Blog

Kripto petak #86: Ilon Mask i spaljena kosa, Portugalija okreće ćurak naopako, Kripto u Guglovom oblačiću, CNN odustaje od Web3 eksperimenta, Grayscale protiv Komisije za hartije od vrednosti, nova runda

14.10.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte koji je sledeći biznis Ilona Maska, zašto se Portugalija okreće protiv kriptovaluta, kako Gugl podržava kripto revoluciju, zašto CNN odustaje od Web3 eksperimenta i kako se Grayscale bori protiv Komisije za hartije od vrednosti.

Ilon Mask i spaljena kosa

Ne, ne niko nije nastradao dok je ova vest nastala. Naime, Ilon je lansirao novi parfem pod naslovom “Burnt Hair”, te ponosno objavio da je po ceni od sto dolara već prodao preko desert hiljada bočica.

Naravno, bespoštedno tvituje o “najboljem mirisu na svetu” koji će vas podsetiti na to kako miriše spaljena kosa kad se nagnete preko stola iznad sveće. No, glavni i verovatno jedini razlog zašto je ova vest u našoj kolekciji je činjenica da se parfem može kupiti za DOGE novčić, zbog čega se očekuje nagli (te, sasvim izgledno privremeni) skok vrednosti ove memične kriptovalute.

Detaljnije sa portala The Hill…

Portugalija okreće ćurak naopako

Bar kad su posredi kriptovalute. Naime, donedavno, Portugalija je bila jedna od najnaklonjenijih zemalja Evropske Unije kad su posredi kriptovalute i pripadajući zakoni. Ali sada se govorka o tome da će zakon pretrpeti izmene, ponajpre u smislu da će se uvesti porez na dobit od kriptovaluta koje su u vlasništvu manje od godinu dana. 

Naravno, ovaj detalj u zakonu samo je pomeranje linije ka stavovima drugih zemalja Evrope. U Nemačkoj, nema oporezivanja na sva kriptosredstva koja su u vlasništvu investitora duže od godinu dana. 

Logika kojim se vode jeste da su kriptosredstva koja se čuvaju jedna vrsta štednje, na šta nema poreza, dok se kupoprodaja u kraćem roku smatra profesionalnom delatnošću, pa je odgovarajući porez 28% na dobitak koji je stečen prodajom kriptovaluta koje je investitor držao manje od godinu dana.

U skladu sa ovim pomeranjima stavova, rudarenje i izdavanje kriptovaluta biće smatrano za oporeziv prihod, a razmišlja se i o porezu na transfer kao i na dodatni porez na brokerske usluge.

Detaljnije prenosi Bloomberg…

Kripto u Guglovom oblačiću

Svaki korak Web2 giganata ka kripto-svetu izaziva pozor. Tako je i sa ovim izveštajem. Gugl je, naime, sklopio dogovor sa menjačnicom Coinbase da već od sledeće godine omogući određenom krugu korisnika da plaćaju usluge Cloud-a u bitkoinima. 

Vest je objavljena tokom Guglove Cloud Next konferencije, uz napomenu da će se krug odabranih vremenom proširivati. Dogovor uključuje i to da Coinbase preseli neke od svojih aplikacija na Guglov Cloud. 

Reakcija berze na ovu vest bio je skok vrednosti akcija menjačnice Coinbase za 8.4%

Vest prenosi medijska kuća CNBC…

CNN odustaje od Web3 eksperimenta

CNN je zamočio prstiće u Web3 svet otvorivši Vault by CNN. Projekat je lansiran na leto prošle godine i trebalo je da traje svega šest nedelja. No, u međuvremenu, narastao je u prodavnicu u kojoj su korisnici mogli da pretoče istorijske događaje u NFT.

No, tu skoro objavili su vest da je projekat okončan. Vault by CNN će i dalje postojati kako bi korisnici mogli da vide svoje trofejne NFT vesti pretočene u digitalne umetnine. Naravno, na diskord severu zajednice izbio je talas nezadovoljstva, tim pre što nije jasno šta će biti sa kolekcionarima i njihovim zbirkama.

CNN pominje nekakvu nadoknadu koja bi se isplaćivala ili u stablecoin ili u valuti FLOW, no mnogi korisnici alarimirali su svoje advokate, optužujući CNN za “rug pull”. 

Detaljnije na portalu The Verge…

Grayscale protiv Komisije za hartije od vrednosti, nova runda

Ako iole pratite dešavanja iz kripto sveta, onda ste čuli za pošast koju predstavlja američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC). Agencija praktično stiče novac i prestiž snažnom inicijativom na američko zakonodavstvo da se sve kriptovalute imaju smatrati hartijama od vrednosti, u pokušaju da se kripto industrija stavi pod njihovu nadležnost.

U sudski spor sa firmom za upravljanje kripto sredstvima, Grayscale, ušli su kada su im osporili odluku da konvertuju GBTC fond u spot ETF. Rasprava traje već neku godinu. Grayscale smatra da je osporavanje odluke kapriciozno, samovoljno i disktiminatorno ponašanje agencije.

Nova runda borbe na sudu uključila je nove argumente i dokaze koji bi rasvetlili da je način na koji je SEC doneo odluku da ospori konverziju pogrešan i nedosledan, tim pre što je agencija već odobrila nekoliko aplikacija za razne vrste bitkoin ETF-ova.

Detaljnije na portalu CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *