Blog

Kripto petak #85: Španska Telefonica otvorila kasu za kriptovalute, kalifornijske opštine dobile pravnu podlogu da koriste blokčejn, Savet Evrope na ivici donošenja novog kripto-zakona, Kim Kardašijan dobila packu zbog kripta, OpenSea zaradio milione uprkos kripto zimi

07.10.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kada će Španska Telefonica početi da prima kriptovalute, kako su kalifornijske opštine dobile pravnu podlogu da koriste blokčejn, kako će izgledati novi kripto-zakon Saveta Evrope, zašto je Kim Kardašijan dobila packu zbog kripta i kako je OpenSea zaradio milione uprkos kripto zimi.

Španska Telefonica otvorila kasu za kriptovalute

Španski telekomunikacijski gigant, Telefonica, od sad prima kriptovalute na svom zvaničnom sajtu Tu.com. Platni promet u kriptovalutama omogućen jeu saradnji sa španskom firmom Bit2Me. 

To bi bilo kao kad bi SBB počeo da prima uplate u kriptu. Od ponuđenih kriptovaluta na raspolaganju su uplate u bitkoinu (BTC), lajtkoinu (LTC), bitkoin kešu (BCH), Etheru (ETH), riplu (XRP), Teteru (USDTT), USDC i tronu (TRX). 

Osim plaćanja računa, za kriptovalutu korisnici usluga mogu da kupe električne trotinete, tablete, telefone, televizore, i svu drugu tehničku robu koju Tu.com prodaje.

Detaljnije informacije sa vebsajta kompanije…

Kalifornijske opštine dobile pravnu podlogu da koriste blokčejn

Zamislite da uđete u katastar ili opštinu da dobijete izvod iz knjige rođenih ili kakvu drugu papirologiju. Osim strpljenja i molitve poput kakvog monaha, te osim kafkijanske F1TP zavrzlame, treba vam bar jedan radni dan da istumarate od jednog do drugog šaltera.

Zahvaljujući guverneru Kalifornije, Gevinu Njuskomu, koji je potpisao novi zakon, opštine (counties) u ovoj saveznoj državi, moći će da svoju papirologiju dobiju na brz, pouzdan i jednostavan način. Kako to?

Pa, zakon predviđa da se od sada svi podaci mogu čuvati na blokčejnu, te da će građani koristeći svoj identifikacioni token moći uvek da pristupe podacima, bilo da je posredi izvod iz knjige rođenih, umrlih, venčani list, itd.

Slovo zakona nalazi se ovde…

Evropski savet na ivici donošenja novog kripto-zakona

Evropski Savet (EC) doneo je novi zakon, pod naslovom Tržišta kripto-sredstava (Markets in Crypto-Assets ili MiCA). Po mnogima, posredi je prelomni trenutak za evropsku kripto industriju.

Novi zakon je prošao Savet Evrope i sad je na redu potvrda glasanjem u Parlamentu. Sledi i prevođenje na svih 20 zvaničnih jezika Evrope, kao i donošenje odluke o promulgaciji. Naime, kriptokompanije imaće 12-18 meseci fore da se prilagode novom zakonu.

Zakon uspostavlja regulativu za izdavanje novih kriptovaluta sa tla Evrope, zatim uređuje strožiji nadzor za firme koje se bave kriptom, a koje su definisane kao pružaoci usluga u sektoru kripto-sredstava (Crypto-service asset providers).

Posebni penali uvode se za firme koje pružaju usluge centralizovanim sistemom, dok su firme koje operišu sa e-novčanicima kojima upravljaju korisnici (dakle, non-custodial) izuzete iz ovog pravila.

Detaljnije prenosi CryptoNews…

Kim Kardašijan dobila packu zbog kripta

Američka državna služba, Komisija za hartije od vrednosti (SEC), zatražila je od Kim Kardašijan da plati globu u basnolovnom iznosu. Kardašijanova je uspela da ispregovara da kazna iznosi “samo” 1.26 miliona dolara. Ova suma ukjlučuje kazne, naknade i kamatu. 

Šta je to uradila nesretna Kim? Pa, na društvenim mrežama je reklamirala ponudu za kripto investicije koje prodaje kompanija EthereumMax, bez da je objavila da je za tu uslugu plaćena.

Ova kaznena operacija deo je istrage jer se SEC okomio na influensere, slavne i javne ličnosti koje podržavaju kriptoproizvode. 

Zvanični zapisnik nalazi se ovde…

OpenSea zaradio milione uprkos kripto zimi

Tu i tamo javljaju se vesti o “otapanju” kripto zime. Čak se govorka o novoj “bullish” fazi optimističnog investiranja, doduše ne za celu industriju, već za ovu ili onu kriptovalutu.

Premda zima još traje, a NFT ludnica je pomalo utihnula, OpenSea, platforma za trgovinu NFT-ima, prijavljuje znatnu zaradu.

Token Terminal, platforma koja se bavi praćenjem podataka o kripto imovini, prijavljuje da je ukupan priliv od razmene na tržištu OpenSea iznosio preko 144 miliona dolara u trećem kvartalu, te da su između jula i septembra ove godine, vlasnici OpenSea platforme inkasirali oko 35 miliona dolara prihoda.

Razlika između 144 i 35 miliona je ukupan iznos prihoda koji su privredili umetnici, kreatori kolekcija. Nije loše za kripto zimu!

Detaljan izveštaj o prihodima raznih mreža, naći ćete ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *