Opera i Elrond za čarobniji Web3

Operu kao internetski pregledač starija publika pamti po tome što nikad nije bio naročito gizdav proizvod, nikad pretrpan alatima, ali zato uvek u vrhu po brzini. Jest da nekad neka stranica zaglavi ili neće da radi, ali zato ste mogli da pootvarate gazilion tabova i da se svi učitaju brzinom misli. 

Elem, Opera se pre neku godinu vratila na tržište odlučivši se da kao svoju specifičnost usvoji podršku za blokčejn tehnologije i Web3 internet. U tom smislu već se oglašavaju kao prvi pravi Web3 pregledač. Osim non custodial e-novčanika koji je integrisan u proizvod, Opera je napravila dogovor sa blokčejn mrežom Elrond (EGLD). Ovaj dogovor predviđa da će korisnici vrlo uskoro, recimo do kraja godine moći da koriste sve decentralizovane aplikacije koje podržava ova mreža. U ponudi Elronda nisu samo finansijske aplikacije, tu ima i kripto-igara. Mreža Elrond se probija kao takmičar na tržištu ponudom brzine, bezbednosti i skalabilnosti.

Detaljnije sa kompanijskog bloga…

KuCoin leti za Bankok, Hong Kong i Dubai

Kripto zima je i dalje u toku, ali pored svih svojih negativnih efekata ima i nečeg dobrog što nam donosi. Naime, kriza industrije kriptovaluta protresla je krošnju tako da su “trule jabuke” pootpadale ili su u fazi otpadanja, dok se uspešne kompanije sa stabilnom strukturom i dobrim poslovnim praksama šire i razvijaju.

U tom smislu, KuCoin je kriptomenjačnica koja se uvek navodi tu negde u prvih pet, odmah posle imena kao što su Binance i Coinbase. Osim što ima sve uobičajene karakteristike kripto menjačnica, KuCoin je bila zapažena i po tome što su držali prilično dobre botove za trgovinu. 

U sklopu novih poslovnih praksi, da misle globalno a delaju lokalno, KuCoin je odlučio da otvori regionalne kancelarije u Bankoku, Hong Kongu i Dubaiju, a najavljeni su i neki drugi regioni. Kancelarije neće biti samo na papiru, o čemu svedoči i činjenica da se otvara preko dve stotine novih radnih mesta širom sveta. Zanimljiv je i odabir lokacija, koji nam govori o tome gde se nalaze aktuelna, ali i emergentna tržišta…

Zvanično obaveštenje nalazi se ovde…

ZIL sprema prvu kriptogejmersku konzolu

Ok narode, ovo je vest. Ovo je važna vest. Ne samo zato što je autor ovih redova zagriženi gejmer, već i zbog toga što je segment blokčejn industrije koji spaja računarske igre i kriptovalute neprestano u porastu i jedini “zimzelen” u ovoj kripto-zimi, već i zbog toga što je posredi jedno hardversko rešenje.

Naime, posredi je kućna konzola, poput XBOX-a ili PlayStation-a, koja će omogućiti pristup Web3 igrama, imati ugrađen e-novčanik, mogućnost da samostalno rudari i uopšte bude centar kućnih kripto-aktivnosti. Iza ovog projekta stoji blokčejn firma Ziliqua (ZIL). 

Postojanje ovakvog hardverskog rešenja olakšaće posao razvojnim timovima koji prave Web3 igre, kao i korisnicima koji će moći da konačno imaju bolja use case rešenja za gejmerske NFT-ove, osim što (trenutno) služe kao virtuelne sličice…

Detaljnije prenosi portal Venturebeat…

Tether i dalje pod pritiskom

Stabilne kriptovalute, vezane za vrednost dolara ili evra, trebalo bi da unose, kao što im i naziv kaže, kakvu takvu stabilnost u svet kriptovaluta. Tačnije, njihova vezanost za vrednost dolara sprečava da im cena ludački skače i pada, pa se mnogi (da ne kažem baš svi) uzdaju u njihovu stabilnost kako bi predstavljali neku vrstu “usidrenja” korisnicima.

No, kako su događaji iz ove godine pokazali, mnogi “stabilni” novčići pokazali su da su upravo suprotno, a može se reći da je dolazak kripto zime i definitivno najavljen destabilizacijom vrednosti pojedinih stablecoin valuta, te gubitkom poverenja korisnika.

Jedan od najosporavanijih je USDT (Tether), novčić čiji su vlasnici tvrdili da ima i više pokrića nego što je neophodno da bi se potkrepila njegova vrednost. Kako je vreme prolazilo, sve su više o tome pričali, a sve manje to pokazivali. Konačno su (izgleda) dolijali, jer je sudija u sporu kompanije koja stoji iza Tether-a, protiv nezadovoljnih investitora, naredio da USDT konačno obelodani svoju finansijsku dokumentaciju koja će na relevantan način da pokaže ima li USDT pokriće ili nema…

Vest prenosi portal Decrypt…

NTF za gladnu decu Afrike

Ova vest je za zlobnike koji misle da su NFT prevara, digitalne sličice, koje učestvuju samo u nekakvim kvaziumetničkim ili čak prevarantskim kombinacijama koje ničem zapravo ne služe.

Princeza Šarlen od Monaka, i njena fondacija učestvuju u projektu feed2gether, što je inicijativa za sakupljanje sredstava koja će se slivati organizacijama na terenu a koje se bave sprečavanjem i ublažavanjem gladi među decom Južne Afrike. Ciljna grupa su mališani od 3-5 godina, a target za prikupljanje novca je 3 miliona dolara.

U tom smislu, Princeza je pokrenula NFT-kolekciju od petnaest komada, uglavnom umetničkih radova na temu gladne dece u Južnoj Africi i njihovih muka, sa pečatom Princeze lično. Držimo fige ljupkoj princezi i nadamo se da će dokazati ovom akcijom da NFT nisu samo špekulacije i prestiž za one koji bi da se hvališu svojim kriptobogatstvom…

Vest prenosi portal MonacoLife…

Comment section

1 comment on “Kripto petak #83: Opera i Elrond za čarobniji Web3, KuCoin leti za Bankok, Hong Kong i Dubai, ZIL sprema prvu kriptogejmersku konzolu, Tether i dalje pod pritiskom, NTF za gladnu decu Afrike
  • „Tornado Cash nalazio se na Ethereum blokčejnu u formi pametnog ugovora.“

    Nalazi se i dalje. I verovali ili ne, od kada je banovan domen, ukinut GitHub, uhapsen developer, izgleda da ga ljudi koriste i više nego do pre toga. Frontend kod je dostupan preko IPFS-a.

  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *