Blog

Kripto petak #87: Bitkoin za Ginisa, Bitstamp x PayPal, Odricanje od profita za dobrobit nauke, Južna Koreja razmatra nove upotrebe blokčejna, Nova gejmerska mreža i prvi demo

21.10.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte zašto je Bitcoin upisan u knjigu Ginisovih rekorda, sve o saradnji PayPal-a i luksemburške kripto berze, zašto se direktor Coinbase-a odriče dela svog profita naredne godine, koje su nove upotrebe blokčejn tehnologije u Južnoj Koreji i sve o novoj gejmerskoj mreži i njenoj prvoj demo verziji.

Bitkoin za Ginisa

Došao je i taj dan. Bitkoin (BTC) upisan je u Ginisovu knjigu rekorda. Ne samo kao prva i najstarija kriptovaluta, već i kao valuta broj jedan po tržišnoj kapitalizaciji. Štaviše, bitkoin je upisan po čak 17 stavki kao rekorder. 

Osim uobičajenih zanimljivosti, koje su očigledne i za koje ste svakako znali, Ginisova knjiga rekorda beleži i pojedine manje poznate kuriozitete. Na primer, prvi NFT (i jedini ikada na toj mreži) iskovan je u maju 2014 godine, iste godine kad je otvoren i prvi server za igru Minecraft čiji resursi su mogli da se prodaju za bitkoine.

Detaljnije na sajtu Ginisove knjige rekorda…

Bitstamp x PayPal

Luksemburška kripto berza, Bitstamp ponosno objavljuje integraciju sa platnim sistemom PayPal. Korisnici koji imaju fiat sredstva na svom PayPal nalogu sada mogu da kupuju kriptovalute bez plaćanja berzanskih naknada, ako kupovina iznosti do 1000 dolara tokom 30 dana, a dnevni limit kupovine iznosi 2500 (dolara, evra, funti, nebitno). 

Trenutno, Bitstamp ne podržava povlačenje novca od prodaje kriptovaluta na PayPal, ali uskoro se očekuje i ova funkcionalnost.

Detaljnije saznajte iz zvaničnog obaveštenja…

Da li biste se odrekli profita za dobrobit nauke?

Direktor kompanije Coinbase, jedne od najvećih kripto menjačnica, Brajan Armstrong, upravo je to učinio. Najavio je da će tokom sledeće godine prodati 2% svog udela u kompaniji kako bi donirao sredstva za dobrobit nauke.

Konkretno, zainteresovan je za dve organizacije. Jedna je ResearchHub koja promoviše saradnju naučnika, a druga je NewLimit, posvećena produženju ljudskog životnog veka. Zanimljiv izbor. U svakom slučaju, kako bi odagnao slutnje i umirio zle jezike, naglasio je da je i dalje veoma optimističan kad su posredi kriptovalute, te da ne namerava da ide u penziju, bar ne u dogledno vreme…

Vest je objavio na Twitter-u…

Ništa keš, ništa kartica, samo blokčejn

Kao što jedna mudra glava reče, napredne tehnologije ima dovoljno, samo nije ravnomerno raspoređena. Dok kod nas kartica nije uvek najpogodnije sredstvo plaćanja (uvek vam za nešto treba keš), u nekim zemljama smatraju da je i kartica smaranje i da bi trebalo preći na neki bolji i praktičniji način plaćanja.

Naravno, mislim na Južnu Koreju koja je inače futuristička zemlja koja prilično hitro i temeljno usvaja nove tehnologije. Pa i blokčejn, po svemu sudeći. Naime, broj korisnika mobilnih telefona u Južnoj Koreji bliži se cifri od 95%. Time se otvara mogućnost da umesto keša i kartice, plaćanja mogu da se obavljaju putem aplikacija sa mobilnog, a to znači dobar prostor za upotrebu blokčejn tehnologija i za druge, osim za finansijske potrebe.

Vlada i policija Južne Koreje razmatra inicijativu da se klasične kartice za vozačke dozvole i lične karte takođe – prebace na blok. Jedna od najvećih komercijalnih banaka Južne Koreje, Woori Bank predvodi inicijativu da se osim platnih kartica i sva druga dokumentacija baci na blokčejn, te da se identifikacija vrši putem mobilnog, umesto plastičnim karticama. Gde smo mi, a gde je Južna Koreja?

Vest prenosi portal CryptoNews…

Nova gejmerska mreža i prvi demo

Blokčejn i igre su moja omiljena tema, kao što možda već znate. Zanimljivost sa igrama je u tome što im treba blokčejn koji može da podrži velike brzine transakcija, i mogućnost skaliranja za potencijalne desetine i stotine hiljada korisnika.

U tom smislu mnogi projekti se fokusiraju na pridruživanje onim mrežama koje se eksplicitno bave podrškom igrama, pokušavajući da naprave nekakav novi Steam ili novu platformu za igrače i developere. Jedna od tih mreža je i Metis, kojom upravlja Metis DAO. U partnerstvu sa Revenantom (bivši Tempo DAO) odlučili su da lansiraju platformu za podršku igrama, ali takođe pripremaju i svoju igru, i to ni manje ni više nego tabačinu u stilu Tekkena i Street Fightera. Zanimljivo, projekat je ušao u fazu javnog testiranja, što je retkost u moru projekata koji skupljaju pare, prodaju NFTove, a nikad ništa da se odigra…

Možete je zaigrati ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *